31.5 C
Athens
June 30, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο Βρετανία και… ΗΠΑ

Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο Βρετανία και… ΗΠΑ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης είναι τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (28/6), με τις μετοχές ενέργειας να ηγούνται των κερδών και τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα στοιχεία για την βρετανική οικονομία, περιμένοντας και… νεότερα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Οι σταθερότερες τιμές του αργού πετρελαίου ανεβάζουν τις μετοχές της ενέργειας κατά 1%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται 0,8%.

Τα δεδομένα προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μέτρηση των προοπτικών των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Οι γαλλικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ενισχυμένη κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, πάνω από την αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 0,6%, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Παρασκευή.

Τα στοιχεία έρχονται λιγότερο από μια εβδομάδα πριν οι Βρετανοί ψηφίσουν στις εκλογές που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα δουν τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ να αντικαθιστά τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ.

Τα στοιχεία της Παρασκευής από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Βρετανίας βγήκε από μια ρηχή ύφεση στις αρχές του 2024.

Αλλά η συνολική εικόνα ανάπτυξης είναι αδύναμη. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου ήταν μόλις 0,3% υψηλότερο από πέρυσι, πάνω από την αρχική εκτίμηση για 0,2%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δεν περιμένουν καμία αναθεώρηση των τριμηνιαίων ή ετήσιων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη.

Η βρετανική οικονομία δεν έχει αναπτυχθεί ταχύτερα από 2% ετησίως σε τακτική βάση από πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (28/6), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,17% στις 513,48 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,41% στις 18.285,85 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,40% στις 7.500,48 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,43% στις 8.215,04 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,31% στις 33.291 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,17% στις 10.968 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,10% στις 6.516,63 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

Φρέναραν οι ευρωαγορές, επηρεασμένες από το ΑΕΠ

banks

Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στα επιτόκια

banks

Ράλι στη Wall Street: «Αλματώδες» το ντεμπούτο της Arm

banks

Παίρνει συνέχεια το ανοδικό momentum της Wall Street

banks

Ήπια κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Εκμεταλλεύονται μομέντουμ και… Fed

banks