30.3 C
Athens
June 17, 2024
Image default
WORLD

Η χούντα της Μπουρκίνα Φάσο αποφάσισε να δώσει στον εαυτό της… άλλα πέντε χρόνια μέχρι την επάνοδο στη δημοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.47

Η Μπουρκίνα Φάσο θα επιτρέψει στον ηγέτη της χούντας Ιμπραήμ Τραορέ να διεκδικήσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές, καθιστώντας τον εαυτό της τη δεύτερη χώρα της Δυτικής Αφρικής υπό στρατιωτική διακυβέρνηση που καθυστερεί την επιστροφή στη δημοκρατία. 

Η μεταβατική περίοδος θα παραταθεί για ακόμη πέντε χρόνια από τις 2 Ιουλίου, είπε ο συνταγματάρχης Moussa Diallo, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του εθνικού διαλόγου, στο τέλος των συνομιλιών που περιλάμβαναν πρώην βουλευτές, αξιωματούχους ασφαλείας και άμυνας, θρησκευτικούς ηγέτες και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών. Η νέα Χάρτα μετάβασης θα ωθήσει τις εκλογές που προβλέπονταν για φέτος στο 2029.

Η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται υπό τη μπότα της χούντας από το 2022, όταν στρατιωτικοί πραγματοποίησαν δύο πραξικοπήματα που δικαιολογήθηκαν σε μεγάλο βαθμό διά της επίμονης ανασφάλειας του έθνους. Ισλαμιστές μαχητές – ορισμένοι συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, έχουν εξαπολύσει μια αιματηρή εξέγερση από το 2019 που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια. 

Η χούντα πρότεινε αρχικά μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών, με την προθεσμία για τη διεξαγωγή εκλογών να λήγει φέτος. Ο Τραορέ, ένας 36χρονος λοχαγός του στρατού, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διοργανώσει ψηφοφορία έως ότου ο στρατός ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της επικράτειάς της χώρας. 

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Μάλι, το οποίο διοικείται από τη δική του χούντα, πρότεινε την παράταση της μεταβατικής περιόδου προς τη δημοκρατία κατά τρία χρόνια, επιτρέποντας στον στρατιωτικό ηγέτη του, συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, να κυβερνήσει τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού της Αφρικής μέχρι το 2027.

Related posts

Salesforce: Τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου εκτόξευσαν τη μετοχή

banks

Η Εσθονία αγράζει πάνω από 200 τεθωρακισμένα από την Τουρκία

banks

Αζερμπαϊτζάν: Σύντομα νέα συνάντηση με τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ

banks

Η HSBC ολοκληρώνει την πώληση λιανικής τραπεζικής στη Γαλλία

banks

Η Ιταλία σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστό έως και 13% της Poste Italiane

banks

Ολλανδία: Συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ για την Παλαιστίνη

banks