Η ατζέντα των προκλήσεων του Ερντογάν – Από τη Γαλάζια Πατρίδα στη Θράκη

Τον «χρήσιμο εχθρό» που θα του δώσει πόντους ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, αναζητά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και όχι μόνο. Πολλώ δε μάλλον που αυτές πραγματοποιούνται εν μέσω μίας μακράς και βαθιάς οικονομικής κρίσης, τη χρονιά που η Τουρκική Δημοκρατία κλείνει 100 χρόνια ζωής. Το 2023.  Ο τούρκος πρόεδρος δείχνει να ξεφεύγει από τις ανάγκες μίας «προεκλογικής εκστρατείας» και να οικοδομεί μία στρατηγική στην συγκεκριμένη κατεύθυνση με στόχο μία ηγεμονική θέση στην ευρύτερη περιοχή.

Τα ελληνοτουρκικά μπαίνουν στην ατζέντα της πολιτικής του αναθεωρητισμού του Ερντογάν, επί μίας συγκεκριμένης ατζέντας θεμάτων, που η Άγκυρα θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί σε σταθερή βάση και να επαναφέρει ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Με αξιοποίηση και ερμηνεία Συνθηκών, όπως των Παρισίων και της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και της ισχύος της Τουρκίας ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε.

Το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Έχει έρθει να αγκαλιάσει το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και να καλύψει προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων, όπως αυτά που επιχειρούνται μέσω των παράνομων τουρκολιβυκών μνημονίων. Η Άγκυρα έχει επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει επανειλημμένα τον ΟΗΕ, καταθέτοντας αρχικά μονομερώς τις συντεταγμένες που η ίδια θεωρεί ότι αποτυπώνουν την «υφαλοκρηπίδα» της, αλλά και αποστέλλοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, που η Ελλάδα χαρακτηρίζει παράνομο, θεωρώντας την ανάρτηση της επιστολής ταυτόχρονη αποδοχή της συμφωνίας.

Έχει οδηγήσει τις διερευνητικές επαφές σε αδιέξοδο, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλει την Αθήνα για απροθυμία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με την Τουρκία να δυναμιτίζει την όποια πιθανότητα συμφωνίας για προσφυγή επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο, ξεκινώντας από την υφαλοκρηπίδα και φτάνοντας μέχρι τις «γκρίζες ζώνες». Ως μία απειλή σε αναμονή παραμένουν τα τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα, με φόντο και την κρίση του Ορούτς Ρέις του 2020 και την Άγκυρα να προαναγγέλλει έρευνες σε όλο το εύρος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αποστρατικοποίηση νησιών

Έχει καταστεί ένα από τα βασικά στοιχεία στο αφήγημα της Τουρκίας περί «ελληνικής απειλής». Και ο δίαυλος με τον οποίο η Άγκυρα επιχειρεί κατά κύριο λόγο να στείλει τα μηνύματα της στην Ουάσιγκτον μέσω Αθήνας. Η Τουρκία επιχειρεί ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάννης με στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά και επιδιώκοντας να δώσει επίφαση νομιμότητας στις διεκδικήσεις της έχει προχωρήσει και στην αποστολή σχετικών επιστολών στον ΟΗΕ. Η Τουρκία συνδέει τα νησιά και με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας, καλώντας μάλιστα τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να μην ενθαρρύνουν την Ελλάδα σε «λάθος και επικίνδυνες κινήσεις».

Με το ζήτημα να έχει τεθεί και στην κρίση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο έχει φροντίσει για τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στην ελληνική πλευρά, στη γραμμή Ερντογάν και το «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ». Στα ακραία σενάρια έντασης που εξετάζονται από την Αθήνα είναι και το ενδεχόμενο προσπάθειας αποκλεισμού νησιών με αφορμή την μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού.

Τρομοκρατία και Λαύριο

Ένα από τα ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Και στο οποίο η Άγκυρα επιδιώκει να βάλει στο κάδρο την Αθήνα, με ιδιαίτερη επιμέλεια και επιμονή. Κάνοντας φόκους στην προσφυγική δομή του Λαυρίου. Η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα έχει εξελιχθεί σε «κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών» του ΡΚΚ και του DHKP-C.

Σύμφωνα δε με την Τουρκία οι επίδοξοι «τρομοκράτες» εκπαιδεύονται στο Λαύριο με την ανοχή των ελληνικών αρχών που επιχειρούνται να χαρακτηριστούν «συνένοχες» στις επιθέσεις επί τουρκικού εδάφους. Με δημοσιεύματα στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο να αναδεικνύονται όποτε η πολιτική ανάγκη το επιτάσσει και τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού να καλεί επανειλημμένα την Αθήνα να λάβει μέτρα.

Με πλέον πρόσφατη την αποτυχημένη απόπειρα να συνδέσουν την Αθήνα με την επίθεση στο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Σχετικές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας έχει εξαπολύσει και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, προχωρώντας ακόμα και στην ανάρτηση προπαγανδιστικών βίντεο.

