18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Επιτόκια, ομόλογα και αποτελέσματα «πλήγωσαν» τη Wall Street

Επιτόκια, ομόλογα και αποτελέσματα «πλήγωσαν» τη Wall Street

Πτώση σημείωσαν την Τρίτη (16/1) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα μικτά κέρδη στα αποτελέσματα της Morgan Stanley και της Goldman Sachs πίεσαν τις τράπεζες, ενώ παράλληλα τα sell off στην Boeing και την Apple επιβάρυναν τον S&P 500. Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, προβληματισμό προκάλεσε και η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 231,86 μονάδες ή 0,62% και έκλεισε στις 37.361,12 μονάδες. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,37% στις 4.765,98 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 14.944,35 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές παρέμειναν κλειστές τη Δευτέρα για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η Boeing σημείωσε «βουτιά» περίπου 7,9% καθώς η Wells Fargo υποβάθμισε την εταιρεία σε equal weight από overweight, εν μέσω συνεχιζόμενων προβλημάτων με το μοντέλο 737 Max 9. Αντίθετα, η AMD κατέγραψε «άλμα» 8,3% μετά από αισιόδοξα σχόλια αναλυτών σχετικά με τη ζήτηση για ημιαγωγούς. Η κατασκευάστρια chip, που προσπαθεί να πιάσει την Nvidia στον ανταγωνισμό του κλάδου, ανέβηκε σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων. Η Apple σημείωσε πτώση 1,2% καθώς πρόσφερε σπάνιες εκπτώσεις στα iPhone της στην Κίνα ως απάντηση στον σκληρό ανταγωνισμό εκεί, λίγες μέρες αφότου ξεπεράστηκε από τη Microsoft ως η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο.

Στις τράπεζες που ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα, η Goldman Sachs παρουσίασε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα, ενώ η Morgan Stanley σημείωσε πτώση εσόδων το δ’ τρίμηνο. Η μετοχή της Goldman Sachs σημείωσε σήμερα άνοδο 0,7%, ενώ η Morgan Stanley υποχώρησε περισσότερο από 4%. Περίπου 30 εταιρείες του S&P 500 έχουν αναφέρει αποτελέσματα δ’ τριμήνου μέχρι στιγμής. Από αυτές, το 78% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες σχετικά με τα κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου «ανέβηκε» πάνω από 11 μονάδες βάσης στο 4,064% καθώς ο διοικητής της Federal Reserve Christopher Waller δήλωσε σε ομιλία του ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της πιο αργά απ’ ό,τι είχε προβλέψει η Wall Street.

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε 29,2 μονάδες τον Ιανουάριο στο -43,7 όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank of New York. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δείκτη στο -4. Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε ήπια πτωτικό έδαφος έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τις αναταράξεις στη Μέση Ανατολή να απειλεί την προσφορά του «μαύρου χρυσού». Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται με τους αντάρτες Χούθι να συνεχίζουν τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα παρά τα πρόσφατα πλήγματα από ΗΠΑ και Βρετανία σε εγκαταστάσεις τους στην Υεμένη. Πιέσεις δέχεται το πετρέλαιο και από την ενδυνάμωση του δολαρίου.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 28 cents ή 0,4% και έκλεισε στα 72,40 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 14 cents ή 0,2% στα 78,29 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη ο χρυσός, καθώς οι δηλώσεις του αξιωματούχου της Federal Reserve, Christopher Waller, ισχυροποίησαν το δολάριο, «ανέβασαν» τα ομόλογα και ταυτόχρονα αποδυνάμωσαν το πολύτιμο μέταλλο. Σημειώνεται ότι ο Christopher Waller δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να βιαστεί στις μειώσεις των επιτοκίων της.

Στις συναλλαγές, ο χρυσός σποτ υποχώρησε 1,3% στα 2.027,26 δολάρια ανά ουγγιά, τερματίζοντας ένα τριήμερο ανοδικό σερί, όπως μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, το αμερικανικό συμβόλαιο έχασε πάνω από 1% στα 2.030,2 δολάρια ανά ουγγιά.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Σε χαμηλό 6 μηνών έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Δύο σενάρια για τις αμερικανικές εκλογές- Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη

banks

«Φρένο» στο ράλι της Wall Street, περιμένοντας νέα μάκρο

banks

UBS: Επενδύσεις εν μέσω αβεβαιότητας για τις αμερικανικές εκλογές

banks

Νέα κέρδη στις Ευρωαγορές- Ρεκόρ για τον Stoxx 600

banks

Σε υψηλό 4μήνου οι ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

banks