22.3 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Η αύξηση επιτοκίων στην Ιαπωνία… ανέβασε τις ασιατικές αγορές

Η αύξηση επιτοκίων στην Ιαπωνία… ανέβασε τις ασιατικές αγορές

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας- Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (31/7), αφού η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκιο αναφοράς σε περίπου 0,25%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 0% έως 0,1%, αν και άλλοι αναλυτές περίμεναν αύξηση. Αυτή είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2008 που το επιτόκιο αναφοράς της Ιαπωνίας είναι υψηλότερο από 0,1%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο άνω του 1,5%, αντιστρέφοντας προηγούμενες απώλειες.

Οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 3,2% από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Την ίδια ώρα, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, με τον επίσημο δείκτη των υπευθύνων αγορών της μεταποίησης να βρίσκεται στο 49,4, από 49,5 τον Ιούνιο. Αυτός ο αριθμός, ωστόσο, ξεπέρασε τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters, που ανέμενε ότι ο PMI θα διαμορφωθεί στο 49,3.

Η ρυθμιστική επιτροπή κινητών αξιών της Κίνας αντικατέστησε τον αντιπρόεδρο Fang Xinghai με τον Li Ming, τον επικεφαλής του γραφείου επιθεώρησής της. Ο Fang είναι αντιπρόεδρος της CSRC από το 2015. Η κρατική Global Times, επικαλούμενη τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι ο Fang αποσύρεται.

Σε άλλα μάκρο, ο πληθωρισμός του δεύτερου τριμήνου στην Αυστραλία αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός του Ιουνίου ανήλθε στο 3,8%, σύμφωνα με τις προσδοκίες και επιβραδύνθηκε από το 4% που σημειώθηκε τον Μάιο.

Μια πιο αδύναμη μέτρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ανοίξει το ενδεχόμενο περικοπών επιτοκίων από την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας ή τουλάχιστον να την αποθαρρύνει από την αύξηση των επιτοκίων, μια πορεία δράσης που συζητήθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1,75% φτάνοντας στο υψηλό ρεκόρ των 8.092,3 μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,19%, με τη Samsung Electronics να σημειώνει άλμα 3,58%, καθώς η εταιρεία ανέφερε μια εντυπωσιακή άνοδο 1.458,2% σε ετήσια βάση στα λειτουργικά κέρδη β’ τριμήνου.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε και ο Hang Seng, με τις μετοχές της HSBC στο Χονγκ Κονγκ να κερδίζουν 3% μετά τις εκτιμήσεις της τράπεζας μετά την υπέρβαση των κερδών και την ανακοίνωση προγράμματος επαναγοράς μετοχών 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,59% κλείνοντας στις 39.123 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 2,19% στις 17.369,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 2,06% στις 2.938,75 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά ανοδικά 3,38% στις 8.754,89 μονάδες.

Ο Kospi κέρδισε 1,19% στις 2.770,70 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 8.092,30 μονάδες, κερδίζοντας 1,75%.

#ιαπωνία #Nikkei #Kospi #Κίνα #ασιατικές_αγορές #Αυστραλία

Related posts

Wall Street: Τέλος στο κερδοφόρο σερί…λόγω πληθωρισμού

banks

Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες εν αναμονή περισσότερων οικονομικών στοιχείων

banks

Άνοδος για S&P, Nasdaq με οδηγό τον τεχνολογικό τομέα

banks

Ευρωαγορές: Επιστροφή στις απώλειες, με το βλέμμα στις ΗΠΑ

banks

Wall Street: Νέα απόπειρα ανάκαμψης- Άλμα για την Eli Lilly

banks

Θετικό πρόσημο στη Wall Street κόντρα στις τραπεζικές ανησυχίες

banks