Κ. Πιερρακάκης στον ESM: Η Ελλάδα είναι παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η ευρωπαϊκή στήριξη συναντά την εθνική αποφασιστικότητα

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προήδρευσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς με την ιδιότητά του προέδρου του Eurogroup, είναι παράλληλα ex officio και πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο ESM έχει ιδιαίτερη σημασία για την χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, έχοντας στηρίξει πέντε ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, της οποίας αποτελεί τον μεγαλύτερο επίσημο πιστωτή. Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (2015–2018), χορήγησε στην Ελλάδα δάνεια ύψους 61,9 δισ. ευρώ. Μαζί με τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι δύο ευρωπαϊκοί μηχανισμοί κατέχουν σήμερα περισσότερο από το ήμισυ του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Πιερρακάκη, ο γενικός διευθυντής του ESM Πιερ Γκραμένια επεσήμανε ότι σήμερα πραγματοποιείται η 14η ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Φέτος θα επικεντρωθούμε, πρώτα απ’ όλα, στα εξαιρετικά αποτελέσματα του ESM. Τα κέρδη μας για φέτος θα προσεγγίσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο ποσό στην ιστορία μας. Αυτό ενισχύει την ανθεκτικότητά μας» τόνισε.

«Θα εξετάσουμε, επίσης, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ετοιμότητά μας απέναντι σε κάθε ενδεχόμενη κρίση, αξιολογώντας παράλληλα τα προληπτικά μέσα και εργαλεία που διαθέτουμε. Αυτό ακριβώς αναμένουν από εμάς τα κράτη-μέλη» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, σήμερα θα καλωσορίσουμε θερμά τη Βουλγαρία ως νέο μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η Βουλγαρία εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και αναμένεται μέσα στον Ιούνιο να γίνει πλήρες μέλος του ESM, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος ασφαλιστικής δικλείδας που αποκτά μια χώρα όταν υιοθετεί το ευρώ – κάτι που η Βουλγαρία πέτυχε. Και σήμερα έχω τη μεγάλη χαρά να καλωσορίσω για πρώτη φορά, υπό τη νέα του ιδιότητα ως Προέδρου του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, στον οποίο δίνω τον λόγο» κατέληξε.

Πιερρακάκης: Στόχος ο ESM να παραμείνει ισχυρός και αξιόπιστος

Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «είναι μεγάλη χαρά για εμένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ στον ESM, υπό τη νέα μου ιδιότητα ως πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Συμφωνώ απολύτως με την αποτίμηση που μόλις έκανες και με τη συνολική επισκόπηση των σημερινών συζητήσεων».

Ανέφερε επίσης ότι «ο ESM δημιουργήθηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους έχοντας καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσουν η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της να εξέλθουν από εκείνη την κρίση, μέσα από έναν νέο θεσμικό σχεδιασμό και από την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων».

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς και στόχος όλων μας είναι ο ESM να παραμείνει ισχυρός, αξιόπιστος και ικανός να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» συνέχισε ο κ. Πιερρακάκης.

«Πιστεύω ότι για τη χώρα από την οποία προέρχομαι, την Ελλάδα, ο ESM έχει διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Αποτελεί μέρος της δύσκολης αλλά επιτυχημένης πορείας ανάκαμψής της» συνέχισε και συμπλήρωσε:

«Και θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτυπώνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η ευρωπαϊκή στήριξη συναντά την εθνική αποφασιστικότητα για την υπέρβαση μιας κρίσης. Υπάρχουν πολλά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από αυτή την εμπειρία, αλλά και ένας πολύ ισχυρός συμβολισμός. Ανυπομονώ για τις σημερινές συζητήσεις και διαβουλεύσεις, καθώς και για τη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος ο ESM όταν μια μεγάλη χώρα όπως η Ιταλία δεν έχει ακόμη κυρώσει την αναθεωρημένη Συνθήκη του, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι η διαδικασία κύρωσης αποτελεί προφανώς κυρίαρχη απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης και του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Από τη δική μας πλευρά, θα έλεγα ότι συνολικά πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία. Υπάρχει ήδη σε ισχύ ένα υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στον ESM να επιτελεί τον ρόλο του και να διαδραματίζει το σημαντικό του έργο. Εξάλλου, βρισκόμαστε εδώ, ακριβώς για να συζητήσουμε αυτό το θέμα και να εξετάσουμε πώς ο ESM θα συνεχίσει να επιτελεί αυτόν τον ρόλο τόσο στο σημερινό περιβάλλον όσο και τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μελόνι: Καλεί το ΝΑΤΟ να επανεξετάσει τις αμυντικές δαπάνες καθώς η Ιταλία αυξάνει τον προϋπολογισμό

