26.9 C
Athens
June 17, 2024
Image default
MARKETS

Η ανησυχία για τα επιτόκια φέρνει απώλειες στις ευρωαγορές

Η ανησυχία για τα επιτόκια φέρνει απώλειες στις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται την Παρασκευή (24/5) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, καθώς οι εξελίξεις των αμερικανικών επιτοκίων επιβάρυναν το κλίμα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,67% στις 518.04 μονάδες διατηρώντας την πορεία του στις εβδομαδιαίες απώλειες. Όλοι οι κλάδοι βρέθηκαν στο κόκκινο, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηγήθηκαν των απωλειών για δεύτερη ημέρα, με πτώση 1,3%.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει απώλειες 0,54% στις 18,585.35 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 0,42% στις 8,304.13 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,35% στις 8,074.16 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,88% στις 11,211.50 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,63% στις 34,362.50 μονάδες.

Ενώ όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, η πορεία της Τράπεζας της Αγγλίας τέθηκε ακόμη περισσότερο υπό αμφισβήτηση αυτή την εβδομάδα από τα υψηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Yπενθυμίζεται, πως τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή περιλαμβάνουν τις λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και τη γαλλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Tαυτόχρονα να σημειωθεί, ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones της Wall Street είχε τη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο την Πέμπτη, αφού τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve και τα νέα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» και θα μπορούσε να καθυστερήσει τυχόν μειώσεις επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve.

Τέλος, ακόμη και οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν χαμηλότερες καθώς οι επενδυτές χώνευαν το ποσοστό πληθωρισμού της Ιαπωνίας, το οποίο ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες στο 2,2%.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #δείκτες #επιτόκια #πληθωρισμός

Related posts

Νέο ιστορικό υψηλό για τους Dow Jones και S&P 500

banks

Ασιατικές αγορές: Συγκρατημένη επιστροφή στα κέρδη

banks

Υποχωρούν οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Το βλέμμα στα μάκρο

banks

Το καλύτερο σερί της τελευταίας διετίας σημείωσε η Wall Street

banks

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές περιμένοντας ΕΚΤ και… Fed

banks

«Άλμα» στη Wall Street-Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq

banks