27.5 C
Athens
July 7, 2024
Image default
ECONOMY

«Η αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό θα συνεχιστεί» – Ο Απ. Πεταλάς (Ένωση Σούπερ Μάρκετ) στο Naftemporiki TV

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, πιστεύουμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση και στα τρόφιμα και στο σύνολο του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα»,  δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Απόστολος Πεταλάς, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι.

Όπως ανέφερε, «με βάση τα δικά μας στοιχεία, τον Μάιο που πέρασε οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, ήταν ελαφρά αρνητικές και αναμένουμε σύντομα μια ανακοίνωση από το ΙΕΛΚΑ, το οποίο σε μηνιαία βάση παρακολουθεί τις ανατιμήσεις των τροφίμων μέσα στο σούπερ μάρκετ και εκδίδει ανατίμηση για όλες τις αλυσίδες. Σας λέω πιθανά ότι θα είναι κοντά στο μηδέν και πιθανόν και αρνητικό».

«Πιο άμεση η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο οργανωμένο λιανεμπόριο»

«Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο οργανωμένο λιανεμπόριο είναι πολύ πιο άμεση. Τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν μεγάλα αποθέματα, επομένως κάθε φορά που ανεφοδιάζονται, η νέα τιμή πάει στον καταναλωτή» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, στον βαθμό που αναλογεί, έχουν παίξει έναν ρόλο κυρίως στο να μην υπάρξουν ανατιμήσεις πέρα από κάποιο όριο.

Σε ποια προϊόντα καταγράφονται ελλείψεις

Ο κ. Πεταλάς είπε ότι «υπάρχουν αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία έχουν αρνητικό πληθωρισμό, δηλαδή μείωση τιμών, επίσης υπάρχουν τα προϊόντα απορρυπαντικά ή προϊόντα προσωπικής φροντίδας ή φροντίδας του σπιτιού, με μέτρο που έγινε τον Φεβρουάριο μειώθηκαν οι τιμές αλλά συνεχίστηκαν οι προσφορές από τις εταιρείες. Αυτές που έχουν ανατιμήσεις είναι κυρίως κατηγορίες οι οποίες επηρεάζονται πολύ από την κλιματική κρίση» τόνισε, επισημαίνοντας ότι για παράδειγμα, υπάρχουν αυξήσεις τιμών λόγω ανεπάρκειας ποσοτήτων στο ελαιόλαδο, τους χυμούς και το κακάο.

10.000 κενές θέσεις εργασίας

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 κενές θέσεις εργασίας στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων. Όπως είπε, υπάρχουν κενά σε θέσεις εργασίας όπως οδηγοί, κρεοπώλες, άνθρωποι εξειδικευμένοι σε logistics, αλλά επίσης υπάρχουν και πολλά κενά και στα ταμεία.

«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έφυγε από την χώρα, ο ρυθμός που γυρνάει είναι πολύ μικρότερος, επίσης υπάρχουν και πολλοί άνεργοι οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε εργασία. Η εργασία ιδιαίτερα στο κατάστημα είναι απαιτητική, έχει βάρδιες, Σάββατα, πολλές φορές και Κυριακές» εκτίμησε ο κ. Πεταλάς.

Related posts

Κ. Χατζηδάκης: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές – Δεν θα δοθεί παράταση

banks

ΕΤΑΔ: Προς αξιοποίηση το τουριστικό περίπτερο «Ξενία» στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας

banks

Θεσσαλονίκη: Επιτυχής η επέμβαση της 39χρονης τραυματία από τη φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

banks

Ψαλίδι στα μετρητά και ηλεκτρονικό τσεκ σε έσοδα – έξοδα

banks

ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Ιούνιο – Η «πληγή» των μειωμένων εποχικών προσλήψεων

banks

Επίδομα θέρμανσης – Αποζημίωση Ενοικίου: Τέλος προθεσμίας για δηλώσεις IBAN

banks