20 C
Athens
October 2, 2024
Image default
MARKETS

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή «έριξαν» τις ευρωαγορές

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή «έριξαν» τις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη (1/10), διαγράφοντας προηγούμενα κέρδη εν μέσω αυξημένων φόβων για πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση περίπου 0,4% στις 520.60 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. 

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,64% στις 19,217.55 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,48% στις 8,276.65 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 είχε απώλειες 0,81%  στις 7,574.07 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,01 % στις 33,710.00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,63% στις 11,677.85 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI έκλεισε με απώλειες 0,80%  στις 6.738,87 μονάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 4% στην είδηση επίθεσης του Ιράν με τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του αργού τύπου Brent να έχουν διαμορφωθεί τελευταία υψηλότερα κατά 4,2% στα 74,73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 4,5% και διαπραγματεύονταν στα 71,22 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναφορές για πιθανή επίθεση από το Ιράν ήρθαν την ώρα που οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εξαπέλυσαν χερσαία εισβολή σε λιβανέζικο έδαφος. Το Ισραήλ σκότωσε την περασμένη εβδομάδα τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό του Λιβάνου. Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ είναι μια μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Στο μέτωπο των στοιχείων, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη, γεγονός που πιθανόν να ενισχύει τις πιθανότητες νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξετάζοντας τις επιμέρους κινήσεις των μετοχών, οι μετοχές του γερμανικού ομίλου χημικών Covestro αυξήθηκαν κατά 3,8% μετά τη συμφωνία της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Adnoc του Άμπου Ντάμπι να την εξαγοράσει έναντι 14,7 δισ. ευρώ (16,3 δισ. δολάρια).

Εν τω μεταξύ, η βρετανική αλυσίδα αρτοποιίας Greggs σημείωσε πτώση 5,2%, καθώς η αύξηση των πωλήσεων έδειξε σημάδια ψύξης.

Η μετοχή της Renault υποχώρησε κατά 3%, επεκτείνοντας τις απώλειες του κλάδου αυτοκινήτου που καταγράφηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στον κλάδο και αυξημένου ανταγωνισμού από την Κίνα.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν επίσης τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα «δεν βρίσκεται σε καμία προκαθορισμένη πορεία» όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την επιτοκιακή πολιτική. Είπε να αναμένονται δύο ακόμη μειώσεις φέτος -δηλαδή, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας η καθεμία- εάν η οικονομία αποδώσει όπως αναμένεται.

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού έκλεισαν μεικτά την Τρίτη, με τις αγορές της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας να είναι κλειστές λόγω δημόσιας αργίας. Η ηπειρωτική Κίνα θα παραμείνει κλειστή για το υπόλοιπο της εβδομάδας λόγω των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #Ιράν #μετοχές

Related posts

Ασιατικές αγορές: «Βίοι αντίθετοι» σε Ιαπωνία-Αυστραλία και Κίνα

banks

«Βούλιαξαν» και οι Ευρωαγορές εξαιτίας της υποβάθμισης των ΗΠΑ

banks

Βγάζουν άμυνες τα ασιατικά χρηματιστήρια- «Αγκάθι» οι δασμοί της ΕΕ

banks

Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

banks

Κέρδη για τη Wall Street μετά την «παύση» της Τετάρτης

banks

Κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Fed και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

banks