25.1 C
Athens
June 16, 2024
Image default
MARKETS

Τα πρακτικά της Fed «έριξαν» τη Wall Street

Τα πρακτικά της Fed «έριξαν» τη Wall Street

Οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα την Τετάρτη (22/5), καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το δημιούργησαν ανησυχίες για επίμονο πληθωρισμό, υποδεικνύοντας ότι οι πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων θα καθυστερήσουν.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 200 μονάδες (ή 0,51%) ολοκληρώνοντας τη χειρότερη ημέρα του στον Μάιο, αφού έκλεισε στις 39,671.04 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,27% στις 5,306.88 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite είχε οριακή πτώση κατά 0,05% στις 18,705.20 μονάδες.

Κατά την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου και την 1η Μαΐου, οι αξιωματούχοι της εξέφρασαν την άποψη ότι η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική, ενώ υπήρξαν κάποιοι που επισήμαναν ότι τα υψηλά επιτόκια ίσως έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία από ό,τι στο παρελθόν.

Αρκετοί όμως δε, δήλωσαν ότι δεν έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται, προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα σε μειώσεις των επιτοκίων, παρατηρώντας ότι «ενώ ο πληθωρισμός την προηγούμενη χρονιά είχε υποχωρήσει, τους τελευταίους μήνες δεν έχει καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου του 2% της Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση η FOMC διατήρησε αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων, στο 5,25-5,50%, ενώ η συνεδρίαση έγινε έπειτα από μία σειρά μετρήσεων, οι οποίες έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει πιο επίμονος από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της Fed για την έναρξη του 2024.

Γενικά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει βάλει στόχο τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2%, ενώ όπως αναφέρεται στα πρακτικά, «οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έχουν δείξει σημαντικές αυξήσεις σε συνιστώσες τόσο του πληθωρισμού αγαθών, όσο και του πληθωρισμού υπηρεσιών».

Παράλληλα, η μετοχή της Target σημειώνει «βουτιά» 9% λόγω των χαμηλότερων από το αναμενόμενο κερδών της, με τη διοίκηση να επικαλείται τις ασθενέστερες τάσεις για δαπάνες σε διακριτικές κατηγορίες. Τα προβλήματα του κολοσσού στον τομέα του λιανεμπορίου προκάλεσαν ευρύτερες ανησυχίες για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ακόμη, η Nvidia υποχώρησε 0,5% εν όψει των ανακοινώσεων για τα τριμηνιαία αποτελέσματα. Οι αναλυτές αναμένουν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο από τον γίγαντα στον χώρο της κατασκευής τσιπ. Τα στοιχεία του LSEG δείχνουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή και τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 400% και 240% σε ετήσια βάση.

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών για το πετρέλαιο

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών για το πετρέλαιο, με τις τιμές να καταγράφουν πτώση μετά τα επίσημα στοιχεία περί αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 1,09 δολάρια ή 1,4% για να διαμορφωθεί στα 77,57 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου έχασε 98 σεντς ή 1,2%, στα 81,90 δολάρια το βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. 

Οι τιμές του πετρελαίου επηρεάστηκαν από την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ έπειτα από διαδοχικές εβδομαδιαίες μειώσεις, με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) να αναφέρει την Τετάρτη αύξηση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαΐου.

Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές είχαν προβλέψει μείωση της προσφοράς αργού κατά 2,15 εκατ. βαρέλια, όμως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 2,5 εκατ. βαρέλια.

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου παρέμεινε αμετάβλητη στα 13,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA.

Εκτός από τα τελευταία στοιχεία για την προσφορά, «οι ανησυχίες για την ύφεση και τον στάσιμο πληθωρισμό έχουν επιβαρύνει το πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο αναλυτής Tyler Richey.

#FED #ΗΠΑ #μετοχές #δείκτες #πληθωρισμός

Related posts

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street- Οριακή πτώση για τον Dow

banks

Τρίτη μέρα απωλειών στη Wall Street- Στο προσκήνιο η Nvidia

banks

Κέρδη στη Wall Street- Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

banks

Η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο για τις ευρωαγορές

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στη Fed

banks

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα macro

banks