20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων «ανέβασε» τις ευρωαγορές

Η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων «ανέβασε» τις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη (12/9), καθώς οι traders αξιοποίησαν την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την οποία «χαλαρώνει» περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,78% και έκλεισε στις 511.98 μονάδες με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και την πλειονότητα των τομέων να διαπραγματεύονται στο πράσινο. Οι μετοχές της τεχνολογίας και των ορυχείων σημείωσαν άλμα 1,89% και 2,07% αντίστοιχα.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε άνοδο 1,07% στις 18,523.65 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,58% στις 8,241.60 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 ανέβηκε κατά 0,52% στις 7,435.07 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,07% στις 11,394.54 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 33,472.50 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, σηματοδοτώντας τη δεύτερη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων φέτος, αλλά δήλωσε ότι δεν «δεσμεύεται» για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ – το οποίο συμβάλλει στην τιμολόγηση όλων των ειδών των δανείων και των ενυπόθηκων δανείων σε όλο το μπλοκ – είναι τώρα στο 3,5% μετά από χρόνια επιθετικών αυξήσεων.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Περνώντας στις αγορές, οι μετοχές της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche υποχώρησαν έως και 4,5% αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα θετικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο από μια δοκιμή αρχικού σταδίου του πειραματικού χαπιού απώλειας βάρους της βασίστηκαν σε μόλις έξι ασθενείς. Οι μετοχές της σημείωσαν πτώση 1,86% για τελευταία φορά.

Παράλληλα, οι μετοχές της Novo Nordisk βρίσκονταν σε πορεία για την καλύτερη ημέρα τους εδώ και ένα μήνα, ανεβαίνοντας κατά 3,08% πριν περιορίσουν ελαφρώς τα κέρδη τους, μετά την είδηση ότι το νέο πειραματικό χάπι κατά της παχυσαρκίας της θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό από την υπάρχουσα ένεση Wegovy.

Ακόμη, να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές «χωνεύουν» επίσης την τελευταία έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από τις ΗΠΑ, η οποία αντανακλά αύξηση 0,2% στις τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο, τοποθετώντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,5% – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ωστόσο, ο μηνιαίος βασικός ΔΤΚ – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – ήταν ελαφρώς υψηλότερος του αναμενόμενου.

Μέσα σε όλα αυτά, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο την Πέμπτη, μετά από μια ασταθή ημέρα για τις αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη. 

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #δείκτες #ΕΚΤ #επιτόκια

Related posts

Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street εν αναμονή του ΔΤΚ

banks

Wall Street: Σε υψηλά επίπεδα έτους ο Dow Jones

banks

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- SVB και επιτόκια στο επίκεντρο

banks

Διχασμένες σε… διχασμένο σκηνικό οι ασιατικές αγορές

banks

Η Microsoft η εισηγμένη με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση-Ξεπέρασε την Apple

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

banks