30 C
Athens
June 16, 2024
Image default
POLITICS

Νίκος Φίλης: Ασύστολα ψεύδη του κ. Μητσοτάκη για την ακρίβεια και τη μείωση του ΦΠΑ

γράφει ο Νίκος Φίλης*

Σε κάθε εμφάνισή του o κ. Μητσοτάκης εμφανώς πιεζόμενος για την ακρίβεια στην οποία η χώρα μας ανακηρύσσεται θλιβερή πρωταθλήτρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκρούει την πρόταση να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα (για την ακρίβεια να μηδενιστεί σε βασικά είδη διατροφής και φροντίδας), ισχυριζόμενος ότι έτσι θα λείψουν 2 δισ., από τα δημόσια ταμεία.

Επιχειρεί, τη μια αποδεχόμενος ότι οι πολυεθνικές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «μπανανία» και την άλλη αποστέλλοντας επιστολές στη φίλη του Πρόεδρο της Κομισιόν να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι η κυβέρνησή του έχει πολιτική για το πρόβλημα της ακρίβειας, ασχέτως αν αυτή δεν αποτυπώνεται στο ράφι και κυρίως στην τσέπη των καταναλωτών.

Με τον τρόπο αυτό, με την κυβέρνηση να αδρανεί επιδιδόμενη απλώς σε πολυέξοδη επικοινωνία και με τον πληθωρισμό απληστίας, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ακόμη και ο κ. Στουρνάρας να σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας πλήττονται από μια δεύτερη «εσωτερική υποτίμηση» μετά την πρώτη των μνημονίων.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν ασύστολα, τα κέρδη τους απογειώνονται (τρίτοι στην Ευρώπη στα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο) την ίδια ώρα που η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται σε επίπεδο Βουλγαρίας, σε μια από τις δύο τελευταίες θέσεις στην ΕΕ.

Ας πάρουμε όμως, προς στιγμή, στα σοβαρά την κινδυνολογία Μητσοτάκη να απωλέσει από τυχόν μείωση του ΦΠΑ 2 δισεκατομμύρια το δημόσιο. Υπάρχει εναλλακτική; Για εμάς, τη Νέα Αριστερά, υπάρχει.

Εξηγούμαστε:

1. Τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ το 2023 ήταν 19,67 δισεκατομμύρια (9% του ΑΕΠ και 34% των συνολικών φόρων), ενώ οι έμμεσοι φόροι συνεχίζουν να είναι πολύ περισσότεροι από τους άμεσους (σχεδόν 2 προς 1). Τα ποσοστά είναι τα μεγαλύτερα από το 2013 που έχουμε στοιχεία.

2. Ο ΦΠΑ (ειδικά στα τρόφιμα) επιβαρύνει κυρίως τους οικονομικά αδύναμους. Η μείωσή του και ο μηδενισμός του σε βασικά είδη δεν συνεπάγεται ισόποση μείωση κατανάλωσης και κρατικών εσόδων, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι χαρακτηριστικό. Την 1η Ιανουαρίου 2023 η ισπανική κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα από 4% σε 0% και σε άλλα τρόφιμα από 10% σε 5%.

Έκτοτε η Ισπανία σημείωσε σημαντική οικονομική μεγέθυνση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2023 έκλεισε με άνοδο του ΑΕΠ 2,5% και με σημαντικές αυξήσεις των μισθών. Συνεπώς η μείωση του ΦΠΑ και στην Ελλάδα θα μπορούσε να ισοσταθμιστεί από αύξηση της κατανάλωσης και άνοδο του ΑΕΠ.

3. Αν ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρονταν πράγματι να υποστηρίξει τους πιο αδύναμους μειώνοντας τον ΦΠΑ και ταυτόχρονα να μην μειωθούν τα κρατικά έσοδα, θα μπορούσε να φορολογήσει τα μερίσματα που λαμβάνουν οι μεγαλομέτοχοι και οι απλοί μέτοχοι των επιχειρήσεων με τον μ.ο. του ΟΟΣΑ (περίπου 22%) ή να τα εντάξει ως εισόδημα στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων και όχι να τα έχει ουσιαστικά αφορολόγητα με 5%.

Μόνο από εκεί και μόνο για το 2023 θα εισέρρεε επιπλέον στο Δημόσιο Ταμείο το τεράστιο ποσό των 700 δισεκατομμυρίων, αφού για τη χρονιά αυτή οι επιχειρήσεις μοίρασαν στους μετόχους τους μερίσματα 4 δισ, τα οποία με τον «αστείο» συντελεστή 5% (έναν από τους χαμηλότερους παγκοσμίως) απέφεραν 200 εκατ, ενώ με 22% ο φόρος θα ήταν 900 εκατ.

Όχι λοιπόν κ. Μητσοτάκη. Η μείωση του ΦΠΑ μόνο αντιαναπτυξιακή δεν είναι. Απλώς δεν βολεύει την πολιτική που εσείς υπηρετείτε, τα αφορολόγητα υπερκέρδη-μερίσματα για τους λίγους και την επιβάρυνση των πολλών από την καθήλωση των εισοδημάτων τους και τον πληθωρισμό απληστίας. Μια πολιτική στην οποία συναινεί δυστυχώς και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη με την πρόταση για τις νέες φοροαπαλλαγές στα υψηλά εισοδήματα που κατέθεσε, συναγωνιζόμενος τον κ. Μητσοτάκη στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Η Νέα Αριστερά, με όλες τις δυσκολίες είναι εδώ, είναι παρούσα. Ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης και αποδεικνύει τεκμηριωμένα και με στοιχεία (βλ. Πίνακα παρακάτω) ότι μια άλλη οικονομική και φορολογική πολιτική είναι δυνατή προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της οικονομίας.

Στη βάση αυτή ζητά τη μέγιστη δυνατή στήριξη στις Ευρωεκλογές από κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη.

* Ο κ. Νίκος Φίλης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής

Related posts

Υπουργείο Εξωτερικών για Σουδάν: Μην ταξιδεύετε στη χώρα

banks1

Με «αέρα» πρωτιάς ο Θανάσης Μαυρομμάτης στην Αιτωλοακαρνανία

banks1

Πάιατ: ΗΠΑ και Ελλάδα στηρίζουν η μία την άλλη για την προώθηση της σταθερότητας

banks

Βέμπερ σε Μητσοτάκη: Αποκατέστησες την εμπιστοσύνη σε μια ισχυρή Ελλάδα

banks1

Μαρινάκης: Όχι σε ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών για τις ευρωεκλογές

banks1

Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για το αφορολόγητο της ενίσχυσης στην εστίαση – Πως θα ειπράξουν το ποσό οι δικαιούχοι

banks