27.1 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Νοτιοανατολική Ασία: Ποσότητα ρεκόρ μεθαμφεταμίνης κατασχέθηκε το 2023

Περίπου 190 τόνοι μεθαμφεταμίνης κατασχέθηκαν στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία το 2023, ποσότητα ρεκόρ, υπογράμμισε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), την ώρα που παραγωγή αυξάνεται και οι τιμές μειώνονται.

“Η κατάσταση του λαθρεμπορίου και της παραγωγής ναρκωτικών γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη”, δήλωσε ο Μασούντ Καριμιπούρ, εκπρόσωπος του UNODC για τη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

“Με την αύξηση της παραγωγής οι παραδόσεις που ξεπερνούν τον έναν τόνο ναρκωτικά έχουν γίνει πιο συχνές, προκαλώντας τη συνεχή μείωση των τιμών”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τους 190 τόνους μεθαμφεταμίνης που κατασχέθηκαν το 2023, έναντι 151 τόνοι το προηγούμενο έτος, το 89% προερχόταν από τη νοτιοανατολική Ασία. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 1,1 δισεκ. χάπια και 90 τόνους κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Από την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ και το Λάος προήλθαν οι 139 τόνοι, γεγονός που αποδεικνύει την εδραίωση του “χρυσού τριγώνου”, μιας κοινής μεθοριακής περιοχής μεταξύ των τριών χωρών, ως κεντρικού κόμβου όπου παράγονται και πωλούνται συνθετικά ναρκωτικά.

Παρά τον πληθωρισμό οι μεθαμφεταμίνες πωλούνται σε ολοένα και πιο χαμηλές τιμές. Η χονδρική τιμή στις ζώνες παραγωγής φτάνει μόλις τα 400 δολάρια (367 ευρώ) το κιλό, αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα υπογραμμίζει την εμφάνιση νέων συνθετικών ναρκωτικών που απευθύνονται στους νέους και τα οποία περιέχουν κεταμίνη, MDMA και βενζοδιαζεπίνη.

Related posts

ΟΗΕ: Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ θα περιληφθούν στη “λίστα της ντροπής” για παραβάσεις σε βάρος παιδιών

banks

Σλοβακία: Εκτός κινδύνου ο πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο

banks

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα

banks

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι “μιμείται” τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι

banks

Ιράκ: Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από το πλήγμα στην βάση Άιν αλ Άσαντ

banks

Πώς η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή απειλεί ισοζύγιο και ανάπτυξη

banks