25 C
Athens
September 8, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Απογειώθηκε με 2,8% η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο

Με ισχυρούς ρυθμούς που άφησαν πίσω κατά πολύ και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις έτρεξε η αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αυξήθηκε κατά 2,8% από πέρυσι έναντι της μέσης εκτίμησης της αγοράς για αύξηση κατά 2%, μετά την αδύναμη ανάπτυξη 1,4% του πρώτου τριμήνου.

Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και από τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η προσωπική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο μετά το 1,5% του προηγούμενου, με τις υπηρεσίες και τα αγαθά να συνεισφέρουν εξίσου.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι εισαγωγές (που αφαιρούν από το ΑΕΠ) εκτινάχθηκαν κατά 6,9% στη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση που έχουν εμφανίσει από το 1ο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στα αρνητικά της μέτρησης ήταν μάλλον οι ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται, καθώς ο δομικός δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE – το μέτρο που θεωρεί πιο κατατοπιστικό η Fed) έτρεξε με ρυθμό 2,9% στο τρίμηνο, επιβραδύνοντας αισθητά μεν μετά την έντονη αύξηση στο 3,7% του πρώτου τριμήνου αλλά υψηλότερα από ό,τι περίμενε η πρόβλεψη των αναλυτών για 2,7%.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή στόχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τον PCE είναι στο 2%.

Την ίδια ώρα, ο γενικός PCE (που περιλαμβάνει και τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα σε σχέση με τον δομικό) επιβράδυνε επίσης στο 2,6% από το 3,4% του πρώτου τριμήνου.

Μπάιντεν: H αμερικανική οικονομία είναι “η πιο ισχυρή στον κόσμο”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα τη χαρά του για τα καλά στοιχεία για την ανάπτυξη που επιβεβαιώνουν, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση, ότι “έχουμε την πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο” αφότου ανέλαβε την ηγεσία της χώρας “στο μέσον της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τη Μεγάλη Ύφεση” του 1929.

Related posts

Ο “πρόεδρος” Όρμπαν αναστατώνει την Ευρώπη

banks

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι είναι “χιλιάδες φορές ισχυρότερη” από πριν

banks

Μακρόν: Ο Γάλλος πρεσβευτής στον Νίγηρα κρατείται όμηρος από τη χούντα

banks

Β. Ζελένσκι: Ο στρατός ενισχύει τις θέσεις του στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ

banks

Βουλγαρία: Το Μπουργκάς θα φιλοξενήσει την πρώτη διεθνή Ολυμπιάδα Τεχνητής Νοημοσύνης

banks

Η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στο ρωσικό Μπριάνσκ

banks