26.9 C
Athens
June 16, 2024
Image default
POLITICS

Ευρωεκλογές: Προεκλογικά «τερτίπια» ΝΔ με την «εισαγόμενη» ακρίβεια – Δεν πείθουν κανέναν, απαντούν τα κόμματα

Με τις ευρωεκλογές προ των πυλών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να «πουλάει» εθνικοφροσύνη, αποτελεσματικότητα σχεδόν στα πάντα και λύσεις στα προβλήματα του πολίτη, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να φέρουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους στις κάλπες με ένα μήνυμα αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στον φάκελο που θα ρίξουν στην κάλπη.

Όπως είναι φυσικό, η ακρίβεια κυριαρχεί στα προεκλογικά συνθήματα, την ώρα που οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα συνεχίζονται, με τον πρωθυπουργό και τα «γαλάζια» στελέχη να μην… «ξεκολλούν» από το αφήγημα της «εισαγόμενης» ακρίβειας, ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακή θεωρείται η κυβερνητική πεποίθηση ότι η επιστολή που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας της να λάβει μέτρα για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, αποτελεί κάτι το πρωτοποριακό.

Μετωπική σύγκρουση για την επιστολή στην Ούρσουλα και την άρνηση Μητσοτάκη να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Και όμως, αυτό ακριβώς υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, «η επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός και αφορά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται ως εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού, και τις οποίες χρησιμοποιούν πολλές φορές πολυεθνικές εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος μεταξύ των διαφορετικών χωρών, είναι η πρώτη επιστολή που στέλνεται από πρωθυπουργό κράτους μέλους προς την πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Φον ντερ Λάιεν».

«Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα, δηλαδή στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, τον Ευρωπαίο και τον Έλληνα κατ’ επέκταση από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών, που οδηγούν τις τιμές των προϊόντων στα ύψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Σταθερός στο «όχι» στη μείωση ΦΠΑ ο Μητσοτάκης – «Απολιτίκ λαϊκισμός ΣΥΡΙΖΑ«

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παγίως παραδέχεται ότι «υπάρχει όντως πρόβλημα με τον πληθωρισμό των τροφίμων», αρνείται πεισματικά να δεχτεί τις προτάσεις των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή, γιατί έχουμε εμπειρίες και από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά», δήλωσε, αναγνωρίζοντας στην ουσία πως «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα» της χώρας.

«Όποιος εισηγείται την μείωση του ΦΠΑ να μας πει που θα βρει τα 2 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Λογιστήριο του Κράτους αν ο λογαριασμός βγαίνει, γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει. Δεν κάνουμε επιδοματική πολιτική να μας πουν ποια επιδόματα να κόψουμε. Αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να τα δίνουμε, να μας υποδείξει ποια πρέπει να κόψουμε», ανέφερε για την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον οποίο δεν παρέλειψε να προσάψει «απολιτίκ λάιφσταιλ λαϊκισμό, που έρχεται και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ, που έταζε τα πάντα στους πάντες και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Κεχαγιά: Απολιτίκ είναι η επιστολή-παρωδία Μητσοτάκη

«Εμείς θεωρούμε απολιτίκ και επικοινωνιακό πυροτέχνημα να στέλνει ο κ. Μητσοτάκης επιστολές-παρωδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ακρίβεια, καταδηλώνοντας την απόλυτη αδυναμία – εγώ θα έλεγα την απροθυμία – της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», απάντησε η Βούλα Κεχαγιά.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση «αρνείται πεισματικά να χαμηλώσει τον ΦΠΑ. Η μείωσή του αποτελεί στοιχείο της κεντρικής οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ο μηδενισμός σε συγκεκριμένα προϊόντα για ένα ορισμένο διάστημα», όπως εξήγησε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποδείξει εκείνος και το επιτελείο του ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

«Εμείς λέμε ότι όχι μόνο βγαίνει ο λογαριασμός, αλλά και ότι, επειδή οι έμμεσοι φόροι ήταν τόσο υψηλοί την τελευταία τριετία, από το 2022 και το 2023 προέκυψαν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόροι-υπερέσοδα που δεν ήταν προβλεπόμενα, λόγω του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων», εξήγησε.

Κατρίνης: Έχουμε τριπλάσιο πληθωρισμό τροφίμων από την ευρωζώνη

Τα τελευταία δύο χρόνια, «οι πολίτες ακούνε πολλές υποσχέσεις, αλλά κάθε μήνα οι δαπάνες αυξάνονται για τα ίδια είδη διαβίωσης. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε την ακρίβεια ως ένα παρωδικό φαινόμενο και προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με υποσχέσεις, εξαγγελίες και επικοινωνία, όμως η κατάσταση σήμερα γίνεται ολοένα και χειρότερη. με τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα να είναι τριπλάσιος από την ευρωζώνη», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

Και υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ «έχει προτείνει από το 2022 τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής», σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για ένα μέτρο, «το οποίο σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού».

Αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως «το εφάρμοσαν στην Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και οι τιμές μειώθηκαν», ενώ η Ελλάδα δεν το εφάρμοσε, «με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να μειώνεται λιγότερο από ό,τι στην ευρωζώνη. Όσο οι πολίτες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, ο ΦΠΑ παραμένει υψηλός και η κυβέρνηση αντλεί υπερέσοδα», προειδοποίησε.

Κουτσούμπας: Η ακρίβεια δεν λύνεται με επιστολές

Το πρόβλημα της ακρίβειας ανέδειξε εκ νέου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ, που έχουν καταψηφιστεί από τα άλλα κόμματα, όπως είπε, για «κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα και ενέργεια, καθώς και για αυξήσεις μισθών και συντάξεων».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έκανε λόγο για τις «πραγματικές» αιτίες της ακρίβειας, που σχετίζονται «με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια την καπιταλιστική αγορά, όπως την ‘πράσινη μετάβαση’, τις ‘ελευθερίες’ της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων, την επεκτατική πολιτική που έδωσε ζεστό χρήμα στους ομίλους, το εμπάργκο προς την Ρωσία» κ.ά.

«Όλα αυτά είναι ένα κουβάρι και αυτά δεν λύνονται με επιστολές», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλάει για «επιτάχυνση της πολιτικής που προκάλεσε την ακρίβεια».

Related posts

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια χωρίς απόλυτη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

banks

Φθορές στα συστήματα μετακίνησης ΑμεΑ προς τη θάλασσα στο Δήμο Ωρωπού

banks1

Κύπρος: Ικανοποίηση εκφράζει το ΥΠΕΞ για τη δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ για την Πύλα

banks

Δημοσκόπηση: Ακρίβεια και αγρότες «πληγώνουν» την κυβέρνηση

banks1

Συρεγγέλα σε Σπίρτζη – Δεν προσφέρονται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις οι γυναικοκτονίες

banks

Προγραμματικές δηλώσεις: Αρχίζει το απόγευμα η διαδικασία

banks1