Η AstraZeneca εξετάζει εξαγορά της Bristol Myers – Πτώση της μετοχής

Η AstraZeneca Plc εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Bristol Myers Squibb Co., σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, με μια πιθανή συμφωνία-μαμούθ που θα μπορούσε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως ανέφεραν πηγές στο Bloomberg, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο επαφών για το ενδεχόμενο συνένωσής τους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ή αν τελικά θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις αγορές, με τη μετοχή της AstraZeneca να υποχωρεί έως και 7,8% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η Bristol Myers Squibb κατέγραφε άνοδο έως 3,8% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στη Wall Street.

Εφόσον ολοκληρωθεί, η συγχώνευση των δύο κορυφαίων εταιρειών στον τομέα της ογκολογίας θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο φαρμακευτικό όμιλο στον κόσμο, με ετήσια έσοδα που προσεγγίζουν τα 107 δισ. δολάρια. Παρά το μέγεθος της προοπτικής, αρκετοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια τέτοια κίνηση εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της ταχέως αναπτυσσόμενης AstraZeneca.

“Με δεδομένη τη δυναμική ανάπτυξης και το ισχυρό προφίλ καινοτομίας της AstraZeneca, η συγκεκριμένη πληροφορία μας προκαλεί έκπληξη”, σχολίασε ο αναλυτής της Jefferies, Michael Leuchten.

Ισχυρότερη παρουσία στις ΗΠΑ

Η Bristol Myers Squibb, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 133,4 δισ. δολαρίων, θα μπορούσε να προσφέρει στην AstraZeneca σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της στην αμερικανική αγορά, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως για τα φαρμακευτικά προϊόντα. Η AstraZeneca αποτιμάται σήμερα σε περίπου 183 δισ. στερλίνες (246 δισ. δολάρια).

Παράλληλα, η Bristol Myers βρίσκεται αντιμέτωπη με την επικείμενη λήξη της πατέντας ορισμένων από τα σημαντικότερα προϊόντα της, μεταξύ των οποίων το αντιπηκτικό Eliquis και το αντικαρκινικό Opdivo, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών πωλήσεών της. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά περίπου 21% από τις αρχές του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ιστορικά υψηλές τριμηνιαίες πωλήσεις ύψους 13 δισ. δολαρίων, με βασικούς μοχλούς ανάπτυξης νεότερα φάρμακα όπως το Breyanzi για μορφές καρκίνου του αίματος, το Opdualag για τον καρκίνο του δέρματος και το καρδιολογικό φάρμακο Camzyos.

Η στρατηγική της AstraZeneca

Υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Pascal Soriot, η AstraZeneca έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες δυνάμεις της παγκόσμιας ογκολογίας, χάρη σε μια σειρά επιτυχημένων και ιδιαίτερα κερδοφόρων φαρμάκων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο Soriot ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2012 και λίγο αργότερα απέκρουσε την απόπειρα εξαγοράς της AstraZeneca από την Pfizer, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει ακόμη και την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης λόγω των ανησυχιών για την απώλεια ενός στρατηγικής σημασίας βρετανικού ομίλου.

Σήμερα, η AstraZeneca αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ τα τελευταία χρόνια ενισχύει σταθερά την παρουσία της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι, μετέφερε την κύρια διαπραγμάτευση των αμερικανικών τίτλων της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), διατηρώντας παράλληλα την έδρα και την κύρια εισαγωγή της στο Λονδίνο.

Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ετήσιων πωλήσεων 80 δισ. δολαρίων έως το 2030 και παράλληλα επιδιώκει να εισέλθει στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, αναπτύσσοντας σειρά νέων σκευασμάτων.

Επιφυλάξεις από τους αναλυτές

Ο ίδιος ο Pascal Soriot έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αποφεύγει επεκτάσεις εκτός των βασικών θεραπευτικών τομέων της εταιρείας, επισημαίνοντας πως “όσο περισσότερο απομακρύνεται κανείς από το πεδίο εξειδίκευσής του, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος λανθασμένων επενδυτικών επιλογών”.

Αναλυτές της Mizuho εκτιμούν ότι οι επενδυτές ενδέχεται να αντιδράσουν αρνητικά σε μια πιθανή συγχώνευση, καθώς η AstraZeneca αναμένεται να αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή με ετήσιο ρυθμό άνω του 10% τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη της Bristol Myers προβλέπεται να υποχωρήσουν έως το τέλος της δεκαετίας.

“Οι επενδυτές πιθανότατα θα υποστηρίξουν ότι η AstraZeneca δεν έχει ανάγκη τη Bristol Myers, αλλά το αντίστροφο. Εκτός εάν προκύψουν εξαιρετικά μεγάλες συνέργειες που θα αντισταθμίσουν τις πιέσεις στα έσοδα και την κερδοφορία, μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί”, σημείωσε ο αναλυτής της Mizuho, Jared Holz.

Ο ίδιος, ωστόσο, εκτιμά ότι η σημερινή συγκυρία ίσως είναι η καταλληλότερη για μια τόσο μεγάλη συμφωνία, επικαλούμενος τη σχετικά ευνοϊκή στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στις μεγάλες επιχειρηματικές συγχωνεύσεις.

