22.3 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Νέα ρεκόρ για S&P, Nasdaq μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Νέα ρεκόρ για S&P, Nasdaq μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ έκλεισαν την Τρίτη (9/7) S&P 500 και Nasdaq, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε πως η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ενέχει κινδύνους.

Αναλυτικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε ελαφρώς, κατά 0,13%, στις 39.292,04 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 5.577,03 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,15% στις 18.430,56 μονάδες.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο, ο Πάουελ δήλωσε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, υπονοώντας ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει μία λιγότερο περιοριστική στάση.

«Η μείωση της περιοριστικής πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο Πάουελ. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «περισσότερα θετικά στοιχεία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μας στο ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%».

Ο Πάουελ θα συνεχίσει τις καταθέσεις του ενώπιον του Κογκρέσου και την Τετάρτη, που θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι παρατηρήσεις του έρχονται πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τα οποία αναμένονται εντός της εβδομάδας, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου να ανακοινώνεται την Πέμπτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Παρασκευή.

«Η αγορά εργασίας έχει αποδυναμωθεί και ο Πάουελ έχει αρχίσει να δίνει προσοχή», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράσελ, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής της TradeStation. «Αναγνωρίζει ότι η πολιτική είναι περιοριστική και ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον πληθωρισμό. Αυτό, ενδεχομένως, θέτει τις βάσεις για ένα «Powell put» αργότερα μέσα στο έτος».

Η μετοχή της Nvidia κατέγραψε κέρδη 2,48%, μετά την αύξηση της τιμής-στόχου από την KeyBanc, η οποία υποδηλώνει άνοδο της τάξης του 40% από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η μετοχή της Microsoft υποχώρησε κατά 1,56%.

«O S&P 500 οδηγείται από τους ηγέτες της τεχνολογίας, που κινούνται στους ανέμους της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η υπόλοιπη αγορά έχει μείνει σημαντικά πίσω», δήλωσε η συνιδρύτρια της Pernas Research, Ντέγια Πέρνας, σχετικά με το νέο υψηλό του S&P 500. «Δεδομένου του ενθουσιασμού γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», σημείωσε.

Απώλειες για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για τον εφοδιασμό

Χαμηλότερα έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για παρατεταμένα προβλήματα στον εφοδιασμό, μετά τον τυφώνα Beryl, διατηρούνται, παρά το γεγονός πως τα μεγάλα διυλιστήρια φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν σημαντικά.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου για το αμερικανικό αργό, τύπου WTI έκλεισε 1,12% χαμηλότερα, στα 81,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το Brent έχασε 1,27%, κλείνοντας στα 84,66 δολάρια το βαρέλι.

#Wall_Street #nyse #μικτά_πρόσημα #ΡΕΚΟΡ #Πάουελ #FED

Related posts

Wall Street: Στα «πράσινα» ο Dow, «βουτιά» για την Nvidia

banks

Ευρωαγορές: Ούριος άνεμος μετά την επικράτηση των Εργατικών στην Βρετανία

banks

Κινεζικά μάκρο και Τραμπ επιβάρυναν τις ασιατικές αγορές

banks

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές-«Βαρίδια» η τεχνολογία και η ηλεκτροκίνηση

banks

Ηγέτης των κερδών στις ασιατικές αγορές ο Hang Seng

banks

Sell off στη Wall Street με το «βλέμμα» στην οικονομία

banks