Μεταναστευτικό και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει την κρίση στον Έβρο, το 2020 αποτέλεσε σταθμό στη χρονιά που η ένταση στα ελληνοτουρκικά κλιμακώθηκε επικίνδυνα. Με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγγέλλει την Αθήνα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την μετατροπή του Αιγαίου σε «νεκροταφείο προσφύγων». Στο κάδρο των καταγγελιών της Άγκυρας και η ΕΕ, μέσω Frontex. Για την Αθήνα το μεταναστευτικό είναι επίσης στα βασικά σενάρια ενδεχόμενων κρίσεων στο πλαίσιο των οποίων η Άγκυρα ίσως επιδιώξει το «ατύχημα». Με αιχμή και τις περιοχές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που Ελλάδα και Τουρκία επίσης έχουν διαφορά, με την Άγκυρα να επεκτείνει τα όρια της σε όλο το εύρος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη

Για την Τουρκία «τουρκική μειονότητα». Η αναφορά Τσαβούσογλου έδωσε την «αφορμή» για την έκρηξη Δένδια κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα το 2021. Η Τουρκία άλλωστε προσπαθεί επί σειρά ετών να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή μέσω της μειονότητας, εκμεταλλευόμενη και τα λάθη της ελληνικής Πολιτείας.

Η περιοχή αναβαθμίζεται στους στόχους της Άγκυρας μετά και την ένταξη της Αλεξανδρούπολης στην ελληνοαμερικανική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA). Η ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε βάση ύψιστης σημασίας τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και ο σχεδιασμός να μετατραπεί σε ενεργειακό hub, έχουν προκαλέσει έντονη κριτική από την τουρκική πλευρά στην Ουάσιγκτον.

Ενώ η προσπάθεια εργαλειοποίησης και της μειονότητας εντείνεται, με τον Τσαβούσογλου, να δέχεται στην Άγκυρα μέλη της μειονότητας να καταγγέλλει την Αθήνα σταθερά για καταπάτηση των δικαιωμάτων των «Τούρκων» της δυτικής Θράκης. Ενώ και οι επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή γίνονται με όρους αλυτρωτισμού.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Γερμανία: Σε υψηλό πέντε μηνών o δείκτης επενδυτικών προσδοκιών – Ανταπόκριση στη μεταρρύθμιση ασφαλιστικού, εργασιακού, φορολογικού

Σε υψηλό πέντε μηνών ενισχύεται η αισιοδοξία των επενδυτών για τη γερμανική οικονομία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς δημιουργούν προσδοκίες ότι μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW στο Μάνχαϊμ αυξάνεται στις 26,3 μονάδες τον Ιούλιο, από 10,5 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας σημαντικά

Ιορδανία: Αναχαίτισε πέντε ιρανικά drones

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναχαίτισαν πέντε ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) που είχαν στόχο τη χώρα, στο πλαίσιο των πληγμάτων που εξαπολύει η Ισλαμική Δημοκρατία σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ. Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν στον ιστότοπό τους Sepah News ότι προχώρησαν σε επίθεση, θέτοντας στο στόχαστρο "συγκρότημα

Τουρισμός: Αύξηση των εισπράξεων κατά 25,8% στο 5μηνο – Άνοδος 20,9% στις αφίξεις

Συνεχίζονται οι καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και τις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας να καταγράφουν διψήφια αύξηση το α’ πεντάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΤτΕ, το φετινό πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν

Κ. Μητσοτάκης: Το ΕΠΑ εφαλτήριο για ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα – Το 2030 η Ελλάδα θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα

«Ενόψει του προεκλογικού μας προγράμματος που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τη ΔΕΘ με ορίζοντα τις εκλογές του 2027, οφείλουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε και να θέσουμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030 στο Ωδείο Αθηνών, ενώ επεσήμανε ότι η ανάπτυξη

Μενδώνη: Στη μακρά πορεία του, ο Αλέξης Σταμάτης θεράπευσε όλα τα είδη του λόγου

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Αλέξη Σταμάτη, μιας σημαντικής φωνής των Γραμμάτων μας. Στη μακρά πορεία του, ο Αλέξης Σταμάτης θεράπευσε όλα τα είδη του λόγου, από την πεζογραφία και την ποίηση μέχρι το παιδικό βιβλίο και το θεατρικό έργο, αλλά και το κινηματογραφικό σενάριο, διατηρώντας παράλληλα, μέσω των τακτικών παρεμβάσεών του, έναν

Δημοσκόπηση Interview: Στο 26,8% η ΝΔ – 11 μονάδες διαφορά από την ΕΛΑΣ

Η τελευταία δημοσκόπηση της Interview για POLITIC, πριν από τη θερινή ανάπαυλα βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία πρώτη με 26,8% και προβάδισμα 11 μονάδων, αλλά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Η δεύτερη θέση έχει πλέον ξεκάθαρο κάτοχο, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώνει 15,8% και βρίσκεται 5,7 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, το

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές το πρωί της Τρίτης (21/7), με τους επενδυτές να αξιολογούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και τους νέους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ σε βάρος των καναδικών εισαγωγών.  Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe ενισχύεται αυτή την ώρα ελαφρώς κατά 0,13% στις

Γ. Αληγιζάκης στη «Ν»: Ο πόλεμος και η αβεβαιότητα «ακυρώνουν» τα μέτρα στήριξης

Η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά και η νέα αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξανεμίζει τις εξαγγελθείσες από την κυβέρνηση μειώσεις, κατά 10 λεπτά στο λίτρο στη βενζίνη και πέντε στο ντίζελ, τονίζει ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και στον Μιχάλη Ψύλο. «Μέσα σε

Related Articles

Popular Categories