19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Εφορία: Τι αλλάζει στην απώλεια ρυθμίσεων

Τροποποιήσεις στους κανόνες που αφορούν στην απώλεια των ρυθμίσεων στην εφορία προβλέπονται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, αυτό που ισχύει σήμερα -και είναι νόμος που θεσπίστηκε τη μνημονιακή περίοδο- προβλέπει παράλογες και πρακτικά ανεφάρμοστες προϋποθέσεις προκειμένου ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μην χάσει την ρύθμιση του. Συγκεκριμένα, θα πρέπει ο προϊστάμενος της ΔΟΥ να ελέγχει ανά πάσα στιγμή όχι μόνο εάν η κάθε ρύθμιση είναι ενήμερη, αλλά και εάν έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις και δεν έχουν δημιουργηθεί νέα ληξιπρόθεσμα. Η ρύθμιση αυτή «πέφτει» αν διαπιστωθεί η μη υποβολή δήλωσης ή μια νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή που μπορεί να προέκυψε λόγω καθυστέρησης –έστω μιας ημέρας- στην πληρωμή της. Οι άκρως αυστηρές αυτές προβλέψεις του νόμου είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να πρέπει να χάνουν τις ρυθμίσεις τους για λόγους που δεν αφορούν αυτήν καθαυτή την έγκαιρη αποπληρωμή τους αλλά λόγω καθυστερήσεων -συχνά λίγων ημερών ή και λίγων ωρών- τακτοποίησης άλλων φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά

Όπως τονίζεται από ΥΠΟΙΚ, το πλαίσιο αυτό αλλάζει, με τη μετάβαση σε ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω και η τακτοποίηση των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης, ενώ παράλληλα εισάγεται ένας μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης.

Επομένως, όπως τονίζεται από το ΥΠΟΙΚ:

  1. Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά,
  2. Αν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε,
  3. Αν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Συνεπώς, όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, το νέο πλαίσιο που εισάγεται «θωρακίζει» την απρόσκοπτη αποπληρωμή των ρυθμίσεων, ενισχύει τα φορολογικά έσοδα, αυτοματοποιεί την διαδικασία και ενισχύει την διαφάνεια μεταξύ του οφειλέτη και της φορολογικής αρχής.

Related posts

ΤΑΙΠΕΔ: Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης

banks

ΟΔΔΗΧ: Στο -0.22% η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων ενός έτους

banks

Ικανοποίηση ΤΧΣ για την «επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς»

banks

ΕΕ: Πρόσθετες κυρώσεις κατά δραστών σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

banks

Τουρισμός και αγροτοδιατροφή στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

banks

Παράγωγα: Οι συναλλαγές αυξήθηκαν από το άλμα του FTSE25

banks