Από την πλευρά τους, αναλυτές της BMO Capital Markets επισημαίνουν ότι τα εμπόδια από τις αρχές ανταγωνισμού παραμένουν σημαντικά. Όπως σημειώνουν, οι δύο εταιρείες διαθέτουν ισχυρή παρουσία σε αρκετές κοινές θεραπευτικές κατηγορίες, όπως ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει την έγκριση μιας τόσο μεγάλης συγχώνευσης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Εάν τελικά ολοκληρωθεί, η συμφωνία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον φαρμακευτικό κλάδο, ξεπερνώντας ακόμη και την εξαγορά της Celgene από τη Bristol Myers Squibb έναντι 74 δισ. δολαρίων το 2019.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ευρωζώνη: Σε υψηλό άνω της 4ετίας η παραγωγή των εργοστασίων τον Ιούλιο, αλλά με αδύναμη ζήτηση

Η παραγωγή των εργοστασίων της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσεράμισι ετών, αλλά σε κάτι που προέκυψε κυρίως λόγω εκκαθάρισης ανεκτέλεστων παραγγελιών και όχι στην αύξηση της ζήτησης. Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (Purchasing Managers’ Index - PMI) για τη μεταποίηση, που καταρτίζει η S&P Global, αυξήθηκε στο 51,9 τον Ιούλιο

Λίνα Μενδώνη για Λάκη Χαλκιά: «Έδωσε διακριτή υπόσταση στην ελληνική μουσική, με ερμηνείες σε υψηλού επιπέδου μελοποιημένη ποίηση, όπως και στο αυθεντικό δημοτικό τραγούδι»

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Λάκη Χαλκιά, ενός από τους μεγάλους εκπροσώπους της μουσικής μας παράδοσης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την απώλεια του σπουδαίου καλλιτέχνη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. «Απόγονος μιας οικογένειας με παράδοση αιώνων στο δημοτικό τραγούδι, υπήρξε ο φυσικός συνεχιστής της, με πλήρη

Ιράν: Η επίτευξη συμφωνίας με το Ομάν δεν επαρκεί για να ξανανοίξει το Στενό του Ορμούζ

Το Ιράν δεν διεξάγει αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με το Ομάν σχετικά με μια προσωρινά ασφαλή διαδρομή μέσω του Στενού του Ορμούζ, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ. Ο Μπαγαΐ πρόσθεσε πως η επίτευξη συμφωνίας με το Ομάν δεν επαρκεί για να

Ελληνόκτητο το ένα από τα δύο τάνκερ με σαουδαραβικό πετρέλαιο που πέρασαν από το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ το Σαββατοκύριακο

Δύο δεξαμενόπλοια φορτωμένα με σαουδαραβικό πετρέλαιο διέσχισαν το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ το Σαββατοκύριακο, ενώ η κυκλοφορία στο Ορμούζ επιβραδύνθηκε μετά από αναφορές για επιθέσεις κατά πλοίων, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία που επικαλείται το Reuters τη Δευτέρα. Ο αριθμός των πλοίων που διέσχισαν το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ μειώθηκε σε 18 την Κυριακή, από 27 το Σάββατο και 28

Ελληνική μεταποίηση: Στις 54.3 μονάδες ο δείκτης PMI – Η εντονότερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο

Την εντονότερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο εμφάνισε ο ελληνικός τομέας μεταποίησης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, καθώς η ανάπτυξη αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI της S&P Global. Η ανάκαμψη της υγείας του τομέα ενισχύθηκε από την αύξηση των νέων παραγγελιών και την ταχύτερη

Μιλένα Αποστολάκη στη Realnews: Καμία συνεργασία με Ν.Δ. και ΕΛ.Α.Σ

«Η Ν.Δ. είναι πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος, ενώ το αποτύπωμα του κυρίου Τσίπρα παραμένει αρνητικό και οι μνήμες από την ηγεσία του εξαιρετικά νωπές». Στη ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews Ως οξύμωρο χαρακτηρίζει η Μιλένα Αποστολάκη το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., όταν αγωνίζεται για την ανατροπή της κυβέρνησής της. Και

Κώστας Κατσαφάδος: «Άμεσα ξεκινούν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές»

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των πολιτών, που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, αναφερόμενος παράλληλα στις δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν, οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Ο Υφυπουργός, μιλώντας στο ΕΡΤnews, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, για τον θάνατο των δύο πιλότων των ελικοπτέρων BELL στην Ψάθα

Μαρόκο: “Παραπληροφόρηση και trafficking” πίσω από τη μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα

Η κυβέρνηση του Μαρόκου δήλωσε ότι παράγοντες όπως η παραπληροφόρηση και η εμπορία ανθρώπων - trafficking - οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να περάσουν παράνομα την περασμένη εβδομάδα στον ισπανικό θύλακα της Θεούτα στη Βόρεια Αφρική. Έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γεγονότα δεν προκλήθηκαν από "περιστασιακούς ή αυθόρμητους παράγοντες", όπως ανέφερε αργά

Related Articles

Popular Categories