21.7 C
Athens
May 6, 2024
Image default
MARKETS

«Βούλιαξαν» και οι Ευρωαγορές εξαιτίας της υποβάθμισης των ΗΠΑ

«Βούλιαξαν» και οι Ευρωαγορές εξαιτίας της υποβάθμισης των ΗΠΑ

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή (2/8) συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηριών, φανερά επηρεασμένοι από την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.

Aναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx υποχώρησε κατά 1,35% στις 460,84 μονάδες, ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 1,36% στις 16.020,02 μονάδες, ο γαλλικός CAC κατά 1,26% στις 7,312.84 μονάδες και ο βρετανικός FTSE έπεσε κατά 1,36% στις 7,561.63 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB είχε πτώση 1,30% στις 28,974.54 μονάδες, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.328 μονάδες μειωμένος κατά 1,83% και στην Πορτογαλία ο PSI μέτρησε απώλειες 1,67 στις 5.978,94 μονάδες.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού, όπως και σε όλα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως βρέθηκε η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch Ratings, που εκτίμησε ότι η δημοσιονομική επιδείνωση των ΗΠΑ θα συνεχιστεί για μια τριετία ακόμα.

Οι γνώμες βέβαια διίστανται μεταξύ των οίκων και των αναλυτών, με την Goldman Sachs για παράδειγμα να θεωρεί ότι η υποβάθμιση δε θα φέρει μεγάλους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, ενώ δεν βλέπει και ενδεχόμενο ύφεσης για το 2024.

Βέβαια, οι απώλειες στα Χρηματιστήρια παγκοσμίως ως πρώτη αντίδραση ήταν μια εύλογη κίνηση.

Από εκεί και πέρα το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να χωνεύει τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με την Ferrari, την Bae Systems και την Taylor Wimpey να δημοσιεύουν σήμερα τα μεγέθη τους για το β ‘τρίμηνο.

Tέλος, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ξεπέρασαν τις προσδοκίες τη Δευτέρα, με νέα στοιχεία για την ανάπτυξη, τα οποία δείχνουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

  • ΗΠΑ
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • δείκτες
  • μετοχές

    Related posts

    Χρηματιστήρια: 8+1 πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσετε την Παρασκευή

    banks

    Νέα άνοδος στη Wall Street- Τα «βλέμματα» στον πληθωρισμό

    banks

    «Ψύχραιμες» απώλειες στη Wall Street μετά το χθεσινό sell off

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά το άλμα πληθωρισμού στις ΗΠΑ

    banks

    Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών, περιμένοντας τον αμερικανικό πληθωρισμό

    banks

    Τα μάκρο καθορίζουν την πορεία των δεικτών στις ευρωαγορές

    banks