25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
WORLD

Η Ουκρανική επίθεση στην περιοχή Τβερ της Ρωσίας οδήγησε σε μερική εκκένωση – Οι κάτοικοι κλήθηκαν αργότερα να επιστρέψουν

Δεκατρείς άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην περιοχή Τβερ της Ρωσίας μετά από μεγάλη ουκρανική επίθεση με drones που προκάλεσε πυρκαγιά στο σημείο, μετέδωσε το πρακτορείο BBC επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το BBC σημειώνει ότι ανεπιβεβαίωτα πλάνα φέρονται να δείχνουν μια τεράστια έκρηξη στην πόλη Τόροπετς. Το βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει εκρήξεις και καπνό να καλύπτει μια μεγάλη έκταση του ουρανού.

Μετά το χτύπημα διατάχθηκε μερική εκκένωση της περιοχής τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Ο κυβερνήτης της περιοχής ενθάρρυνε αργότερα τους κατοίκους να επιστρέψουν, λέγοντας ότι όλες οι υποδομές στην πόλη λειτουργούν και πάλι κανονικά.

Τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters επικαλούνται ουκρανικές πηγές που ανέφεραν ότι είχε πληγεί μια αποθήκη πυρομαχικών.

Ο στρατιωτικός χώρος φέρεται να φιλοξενούσε δεξαμενές καυσίμων, καθώς και βλήματα πυροβολικού, βαλλιστικούς πυραύλους και εκρηκτικά, σε μια σειρά από αποθήκες. Όλα αυτά είναι όπλα που χρησιμοποιούνται στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτή η τελευταία επίθεση της Ουκρανίας είναι αυτό που ήθελε να πραγματοποιήσει με πυραύλους που προμήθευσαν οι δυτικοί σύμμαχοί της. Ωστόσο, ελλείψει έγκρισης από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, χτύπησε και πάλι ρωσικούς στόχους με drones που κατασκεύασε η ίδια.

Ο στόχος αυτή τη φορά, όμως, είναι σημαντικός. Ένα στρατιωτικό οπλοστάσιο, αξίας σχεδόν 39 εκατ. δολαρίων, φαίνεται να έχει ανατιναχθεί σε μια σειρά εκρήξεων.

Ένας σεισμός ελαφρού μεγέθους αναφέρθηκε ακόμη στη γύρω περιοχή του Τβερ.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης της Ουκρανίας, Andriy Kovalenko, δήλωσε μέσω  Telegram ότι εκτός από τα δικά της πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Grad, η Ρωσία είχε επίσης αρχίσει να αποθηκεύει βορειοκορεατικούς πυραύλους στο Τόροπετς. Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει επαληθευτεί από το BBC.

Το Τόροπετς βρίσκεται περίπου 380 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Ρωσίας, Μόσχας, και περίπου 470 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με την Ουκρανία.

Τους τελευταίους μήνες, το Κίεβο απέκτησε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία καθώς αύξησε τις επιθέσεις με drones στο εσωτερικό της Ρωσίας. Στο παρελθόν έχει χτυπήσει μέχρι και 1.800 χιλιόμετρα εντός Ρωσίας, όταν χτυπήθηκε ένα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας στην πόλη Ορσκ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι αρχές του Τόροπετς ανέφεραν ότι είχαν ήδη προετοιμαστεί λεωφορεία για την εκκένωση.

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η κατάσταση ήταν “υπό έλεγχο” στην πόλη των περίπου 13.000 κατοίκων.

Οι αρχές δεν ανέφεραν πόσοι άνθρωποι εκκενώθηκαν.

Εν τω μεταξύ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας ανέφεραν ότι τα περιφερειακά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη.

Το επίπεδο της καταστροφής στο Τόροπετς θα δώσει στις ουκρανικές δυνάμεις την απαραίτητη τόνωση του ηθικού. Το Κίεβο ελπίζει επίσης ότι στέλνει στη Δύση ένα πολιτικό μήνυμα – ότι η στόχευση χώρων εντός της Ρωσίας βοηθά την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της και δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση με τη Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε την Τετάρτη ότι κατέστρεψε συνολικά 54 drones σε νυχτερινές επιθέσεις σε πέντε ρωσικές περιοχές – Μπριάνσκ, Κουρσκ, Οριόλ, Σμολένσκ και Μπέλγκοροντ.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, δήλωσε ότι τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν σε “επίθεση drone εναντίον ενός μικρού λεωφορείου” στην πόλη Σεμπεκίνο.

Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει τις επιθέσεις αυτές.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ουκρανική αεράμυνα ενεργοποιήθηκε εναντίον επερχόμενων ρωσικών drones κοντά στο Κίεβο, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Σέρχι Πόπκο.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για εκρήξεις στη βορειοανατολική πόλη Σούμι της Ουκρανίας, κοντά στα ρωσικά σύνορα και οι περιφερειακές αρχές κατέρριψαν 16 drones. Ωστόσο, οι αρχές αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν εφεδρικά συστήματα ηλεκτροδότησης, αφού οι ενεργειακές υποδομές δέχθηκαν επανειλημμένα πυρά.

Συνολικά, η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε ότι κατέρριψε 46 από τα 52 drones που εκτόξευσε η Μόσχα κα΄τα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε στην κεντρική περιοχή του Κίροβοχραντ, ενώ μια 90χρονη γυναίκα τραυματίστηκε στο Κροπιβνίτσκι.

Οι ισχυρισμοί τόσο των Ρώσων όσο και των Ουκρανών αξιωματούχων δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα, τόνισε  το BBC.

Related posts

Μπουρούντι: Κλείνει τα σύνορα με τη Ρουάντα λόγω επιθέσεων από αντάρτες

banks

Κινέζος ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ έχουν λανθασμένη αντίληψη για την Κίνα

banks

Γαλλία: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που είναι παρόντες στη Νορμανδία

banks

Ινδονησία: Σεισμός 6,3 βαθμών στο νησί Ιάβα

banks

Υπ. Εξωτερικών Ιράν: Οι φιλοϊρανικές οργανώσεις δεν μπορούν να μείνουν “σιωπηλές” απέναντι στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

banks

Κλειστοί την Τετάρτη οι σταθμοί “Πανεπιστήμιο” και “Μοναστηράκι”

banks