«Κάλπικες» οι λίρες χωρίς… πόθεν έσχες

Αντιμέτωπος με φόρο εισοδήματος ύψους 8.986,98 ευρώ βρέθηκε φορολογούμενος ο οποίος είχε δηλώσει δαπάνη 54.726,78 ευρώ για αγορά ακινήτου και επιχείρησε να καλύψει το σχετικό τεκμήριο επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, χρήματα από την πώληση 50 χρυσών λιρών στην ΤτΕ.

Παρότι προσκόμισε επίσημο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), από το οποίο προέκυπτε ότι είχε εισπράξει 31.248,08 ευρώ από την πώληση των νομισμάτων, η φορολογική Αρχή δεν δέχθηκε να συνυπολογίσει το ποσό για την κάλυψη της τεκμαρτής δαπάνης. Ο λόγος ήταν ότι ο φορολογούμενος δεν μπόρεσε να αποδείξει με παραστατικά πότε και με ποιον τρόπο είχαν περιέλθει στην κατοχή του οι χρυσές λίρες, καθώς και πόσα χρήματα είχαν δαπανηθεί για την απόκτησή τους.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η υπόθεση αναδεικνύει μια ιδιαίτερα σημαντική παγίδα των φορολογικών τεκμηρίων: η απόδειξη ότι κάποιος πούλησε ένα περιουσιακό στοιχείο και εισέπραξε χρήματα δεν αρκεί πάντοτε για να αναγνωριστούν τα χρήματα αυτά ως διαθέσιμο κεφάλαιο για την κάλυψη τεκμηρίων. Αυτό προκύπτει από την υπ’ αριθμόν 3757/28-9-2026 απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, η οποία επικύρωσε τον φόρο που είχε καταλογίσει η ΔΟΥ Καλαμάτας.

Η αγορά του ακινήτου

Η υπόθεση ξεκίνησε με τη φορολογική δήλωση για το έτος 2025, την οποία ο ενδιαφερόμενος υπέβαλε στις 15 Μαΐου 2026. Στον κωδικό 735 του εντύπου Ε1 δήλωσε δαπάνη 54.726,78 ευρώ, η οποία υπαγόταν στην κατηγορία των δαπανών απόκτησης ακινήτων. Παράλληλα, στον κωδικό 787 ανέγραψε 50.000 ευρώ, επικαλούμενος ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών που είχε ήδη φορολογηθεί ή απαλλασσόταν νόμιμα από τον φόρο. Με τον τρόπο αυτό επιδίωξε να δικαιολογήσει τη μεγάλη δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και να αποφύγει τη φορολόγηση πρόσθετου τεκμαρτού εισοδήματος. Ωστόσο, η ΔΟΥ Καλαμάτας προχώρησε στην εκκαθάριση της δήλωσης χωρίς να αποδεχθεί το ποσό των 50.000 ευρώ που είχε καταχωριστεί ως ανάλωση κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί, στις 12 Ιουνίου 2026, εκκαθαριστικό με χρεωστικό ποσό 8.986,98 ευρώ. Ο φορολογούμενος προσέφυγε στη ΔΕΔ στις 24 Ιουνίου 2026, ζητώντας την τροποποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου.

Για να υποστηρίξει την προσφυγή του, ο φορολογούμενος επικαλέστηκε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος με ημερομηνία 11 Απριλίου 2025. Σύμφωνα με αυτό, είχε πωλήσει συνολικά 50 χρυσές λίρες Αγγλίας, και συγκεκριμένα, 7 λίρες παλαιάς κοπής, 39 λίρες με ελαττώματα στην όψη και 4 λιποβαρείς λίρες της κατηγορίας «Μ.Ε.-1», με συνολικό τίμημα 31.248,08 ευρώ.

