Μείωση φόρων για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες – Ποιοι κερδίζουν και πόσα

Μειωμένους φόρους εισοδήματος θα κληθούν να καταβάλουν το 2027, για το 2026, οι περισσότεροι από τους 714.000 αυτοαπασχολούμενους, κυρίως λόγω της εφαρμογής των αλλαγών στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος που εξαγγέλθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περυσινή ΔΕΘ και περιλαμβάνονται ήδη στον νόμο 5246/2025.

Όσοι αυτοαπασχολούμενοι εξακολουθούν να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και η εφαρμογή των τεκμηρίων τούς υποχρεώνει να εμφανίζουν φορολογητέα εισοδήματα μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ θα πληρώσουν αυξημένους φόρους και το 2027, παρά τις ευνοϊκές αλλαγές της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Οι αλλαγές του ν. 5246/2025, σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν κατά 2 έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες για όλα τα φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα αποφέρουν οφέλη για την πλειονότητα των επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών με ατομικές επιχειρήσεις και δηλούμενα εισοδήματα άνω των 10.000 το 2027.

Πρόσθετες μειώσεις

Οι νέες αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 90ής ΔΕΘ θα προκαλέσουν πρόσθετες μειώσεις φόρων σε 155.000 επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι είτε απασχολούν έναν ή περισσότερους εργαζόμενους και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι «φορολογικά συνεπείς» είτε έχουν την έδρα τους σε οικισμούς της περιφέρειας με πληθυσμό πάνω από 1.500 και μέχρι 2.000 κατοίκους και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία μέχρι 2.200 κατοίκους.

Οι νέες αυτές αλλαγές προβλέπουν ειδικότερα:

α) Μη εφαρμογή της προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος κατά το 10% της ετήσιας δαπάνης μισθοδοσίας, καθώς επίσης και μη εφαρμογή της πρόσθετης προσαύξησης, η οποία εφαρμόζεται σε περίπτωση που ο ετήσιος τζίρος μιας ατομικής επιχείρησης υπερβαίνει τον μέσο τζίρο της κύριας δραστηριότητας της επιχείρησης και υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί της θετικής διαφοράς μεταξύ του μέσου τζίρου και του τζίρου της επιχείρησης.

Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν, όπως προαναφέρθηκε, για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι απασχολούν 1 ή περισσότερους εργαζομένους και πληρούν ορισμένα κριτήρια φορολογικής συνέπειας.

β) Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% και στις ατομικές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 1.500 και μέχρι 2.000 κατοίκους και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία μέχρι 2.200 κατοίκους. Εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε οικισμούς της Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

γ) Για τους εκμεταλλευτές ταξί προβλέπεται ειδική διόρθωση του τεκμηρίου, ώστε να αντανακλά το πραγματικό ποσοστό ιδιοκτησίας του οχήματος. Το τεκμήριο θα μειώνεται αναλογικά με το ποσοστό συνιδιοκτησίας. Εάν, για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας έχει το 50% ενός ταξί, το τεκμήριο θα μειώνεται κατά 50%.

Παράλληλα, θα εξαιρούνται από το τεκμήριο τα ανήλικα τέκνα έως 18 ετών που διαθέτουν άδεια ταξί, περιπτώσεις που συνήθως προκύπτουν λόγω κληρονομικής διαδοχής μετά τον θάνατο γονέα.

Στα εισοδήματα του 2026

Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2026, δηλαδή θα ληφθούν υπόψη κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος που θα πραγματοποιηθεί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2027.

Στην ουσία, ο βασικός κορμός της νομοθεσίας για τα τεκμήρια των αυτοαπασχολούμενων παραμένει σε ισχύ.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές που προβλέπει ο ν. 5246/2025 και των νέων αλλαγών στις διατάξεις για τα τεκμήρια των αυτοαπασχολούμενων, που ήδη παρουσιάσαμε, θα είναι να μειωθούν οι φόροι εισοδήματος για πολύ μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2027, όταν θα υποβληθούν οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2026.

Ωστόσο, όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώσουν εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, επειδή το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα τους ανεβάσει και πάλι σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από το όριο των 10.000 ευρώ, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους, παρά τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που προβλέπει ο ν. 5246/2025.

Σημαντική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων από το φετινό φορολογικό έτος, δηλαδή από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2027, προβλέπεται και για περίπου 47.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση αποφάσισε να μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος για τα πρώτα 20.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Οι λοιπές φοροελαφρύνσεις

Επιτάχυνση αποσβέσεων για ανανέωση εξοπλισμού: Προβλέπεται επιτάχυνση από τα 10 στα 6 χρόνια των αποσβέσεων των επιχειρήσεων για την ανανέωση του εξοπλισμού τους. Η απόσβεση θα γίνεται με συντελεστές 10%- 10%-15%-15%-25%-25%, δίνοντας ισχυρότερο φορολογικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν νέες παραγωγικές επενδύσεις.
Επιπλέον, με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, από το 2027 θα ισχύσουν και οι παρακάτω αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και σε άλλους 131 οικισμούς: Από το 2027 επεκτείνεται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε ακόμα 131 οικισμούς με πληθυσμό από 1.501 έως 2.000 κατοίκους ή μέχρι 2.200 κατοίκους ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, ώστε η κατάργηση να ισχύσει συνολικά για 12.855 οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους ή μέχρι 2.200 κατοίκους ειδικά στη Δυτική Μακεδονία. Ο συγκεκριμένος φόρος θα πάψει να επιβαρύνει επιπλέον 62.000 ιδιοκτήτες και συνολικά 650.000 ιδιοκτήτες.

