26.4 C
Athens
September 23, 2024
Image default
MARKETS

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με τη νομισματική πολιτική στο επίκεντρο

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με τη νομισματική πολιτική στο επίκεντρο

Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας (23/9) οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας- Ωκεανίας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής κεντρικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες Ιαπωνίας και Κίνας, στον απόηχο και της «γενναίας» μείωσης επιτοκίων από τη Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Κίνα αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, καθώς η αγορά εργασίας έχει «παγώσει» εν μέσω αποδυνάμωσης της οικονομίας.

Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε απροσδόκητα το βασικό της επιτόκιο σταθερό την Παρασκευή.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρείχε 234,6 δισεκατομμύρια γιουάν (33,29 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τραπεζικό σύστημα μέσω λειτουργιών ανοιχτής αγοράς, προκειμένου «να διατηρηθεί αρκετά επαρκής ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα στο τέλος του τριμήνου». Μείωσε επίσης το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς 14 ημερών στο 1,85% από 1,95% που είχε καθοριστεί στην προηγούμενη πράξη χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ φέρεται να εξετάζουν την απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης αυτοκινήτων από την Κίνα που φέρουν λογισμικό και υλικό για συστήματα επικοινωνιών ή αυτόνομης οδήγησης.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε επίσης το βασικό της επιτόκιο σταθερό γύρω στο 0,25% την Παρασκευή.

Οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας.

Η Reserve Bank της Αυστραλίας ξεκινά τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της τη Δευτέρα, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφασίσουν για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της χώρας την Τρίτη.

Η Σιγκαπούρη πρόκειται να δημοσιεύσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο, με τον δομικό ΔΤΚ να εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί 2,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, σε σύγκριση με 2,5% τον Ιούλιο. Ο συνολικός ΔΤΚ σε ετήσια βάση αναμένεται να έχει μειωθεί στο 2,15%, σε σύγκριση με 2,40% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,24% στις 18.217 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,41% στις 2.748,12 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,10% στις 8.083,38 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,33% στις 2.602,02 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 8.152,90 μονάδες, χάνοντας 0,69%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Nikkei #Kospi #Κίνα #ιαπωνία #Αυστραλία

Related posts

Wall Street: Έφερε rebound η απασχόληση-Κέρδισε 300 μονάδες ο Dow Jones

banks

UBS: Τέσσερις μεταβλητές επηρεάζουν τις κινήσεις των επενδυτών

banks

Wall Street: Ανανέωσε το ρεκόρ του ο Dow Jones

banks

Η πτώση του γιεν παρέσυρε τις ασιατικές αγορές

banks

Η Citi «ανεβάζει» τον Stoxx 600 στις 540 μονάδες

banks

Σε υψηλό μήνα οι ασιατικές μετοχές-Ώθηση από το τεχνολογικό ράλι

banks