Η Ιταλία θα αυξήσει φέτος τον επίσημο αμυντικό της προϋπολογισμό, όμως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατιωτικές προτεραιότητες, καθώς ο πόλεμος μετασχηματίζεται από drones, δορυφόρους και δεδομένα, δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο, η Μελόνι είπε ότι θα ενημερώσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο πως

Πετρελαιοφόρο απέπλευσε μακριά από τον πόλεμο με μη εκραγείσα κεφαλή πυραύλου στο κατάστρωμα

Το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ανέσυρε μια μη εκραγείσα κεφαλή πυραύλου από ένα υπερδεξαμενόπλοιο πετρελαίου που είχε δεχθεί επίθεση στον Κόλπο του Ομάν τον περασμένο μήνα, υπενθυμίζοντας πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο και γύρω από αυτόν κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν. Η κεφαλή ανασύρθηκε από το δεξαμενόπλοιο

Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας θα αποκαταστήσει μαζί με τους πολίτες το δικαίωμα στην ενημέρωση

Το μήνυμα ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα αποκαταστήσει μαζί με τους πολίτες το δικαίωμα στην ενημέρωση, έστειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για ένα « τόσο ζωτικό δικαίωμα που συνδέεται τόσο άρρηκτα και αδιάρρηκτα με τη δημοκρατία », το οποίο «σήμερα πλήττεται με τρόπο βάναυσο». Σύμφωνα

Μητσοτάκης: «Άδικη η κριτική Σαμαρά-Καραμανλή για την εξωτερική πολιτική – Ήμουν ο μόνος Πρωθυπουργός που έθεσα θέμα casus belli στην Άγκυρα»

Άδικη χαρακτήρισε την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση και τον ίδιο οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς για την εξωτερική πολιτική, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο «Ενώπιος Ενωπίω» και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν συναντηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας τους με τον

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης (11/6) οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Θετικά συνέβαλε και η ανάκαμψη που καταγράφεται στον κλάδο των ημιαγωγών ο οποίος οδηγεί σε ανάκαμψη τη Wall Street, μετά τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2026 στο 0,9% (από 1,1%) – Ανεβάζει τον πήχη του πληθωρισμού λόγω της κρίσης στη Μέση...

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2026 και σε αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας ότι η οικονομική εικόνα ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν οι υψηλές τιμές της ενέργειας διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην τακτική του έκθεση για τις

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Στενό του Ορμούζ αυξάνονται κατά 50% καθώς το Ιράν και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται για τον έλεγχο

Οι ροές πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ έχουν αυξηθεί περίπου κατά 50% αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία Vortexa Ltd., υπογραμμίζοντας τι διακυβεύεται καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν ανταγωνίζονται για τον έλεγχο αυτού του κρίσιμου θαλάσσιου περάσματος. Η Vortexa εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μη ιρανικού πετρελαίου από τον

Αυγερινός για το κόμμα Καρυστιανού: Η ιδρυτική διακήρυξη περιλαμβάνει ήδη 20 σημεία που καλύπτουν βασικούς τομείς της κρατικής πολιτικής

Στην τελική ευθεία της οργανωτικής και προγραμματικής του συγκρότησης βρίσκεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Αυγερινό, το κόμμα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού, ενόψει των εκλογών. Ο κ. Αυγερινός μίλησε την Πέμπτη (11.06.2026) στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και ανέφερε ότι οι θέσεις του κόμματος βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Ο ίδιος υποστήριξε

Related Articles

Popular Categories