Επομένως, η πραγματοποίηση της πώλησης δεν αμφισβητούνταν ως γεγονός, καθώς υπήρχε επίσημο τραπεζικό έγγραφο που πιστοποιούσε τη συναλλαγή και το ποσό που εισπράχθηκε. Η διαφωνία με την εφορία αφορούσε το κατά πόσον τα συγκεκριμένα χρήματα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για τη φορολογική κάλυψη της δαπάνης απόκτησης του ακινήτου.

Η απόκτηση

Ο φορολογούμενος υποστήριξε ότι η απαίτηση για την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την αρχική απόκτηση των χρυσών νομισμάτων ήταν πρακτικά αδύνατο να ικανοποιηθεί. Όπως ανέφερε, οι λίρες δεν είχαν αγοραστεί όλες μαζί, αλλά είχαν συγκεντρωθεί σταδιακά στη διάρκεια πολλών δεκαετιών, ήδη από τη βρεφική του ηλικία.

Ορισμένες είχαν αποκτηθεί με μεμονωμένες αγορές μικρής αξίας και άλλες είχαν περιέλθει στην κατοχή του μέσω άτυπων δωρεών από συγγενικά πρόσωπα. Κατά συνέπεια, επρόκειτο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, για οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και υπό διαφορετικές συνθήκες. Ο ίδιος επισήμανε ότι, εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που είχε μεσολαβήσει, δεν είχαν διατηρηθεί τα σχετικά παραστατικά.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Το άρθρο 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ν. 4172/2013, επιτρέπει στους φορολογουμένους να επικαλούνται χρηματικά ποσά από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων για να καλύπτουν ή να περιορίζουν τα τεκμήριά τους. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ότι από τα έσοδα αυτά αφαιρούνται τα ποσά που είχαν δαπανηθεί για την απόκτηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

Η σχετική εγκύκλιος ΠΟΛ. 1076/2015 διευκρινίζει ότι για την κάλυψη τεκμηρίων λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση του κόστους απόκτησης. Επιπλέον, οι οδηγίες συμπλήρωσης του Ε1 προβλέπουν ότι τα ποσά από περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1988 πρέπει, κατά κανόνα, να εμφανίζονται μειωμένα κατά το κόστος απόκτησής τους. Σκοπός των διατάξεων είναι να αποτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση των ιδίων κεφαλαίων για την κάλυψη φορολογικών τεκμηρίων.

Η απόρριψη της προσφυγής

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) έκρινε ότι το παραστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος αποδείκνυε μεν την πώληση των νομισμάτων, αλλά δεν επαρκούσε για να τεκμηριώσει το ποσό που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Όπως σημειώνει στην απόφαση, η προσφυγή απορρίφθηκε επειδή «ο προσφεύγων δεν προσκόμισε ούτε ενώπιον της αρμόδιας φορολογικής αρχής ούτε ενώπιον της Υπηρεσίας μας τα αναγκαία δικαιολογητικά ή άλλα πρόσφορα αποδεικτικά στοιχεία, από τα οποία να αποδεικνύονται ο χρόνος, ο τρόπος και το κόστος απόκτησης των επίμαχων χρυσών νομισμάτων, ούτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ικανό να θεμελιώσει και να τεκμηριώσει τους σχετικούς ισχυρισμούς του».

Η παγίδα

Η απόφαση έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για όσους κατέχουν χρυσές λίρες ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν πριν από πολλά χρόνια, ιδίως μέσω οικογενειακών δωρεών.

Αναδεικνύει ότι ακόμη και μια αποδεδειγμένη πώληση προς επίσημο τραπεζικό ίδρυμα μπορεί να μην αρκεί για την κάλυψη τεκμηρίων, εφόσον δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την αρχική απόκτηση. Ιδιαίτερα δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η θέση φορολογουμένων που έχουν κληρονομήσει ή λάβει άτυπα χρυσά νομίσματα από συγγενείς τους πριν από πολλές δεκαετίες, που είναι μια συνήθης πρακτική.

