25 C
Athens
September 8, 2024
Image default
COMODITIES

Οι ελπίδες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα ρίχνουν το πετρέλαιο

Οι ελπίδες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα ρίχνουν το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ελαφρά την Τρίτη (23/7), καθώς οι αυξανόμενες προσδοκίες για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα επηρεάζουν τις τιμές, αν και πληθαίνουν οι εικασίες για πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος άφησε να εννοηθεί πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα την Τρίτη, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού υποστηρίζει τη ζήτηση και τις τιμές του πετρελαίου.

Η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο ήταν «ορθάνοιχτη», με αρκετούς φορείς χάραξης πολιτικής να εξετάζουν ανοιχτά περισσότερες περικοπές για να αμβλύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στις ΗΠΑ, ορισμένοι στοιχηματίζουν επίσης σε μειώσεις επιτοκίων Σεπτεμβρίου από την Federal Reserve.

Στη Μέση Ανατολή, οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που σκιαγράφησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Μάιο και με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, κέρδισαν δυναμική τον περασμένο μήνα.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο και οι δυο τους θα συζητήσουν τρόπους επίτευξης εκεχειρίας, καθώς και για το Ιράν και άλλα θέματα.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον κίνδυνο πιθανών διαταραχών στην παγκόσμια προσφορά αργού.

Πάντως, η αγορά πετρελαίου δεν έδειξε να επηρεάζεται από την απόσυρση του Μπάιντεν από τις αμερικανικές, προεδρικές εκλογές. αρνήθηκαν την είδηση ​​της αποχώρησης του Μπάιντεν από την προεδρική εκστρατεία.

Το αμερικανικό δολάριο, επίσης, ενισχύεται, καθιστώντας το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω αποδυνάμωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, ανώτερη αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova, προσθέτοντας ότι μια αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα θα ήταν σημάδι μειωμένης ζήτησης.

Μια προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή έξι αναλυτών εκτίμησε ότι οι τα αμερικανικά αποθέματα αργού, κατά μέσο όρο, μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 19 Ιουλίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης πιθανότατα μειώθηκαν κατά 500.000 βαρέλια.

Οι επενδυτές θα προσέχουν επίσης τη μίνι υπουργική συνάντηση του OΠΕΚ+ τον επόμενο μήνα, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου και είναι απίθανο να προτείνει αλλαγή της πολιτικής παραγωγής του ομίλου, είπαν τρεις πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου πλησιάζει τις ποσοστώσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,68% στα 77,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,69% στα 81,83 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,661% στα 31,310 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,59% στα 2.408,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,35% στα 29,218 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός διολισθαίνει 0,83% στα 4,162 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0861 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ανεβαίνει 0,12% στο 1,2916 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8409 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #Λίρα #ευρώ

Related posts

OPEC: Ελάχιστα αυξητική η πρόβλεψη για τη ζήτηση του 2021

banks

Σε υψηλό έτους η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

banks

Η αναμονή του ΟΠΕΚ+ ανεβάζει το πετρέλαιο-Ενισχύεται το φυσικό αέριο

banks

Ρωσία: Σκέψεις για περιορισμό εξαγωγής σιτηρών μετά από σοδειά- ρεκόρ

banks

Η Μόσχα μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως

banks

Bloomberg: Πάνω από τα $100 ο τόνος το σιδηρομετάλλευμα

banks