27.1 C
Athens
June 26, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Με ήπιες διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη (28/5), σε συνέχεια της ήρεμης χθεσινής συνεδρίασης με τους αναλυτές να συνεχίζουν να σταθμίζουν τα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,4% στις πρώτες συναλλαγές φτάνοντας τις 522.42 μονάδες , με τους περισσότερους τομείς να διαπραγματεύονται στο πράσινο. Οι μετοχές της χημικής βιομηχανίας κερδίζουν 0,4%, ενώ οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης υποχωρούν 0,4%.

Στη Γερμανία ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,03% στις 18,822.45 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,19% στις 8,116.81 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κερδίζει οριακά 0,19% στις 34,910.00 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, στην Βρετανία ο FTSE 100 «χάνει» κατά 0,15% στις 8,306.09 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται 0,22% στις 11,350.50 μονάδες.

Ακόμη, να σημειωθεί πως η συνεδρίαση της Τρίτης είναι «ήπια» στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, με μόνο τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής να αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Γερμανία.

Γενικότερα όμως, οι επενδυτές συνεχίζουν να εξετάζουν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού δύο βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατέθεσαν τη Δευτέρα τις προβλέψεις τους για το ενδεχόμενο αυτό.

«Χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας του 2% με διατηρήσιμο τρόπο, και επομένως είναι κατάλληλη η στιγμή τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε σε ομιλία του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Όλι Ρεν.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Εκτός από μεγάλες εκπλήξεις, σε αυτό το σημείο υπάρχουν αρκετά σε αυτό που βλέπουμε για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».

Τα σχόλια αυτά, ενισχύουν τις εικασίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να κινηθεί μπροστά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έχει γίνει πιο προσεκτική στην εκτίμησή της για την πορεία του πληθωρισμού.

Τέλος, οι αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές, καθώς οι επενδυτές εξέταζαν τις προοπτικές των παγκόσμιων επιτοκίων.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ΕΚΤ #επιτόκια #μετοχές #δείκτες

Related posts

Θετικό παραμένει το outlook για τις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης

banks

Επιτόκια, ομόλογα και αποτελέσματα «πλήγωσαν» τη Wall Street

banks

Σε ρηχά «νερά» οι ευρωαγορές- «Άλμα» για το λιανεμπόριο

banks

Υποχωρεί η Wall Street μετά την ΕΚΤ

banks

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα νέα στοιχεία

banks

Wall Street: Πελαγωμένοι οι επενδυτές μπροστά στις εξελίξεις της SVB

banks