16.4 C
Athens
May 4, 2024
Image default
WORLD

Μπουρούντι: Κλείνει τα σύνορα με τη Ρουάντα λόγω επιθέσεων από αντάρτες

Το Μπουρούντι έκλεισε σήμερα τα σύνορά του με τη Ρουάντα, σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου κατηγόρησε τη γειτονική χώρα ότι παρέχει υποστήριξη σε αντάρτες που εξαπολύουν επιθέσεις στο έδαφός του.

Στις 22 Δεκεμβρίου, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση ανταρτών της RED-Tabara (“Αντίσταση για ένα Κράτος Δικαίου στο Μπουρούντι”) σε χωριό στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οκτώ ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος του Μπουρούντι Εβαρίστ Ενταϊσιμίε κατηγόρησε τη Ρουάντα ότι παρέχει υποστήριξη στους αντάρτες, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση στο Κιγκάλι.

“Κλείσαμε τα σύνορά μας (με τη Ρουάντα), όποιος προσπαθήσει να πάει εκεί δεν πρόκειται να περάσει. Είναι ειλημμένη απόφαση”, είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών του Μπουρούντι, ο Μάρτιν Νιτερέτσε. “Αφότου συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε έναν κακό γείτονα, τον Πολ Καγκάμε, τον πρόεδρο της Ρουάντας, διακόψαμε κάθε σχέση μαζί του” μέχρι να αλλάξει συμπεριφορά, είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η γειτονική Ρουάντα “φιλοξενεί εγκληματίες που κάνουν κακό σε Μπουρούντιους”.

Η κυβέρνηση της Ρουάντας εξέφρασε “θλίψη” για το “μονομερές κλείσιμο των συνόρων” από το Μπουρούντι, επισημαίνοντας ότι “περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών” και παραβιάζει τις αρχές της Κοινότητας Κρατών της Ανατολικής Αφρικής.

Οι σχέσεις μεταξύ Μπουρούντι και Ρουάντας υπήρξαν κατά διαστήματα ταραχώδεις. Μετά την άνοδο του Ενταϊσιμίε στην εξουσία το 2020, αναθερμάνθηκαν προσωρινά. Ωστόσο, επιδεινώθηκαν εκ νέου όταν το Μπουρούντι έστειλε στρατεύματα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ανταρτών του Κινήματος M23 – που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα – στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

-

Related posts

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει εποικοδομητικές τις συνομιλίες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς

banks

Καλύτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα της Lufthansa για το τρίμηνο

banks

Νετανιάχου: “Ο πόλεμος θα τραβήξει σε χρόνο – Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη”

banks

Η Ουγγαρία αποσύρεται από την ελεγχόμενη από τη Ρωσία IIB λόγω αμερικανικών κυρώσεων

banks

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Alphabet ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς

banks

Νέα πυρά από Γέλεν: Εντελώς αδικαιολόγητη η απόφαση της Fitch για την υποβάθμιση

banks