16.1 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

Απώλειες στις ευρωαγορές, με «βαρίδι» τις ιταλικές τράπεζες

Απώλειες στις ευρωαγορές, με «βαρίδι» τις ιταλικές τράπεζες

Πτωτικά έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τρίτης (8/8) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα οι ιταλικές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν 2,7% και ηγήθηκαν των απωλειών, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι διολίσθησαν στο κόκκινο. Οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης αποτέλεσαν εξαίρεση, ανεβαίνοντας 3,2%.

Οι ιταλικές τράπεζες δέχτηκαν πλήγμα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για φόρο 40% στα τραπεζικά κέρδη, παρασύροντας τον τραπεζικό τομέα. Η θετική συνεδρίαση για την υγειονομική περίθαλψη ήρθε μετά από ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα δοκιμής φαρμάκων από τη δανική φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με άνοδο 0,1%, καθώς οι αγορές φάνηκε να εισέρχονται σε μια πιο ήρεμη φάση μετά την οπισθοχώρηση παγκοσμίως της περασμένης εβδομάδας.

Οι ανακοινώσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένονται από την Κίνα την Τετάρτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η πρώτη θα αναφέρει αποπληθωρισμό 0,5% σε ετήσια βάση, κάτι που θα αμβλύνει τις παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές, αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική τόνωση από το Πεκίνο.

Τα στοιχεία των ΗΠΑ θα μελετηθούν στενά στο πλαίσιο της επόμενης απόφασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι αγορές προσπαθούν να «ζυγίσουν» εάν η κεντρική τράπεζα θα συσφίξει περαιτέρω την νομισματική πολιτική της και για πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά. Δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή οικονομολόγων προβλέπει πληθωρισμό 3,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από 3% τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,23% στις 458,60 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX διολίσθησε 1,10% στις 15.774,93 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,69% στις 7.269,47 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,36% στις 7.527,42 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατρακύλησε 2,12% στις 27.942,25 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 έπεσε 0,08% στις 9.301,80 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,08% στις 6.035,66 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Related posts

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Περιμένοντας τη συνάντηση Μπάιντεν-Σι

    banks

    Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

    banks

    Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τις τράπεζες

    banks

    Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές υπό το φόβο των επιτοκίων

    banks

    Σημάδια ανάκαμψης στη Wall Street- Ανυπομονησία για τις μειώσεις επιτοκίων

    banks

    Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον γερμανικό DAX

    banks