Παράταση των φορολογικών κινήτρων για να διατεθούν περισσότερα σπίτια στη μακροχρόνια μίσθωση: Παρατείνονται:η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για κενά ακίνητα που μπαίνουν στη μακροχρόνια μίσθωση, η φορολογική έκπτωση για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων,η απαλλαγή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Παρατείνεται επίσης για το 2027 ο περιορισμός νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας και στο Α΄ διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τουσκ: Μόνον ηλίθιοι ή προδότες στην Πολωνία μπορούν να χαίρονται με τη νίκη του AfD

Σφοδρή επίθεση στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξαπέλυσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μετά την εκλογική της επικράτηση στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ. "Στην Πολωνία, μόνο ηλίθιοι ή προδότες μπορούν να χαίρονται με τον θρίαμβο του AfD στη Γερμανία", έγραψε ο Τουσκ την Κυριακή σε ανάρτησή του. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, το AfD

Κούβα: Εμφάνιση του Ραούλ Κάστρο στη δημόσια τηλεόραση

Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, 95 ετών, έκανε νέα δημόσια εμφάνιση, όπως κατέγραψε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, προτού συμπληρωθεί ένας μήνας από προηγούμενη δημόσια εμφάνισή του στην Αβάνα, για την επέτειο των εκατό ετών από την γέννηση του εκλιπόντα αδελφού του Φιδέλ Κάστρο. Ο άλλοτε ηγέτης της επανάστασης εμφανίστηκε σε εκτενές ρεπορτάζ, που

Πρώτο θέμα στην Τουρκία οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τα 12 ναυτικά μίλια

Βασικό θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 12 ναυτικά μίλια, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης. Χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για τα 12 μίλια». Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης

Μ. Ανατολή: Το Ιράν απειλεί στις ΗΠΑ με “πιο εντατικά” αντίποινα – Μειωμένη η κίνηση στο Ορμούζ

Έπειτα από νέα σειρά ανταλλαγών επιθέσεων, κυρίως στη θάλασσα τα τελευταία 24ωρα, πάνω απ’ όλα στο στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ, το Ιράν απείλησε χθες Κυριακή τις ΗΠΑ ότι στο εξής θα προχωρά σε "πιο εντατικά" αντίποινα. Αν και τον Αύγουστο οι βομβαρδισμοί μειώθηκαν, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν την 30ή, με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον. Η Τεχεράνη

Ο στόχος της αυτοδυναμίας, η πόλωση και οι διαχωριστικές

της Δώρας Αντωνίου Τον στόχο της αυτοδυναμίας, τον οποίο χαρακτήρισε εφικτό, προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος στη μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σε μία πιθανή συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες κυβέρνηση σχηματίζει το πρώτο κόμμα, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του, βάζοντας έτσι τέλος σε μία σειρά

Πώς θα μειωθούν οι τιμές του ρεύματος – Ποια μέτρα κλείδωσαν

Έξι κεντρικοί άξονες φαίνεται να συναπαρτίζουν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον «οδικό χάρτη» για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% μέσα στην επόμενη τριετία, στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε δύο συγκεκριμένα μέτρα, παραπέμποντας για την πλήρη «βεντάλια» των παρεμβάσεων

Τα «όπλα» Ανδρουλάκη και Τσίπρα κατά Μητσοτάκη

Του Αντώνη Αντζολέτου Αναλύοντας τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κανείς δεν αμφιβάλει πως έρχεται ένα δύσκολο πολιτικά φθινόπωρο και ένας χειμώνας ιδιαιτέρως πολωμένος. Η «δεξιά πολυκατοικία» αναδιατάσσεται με την προσθήκη του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και δεν θα είναι μια απλή συνθήκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο «πόλεμος» ξεκίνησε επίσημα με την

«Σπίτι μου 3»: Ποιοι μπαίνουν στο νέο πρόγραμμα – Τα νέα όρια για εισόδημα, ηλικία και ακίνητο

Σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, η κυβέρνηση προχωρά στην παράταση σειράς μέτρων και το 2027 όπως η τριετής φοροαπαλλαγή για κλειστά ακίνητα που δίνονται για μακροχρόνια μίσθωση και η φορολογική έκπτωση για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων. Παράλληλα, έχοντας ως βάση το «Σπίτι μου 2», το οικονομικό επιτελείο «έχτισε» το «Σπίτι

Related Articles

Popular Categories