Η Γουιάνα ενδέχεται να περιορίσει τα σχέδια για LNG καθώς η Exxon χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο για τις γεωτρήσεις της

Η ExxonMobil ενημέρωσε τη Γουιάνα ότι θα χρειαστεί περισσότερο υπεράκτιο φυσικό αέριο από όσο είχε εκτιμήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την παραγωγή πετρελαίου. Αυτό ενδέχεται να αφήσει μικρότερες ποσότητες διαθέσιμες για την παραγωγή και τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Οι αξιωματούχοι της Γουιάνας εξετάζουν πλέον αν θα πρέπει να περιορίσουν ένα σχεδιαζόμενο έργο LNG ή να εγκαταλείψουν εντελώς τις εξαγωγές και να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο αποκλειστικά για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και τις πετροχημικές εγκαταστάσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πλήγμα για τις φιλοδοξίες της νοτιοαμερικανικής χώρας να καταστεί περιφερειακή ενεργειακή δύναμη, καθώς συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Γουιάνα ασκεί πιέσεις στην κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Exxon, η οποία ελέγχει το σύνολο της παραγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, ώστε να παραδώσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο, προκειμένου η χώρα να αξιοποιήσει οικονομικά τα αποθέματά της, τα οποία συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα της περιοχής.

Ωστόσο, ο όμιλος της Exxon, στον οποίο συμμετέχουν επίσης η Chevron και η κινεζική CNOOC εκτιμά ότι θα χρειάζεται περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως για την επανέγχυσή του στα πετρελαϊκά κοιτάσματα, ώστε να επιτύχει τους στόχους παραγωγής αργού πετρελαίου στα έργα που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αυτή η απαιτούμενη ποσότητα θα περιορίσει τις διαθέσιμες προμήθειες για οποιαδήποτε έργα εξαγωγής φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης μιας πλωτής εγκατάστασης LNG που έχει προτείνει η Fulcrum LNG, η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης έργων την οποία επέλεξε η κυβέρνηση το 2024 για την κατασκευή και τη λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα.

Αντί για την αρχικά προβλεπόμενη δυναμικότητα των 6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως, το έργο ενδέχεται πλέον να χρειαστεί να ξεκινήσει με δυναμικότητα έως και 3 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και να επεκταθεί αργότερα, ανέφεραν οι πηγές.

Η Exxon εργάζεται για να προσδιορίσει πόσο φυσικό αέριο μπορούν να παράγουν και να προμηθεύουν τα κοιτάσματά της, με ποιο κόστος και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος, δήλωσε μία από τις πηγές.

Η Γουιάνα επιδίωκε να λάβει σαφέστερες πληροφορίες από την Exxon σχετικά με τις διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, δήλωσε νωρίτερα φέτος στο Reuters, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Φυσικών Πόρων Βίκραμ Μπαράτ. Αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία των συνομιλιών.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αξιοποιήσει τη μειωμένη ποσότητα διαθέσιμου φυσικού αερίου, γεγονός που προκαλεί απογοήτευση στους δυνητικούς επενδυτές, ανέφεραν οι πηγές. Πρόσθεσαν ότι το πιθανότερο σχέδιο είναι ο περιορισμός του έργου LNG.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιρφάαν Άλι επικεντρώνεται στο να θέσει σύντομα σε λειτουργία μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, την οποία έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα, δήλωσε μία από τις πηγές. Άλλα βιομηχανικά έργα είναι πιθανό να παραμείνουν προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα, μεταξύ των οποίων ένα προτεινόμενο διυλιστήριο βωξίτη σε αλουμίνα, η παραγωγή λιπασμάτων και μεγάλα κέντρα δεδομένων.

“Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Γουιάνας για την κατάρτιση σχεδίων ανάπτυξης που μεγιστοποιούν την ανάκτηση των πόρων και την αξία τους για τη χώρα”, δήλωσε εκπρόσωπος της ExxonMobil στο Reuters τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του τομέα φυσικού αερίου στη Γουιάνα απαιτεί την ταυτόχρονη ανάπτυξη τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.

Με βάση σχεδόν 11 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε ανακτήσιμους πόρους και με σχέδια για έως και οκτώ υπεράκτια έργα ανάπτυξης έως το 2030, το κοίτασμα Stabroek της Exxon στη Γουιάνα αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του χαρτοφυλακίου της και βασικό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της Γουιάνας, η οποία συγκαταλέγεται στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει αναδειχθεί σε αξιοσημείωτο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά την ανακάλυψη μεγάλων υπεράκτιων κοιτασμάτων την προηγούμενη δεκαετία.

