27.2 C
Athens
June 29, 2024
Image default
MARKETS

Ευρωαγορές: Με κέρδη ξεκινά ο Οκτώβριος-Στα νέα μάκρο το «βλέμμα»

Ευρωαγορές: Με κέρδη ξεκινά ο Οκτώβριος-Στα νέα μάκρο το «βλέμμα»

Σε ανοδικό έδαφος άρχισε ο Οκτώβριος και το δ’ τρίμηνο του 2023, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα νέα δεδομένα για την υγεία των επιχειρήσεων της ευρωζώνης. Στηρίγματα παρέχει η αποφυγή στο… 90’ ενός shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου χρηματοδότησης της τελευταίας στιγμής, τα futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) της Wall Street ενισχύονται σημαντικά, προοιωνίζοντας ένα ανοδικό ξεκίνημα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λαμβάνουν ώθηση από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Στη σημερινή (2/10) συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,32% στις 451,66 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει άνοδο 0,27% στις 15.428,35 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,16% στις 7.620,61 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,41% στις 7.164,08 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,50% στις 9.474,77 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κερδίζει οριακά 0,03% στις 28.251 μονάδες.

Στις εταιρικές μετοχές, η Vivendi καταγράφει «άλμα» 3,3% καθώς η Barclays αναβάθμισε τη γαλλική εταιρεία μέσων ενημέρωσης σε «overweight». Παράλληλα, η BAE Systems κερδίζει 2,1% καθώς η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στην εταιρεία αμυντικών συστημάτων σύμβαση 4 δισ. λιρών (4,89 δισ. δολάρια) ως μέρος του προγράμματος AUKUS με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ για την κατασκευή υποβρυχίων.

Στα μάκρο που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 μειώθηκαν οι τιμές κατοικιών στην Βρετανία. Αναμένονται επίσης τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές καταγράφηκαν απώλειες παρά την ανάκαμψη της μεταποίησης στην Κίνα. Ειδικότερα ο δείκτης PMI αυξήθηκε στο 50,2 αυτόν τον μήνα από 49,7 τον Αύγουστο, περνώντας σε επίπεδο επέκτασης.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • shutdown
  • δ’ τρίμηνο

    Related posts

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- «Χωνεύοντας» την απόφαση της ΕΚΤ

    banks

    Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

    banks

    Τα πρακτικά της Fed «έριξαν» τη Wall Street

    banks

    Νευρικότητα στη Wall Street- Συνεχίζει πτωτικά ο Nasdaq

    banks

    Τα «σύννεφα» του αμερικανικού χρέους σκέπασαν ξανά τη Wall Street

    banks

    Ευρωαγορές: Η καλύτερη εβδομάδα εδώ και πάνω από τρεις μήνες

    banks