17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Η αναμονή του ΟΠΕΚ+ ανεβάζει το πετρέλαιο-Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Η αναμονή του ΟΠΕΚ+ ανεβάζει το πετρέλαιο-Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν άνω του 1% την Παρασκευή (1/3), οδεύοντας προς εβδομαδιαία κέρδη, καθώς οι αγορές αναμένουν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για τον εφοδιασμό για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ σταθμίζουν και τα νέα οικονομικά στοιχεία από ΗΠΑ, Ευρώπη και της Κίνα.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ διαπραγματεύονται περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι υψηλότερα στις ενδοημερήσιες κορυφές τους.

Η WTI βρίσκεται σε καλό δρόμο για άνοδο 3,4% αυτή την εβδομάδα, ενώ μετά την αλλαγή σε μήνες συμβάσεων, το μπρεντ είναι περίπου 1,4% υψηλότερο από την τιμή διακανονισμού της περασμένης εβδομάδας.

Οι αυξημένες πιθανότητες ο ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να συνεχίσει με τις περικοπές της προσφοράς πέρα από το πρώτο τρίμηνο και πιθανώς μέχρι το τέλος του 2024, πιθανότατα θα διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ενεργειακού τομέα της DBS Bank, Σάβρο Σαρκάρ.

Η απόφαση για την παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ανέφεραν πηγές, με μεμονωμένες χώρες να αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο ΟΠΕΚ άντλησε 26,42 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, αυξημένα κατά 90.000 bpd από τον Ιανουάριο.

Οι ισχυρές προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει τις προθεσμιακές τιμές του αργού πετρελαίου που πουλά σε Ασιάτες πελάτες ελάχιστα μεταβλήθηκαν τον Απρίλιο σε σχέση με τα επίπεδα Μαρτίου και στηρίζουν επίσης την αγορά την Παρασκευή.

Από την πλευρά της ζήτησης, η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημη έρευνα.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat, αλλά τόσο ο γενικός όσο και ο βασικός πληθωρισμός, που αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, έχασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ωστόσο, υποστηρίζοντας τις τιμές, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ (PCE) έδειξε ότι ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων την Πέμπτη, ενισχύοντας τα στοιχήματα της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,58% στα 79,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,54% στα 83,18 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,695% στα 25,535 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,35% στα 2.061,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,12% στα 22,913 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,16% στα 3,8407 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,082 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,14% στο 1,2641 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,856 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υποχωρεί για 4η σερί μέρα το πετρέλαιο-Πέφτει και το αέριο

banks

Ρωσία: Σκέψεις για περιορισμό εξαγωγής σιτηρών μετά από σοδειά- ρεκόρ

banks

Πετρέλαιο: Απώλειες μετά το ανοδικό σερί-Πάνω από τα 40 δολ.

banks

Προς την πρώτη… κερδισμένη εβδομάδα εδώ και μήνες το πετρέλαιο

banks

Κίνα και δολάριο… ρίχνουν σχεδόν 2% το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

banks

Δεν έχει… ταβάνι το ράλι του πετρελαίου

banks