Η συγκεκριμένη απόφαση υπενθυμίζει ότι η ύπαρξη χρημάτων δεν ταυτίζεται πάντοτε με τη φορολογική αναγνώρισή τους για την κάλυψη τεκμηρίων, ενώ το βάρος απόδειξης εξακολουθεί να βαρύνει τον φορολογούμενο.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Θετικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές την Πέμπτη (11/6), καθώς η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι επενδυτές έχουν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, με μία επικείμενη αύξηση να θεωρείται σχεδόν βέβαιη από όλους.   Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 κερδίζει

Ισραήλ – Άιζενκοτ: “Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης”

Ο επικεφαλής του μπλοκ της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γκάντι Άιζενκοτ έκανε λόγο σήμερα για "σημαντική πρόοδο" στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη πλειοψηφίας μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι ελπίζει να του αναθέσει ο πρόεδρος τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. "Πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις, ορισμένες δημοσιοποιήθηκαν, άλλες όχι. Ορισμένες πραγματοποιήθηκαν μόλις πριν από λίγες ώρες. Κάναμε σημαντική πρόοδο και

Πέθανε ο Τζέι Ροκφέλερ

Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Πρόσθεσε το capital.gr ως αξιόπιστη πηγή στην Google Ο Τζον Ντ. "Τζέι" Ροκφέλερ ο 4ος, απόγονος μίας από τις γνωστότερες και πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρέτησε επί τρεις δεκαετίες στην αμερικανική Γερουσία, εργάσθηκε για την βελτίωση της πρόσβασης των

Δήμας: Ο Διάδρομος Βαλτικής – Εύξεινου Πόντου – Αιγαίου είναι στρατηγική επιλογή για το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης

Συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας, Georgi Peev είχε την Παρασκευή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, με αφορμή το συνέδριο του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, με θέμα: «Εναλλακτικός Διάδρομος. Προοπτικές ανάπτυξης των Μεταφορών στα Βαλκάνια». Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης, αλλά και των εργασιών του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν οι δύο

Κατσαφάδος: Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ στους ΟΤΑ για την αποκατάσταση υποδομών

Στη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές αλλά και στον εκσυγχρονισμό της κρατικής αρωγής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Κώστας Κατσαφάδος μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην Καλαμάτα. Όπως είπε ο κ. Κατσαφάδος

Δημοκρατικοί: Καταιγίδα νομοσχεδίων για την τεχνητή νοημοσύνη με την ανάληψη του ελέγχου του Κογκρέσου

Ένα ευρύ κύμα νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο την αυστηρότερη εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων (data centers) σχεδιάζουν να προωθήσουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, μόλις αναλάβουν τον έλεγχο του Κογκρέσου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών, συνεργατών του Κογκρέσου και εκπροσώπων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις

Γερμανία: Την παραίτηση βουλεύτριας που αμφισβητεί το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ ζητά η Αριστερά

Το κόμμα της Αριστεράς στο Βερολίνο ζητά από τη βουλευτή Βανέσα Έμντε να παραιτηθεί από την έδρα της στο κρατιδιακό κοινοβούλιο, κυρίως λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τagesspiegel, η Εκτελεστική Επιτροπή της Αριστεράς στο Βερολίνο συνεδριάζει απόψε, με σκοπό να ζητήσει από την

ΗΠΑ: Νέα δεδομένα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα και την Τουρκία

Του Στέφανου Νικολαΐδη Νέα πολιτική πραγματικότητα διαμορφώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν τον έλεγχο τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, ανατρέποντας τους μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο την εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ενδέχεται να επηρεάσει και τον

Ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωση του «Ξενία Καλεντζίου»

Ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-auction), για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του «Ξενία Καλεντζίου» στην Αχαΐα προκηρύσσει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), θυγατρική του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Η προκήρυξη του διαγωνισμού ανοίγει τον δρόμο για την επαναδραστηριοποίηση του ακινήτου, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέας οικονομικής αξίας για την ευρύτερη περιοχή. Το

Related Articles

Popular Categories