Η πέμπτη πλωτή μονάδα παραγωγής της Exxon έφτασε στη Γουιάνα τον Αύγουστο και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της πριν από το τέλος του έτους. Τον Μάιο, ο όμιλος υπέβαλε αίτηση για κυβερνητική έγκριση του Haimara, του ένατου έργου του στη χώρα. Το έργο αυτό, μαζί με το όγδοο έργο, το Longtail, αναμένεται να αφορά την ανάπτυξη κοιτασμάτων μη συνδεδεμένου φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Νετανιάχου: Οι Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα μπορούν να επιστρέψουν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι στους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν από έναν καταυλισμό προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν πίσω. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, την Κυριακή, που διέταξε τον στρατό να οργανώσει την επιστροφή των κατοίκων της Τζενίν, του Νουρ Σαμς

Vodafone: Νέο κατάστημα στο The Mall Athens

Tο νέο της κατάστημα στο The Mall Athens  εγκαινιάζει η Vodafone  δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο προορισμό τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα, η Vodafone έχει εκσυγχρονίσει περισσότερα από 60 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρύτερης επένδυσης άνω των  15 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό του δικτύου της και τη δημιουργία μιας ενιαίας και αναβαθμισμένης εμπειρίας για

Τσίπρας από Κρήτη: «Αποτυχία της κυβέρνησης» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 1,40 ευρώ το λίτρο

Σφοδρή κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομία άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, εστιάζοντας στην τιμή του πετρελαίου και στους χαμηλούς μισθούς. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης έκανε λόγο για ψευτοpass και ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση, ενώ δεν αξιοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για

Η Φινλανδία καταγγέλλει τη συμφωνία του Τραμπ για το ρωσικό ντίζελ – “Μια μεγάλη απογοήτευση”

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε σήμερα ότι η χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στο ρωσικό ντίζελ προκαλεί "μεγάλη απογοήτευση". Ο Όρπο καταδίκασε την εν λόγω "απευθείας συμφωνία με τον Πούτιν", εκτιμώντας ότι έρχεται σε αντίθεση με "όλα όσα πετύχαμε μαζί, όπως και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του συνασπισμού των

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί ότι το κύμα πωλήσεων ομολόγων στις ΗΠΑ “έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του”

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί ότι το κύμα πωλήσεων ομολόγων στις ΗΠΑ απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί, καθώς η εκτίναξη του κρατικού και εταιρικού δανεισμού συγκρούεται με την εξασθένηση της ζήτησης από ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς αγοραστές στον κόσμο. Σε ανάρτησή του στο LinkedIn την Τρίτη, ο ιδρυτής της Bridgewater Associates δήλωσε

ΚΚΕ: Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού που έπλεκαν το εγκώμιο της Γκιλφόιλ

«Η αποπομπή της Αμερικανίδας πρέσβεως στην Ελλάδα, Γκιλφόιλ, από την κυβέρνηση Τραμπ για τους δικούς της λόγους, εκθέτει ανεπανόρθωτα πρώτα από όλα την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έπλεκε το εγκώμιό της πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα και πολύ περισσότερο μετά, αποκρύπτοντας τον ρόλο και τις παρεμβάσεις της. Εκθέτει όμως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα του

Ελαιώνας: Στο Θριάσιο μετακομίζουν οι εταιρείες μεταφορών

Το «πράσινο φως» για τη διερεύνηση μιας νέας λύσης για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα στο Θριάσιο Πεδίο έδωσε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές,  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συντονίζει το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής. Η νέα κατεύθυνση επιχειρεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο που προέκυψε με το Επιχειρηματικό Πάρκο

Η Nvidia σχεδιάζει συμφωνίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη αξίας $2 δισ. την επόμενη εβδομάδα

Η Nvidia Corp. σχεδιάζει να ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζένσεν Χουάνγκ, σε εκδήλωση στο Παρίσι, την πρώτη ημέρα μιας περιοδείας που θα τον οδηγήσει επίσης στο Λονδίνο και το Βερολίνο. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 8 δισ. δολάρια που έχει επενδύσει

Related Articles

Popular Categories