33.1 C
Athens
June 17, 2024
Image default
WORLD

Οι Ουκρανοί ξεκινούν αντεπίθεση στο Χάρκοβο – Στρατιωτική βοήθεια $275 εκατ. στέλνουν οι ΗΠΑ

Αντεπίθεση με στόχο να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις που τις τελευταίες δύο εβδομάδες άνοιξαν νέο μέτωπο και κατάφεραν να προελάσουν σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων στη περιοχή του Χαρκόβου στην βορειοανατολική Ουκρανία έχει ξεκινήσει ο ουκρανικός στρατός, αντλώντας θάρρος από την έγκριση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 275 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται μία μέρα αφότου πηγές του Κρεμλίνου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Ρώσος Πούτιν είναι πρόθυμος να δεχτεί εκεχειρία και τερματισμό των πολέμου, βάση της σημερινής κατάστασης στο έδαφος, που σημαίνει ότι το 18% των ουκρανικών εδαφών  θα παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο. 

Ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο

Ο ουκρανικός στρατός συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι οι θέσεις των αντίπαλων στρατευμάτων στην περιοχή του Χαρκόβου όπου ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε επίθεση πριν λίγες μέρες και κατέλαβε 12 χωριά έχουν σταθεροποιηθεί  καθώς από την περασμένη Δευτέρα  τα στρατεύματα της Ρωσίας δεν είχαν άλλα εδαφικά κέρδη.

Η Μόσχα απέτυχε να επιτύχει τον στόχο της να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας έως και 30 χιλιομέτρων εντός της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ιχόρ Προχορένκο, αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας. “Ο εχθρός έχει σταματήσει”, είπε σε ενημέρωση στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι τώρα η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων στη γειτονική περιοχή Σούμι. Οι άμυνες έχουν ενισχυθεί εκεί και ο στρατός θα αποφύγει τους “λανθασμένους υπολογισμούς” που επέτρεψαν στους Ρώσους να εισχωρήσουν στην περιοχή του Χάρκοβο νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέληξε ο Προχορένκο.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο στρατιωτικός διοικητής των Ουκρανών Ολεξάντερ Σίρσκι είχε αναφέρει ότι η προέλαση των Ρώσων έχει σταματήσει στην πόλη Βοβτσάνκ, λιγότερο από 10 χιλιόμετρα νότια των συνόρων και στο Λύπτσι στα νοτιοδυτικά, καθώς οι Ουκρανοί έχουν μεταφέρει εφεδρείες, ενισχύοντας τις δυνάμεις τους εκεί. Ο Σίρσκι πρόσθεσε ότι και οι Ρώσοι έχουν αποστείλει εφεδρείες για να υποστηρίξουν την τοπική επίθεση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Μόσχα: Αποκρούουμε τις ουκρανικές αντεπιθέσεις στο Χάρκοβο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του ανέφερε όμως ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια σειρά ουκρανικών αντεπιθέσεων και ότι συνεχίζουν να προχωρούν βαθύτερα στις ουκρανικές αμυντικές γραμμές κοντά στο Χάρκοβο.

Η εισβολή της Ρωσίας στο Χάρκοβο ακολουθεί μήνες αυξημένων βομβαρδισμών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Μια σειρά πυραυλικών επιδρομών νωρίς την Πέμπτη έπληξε μια μονάδα εκτύπωσης βιβλίων και κατέστρεψε σιδηροδρομική υποδομή, σκοτώνοντας επτά άτομα και τραυματίζοντας 21. 

Οι μάχες στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ έχουν ενταθεί καθώς το Κρεμλίνο κέρδισε δυναμική εκμεταλλευόμενο το πλεονέκτημά του έναντι των ελλειμμάτων σε πυρομαχικά και άνδρες της Ουκρανίας. Οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπολύουν επιθέσεις στον στρατηγικά τοποθετημένο οικισμό Τσάβιβ Γιάρ, τον οποίο στοχεύουν να καταλάβουν “πάση θυσία”, είπε ο Σίρσκι. 

Χθες Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε την περιοχή του Χαρκόβου και μετά από συνάντησή του με περιφερειακούς αξιωματούχους δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός ελέγχει την περιοχή  από όπου είχαν εισέλθει οι ρωσικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν την ευρείας κλίμακας επίθεση στο Χάρκοβο.

Ρώσοι: Ελέγχουμε το 50% του Βοβτσάνκ

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με τα σχόλια Ρώσων αξιωματούχων. Ο ρώσος βουλευτής Βίκτορ Βοντολάτσκι δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πάνω από το 50% της πόλης Βοβτσάνσκ η οποία βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα και υποστήριξε ότι μετά την πλήρη κατάληψη  του Βοβτσάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρό τους τις πόλεις Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ και Ποκρόφσκ στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Χάρκοβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία, ώστε να την στηρίξουν στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση κοντά στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει όπλα και εξοπλισμό που χρειάζονται κατεπειγόντως οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως πυρομαχικά για τα συστήματα HIMARS, βλήματα των 155 και 105 χιλιοστών για το πυροβολικό, πυραύλους, αντιαρματικά συστήματα και πυρομαχικά ακριβείας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση του πυρός, βάσει της νέας κατάστασης στο έδαφος

Εν τω μεταξύ στο διπλωματικό μέτωπο την Παρασκευή αίσθηση έκανε δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι πηγές του Κρεμλίνου γνωστοποίησαν ότι ο Ρώσο0ς πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον η Ουκρανία αναγνωρίσει τις “νέες πραγματικότητες” στο πεδίο των μαχών. Με τη φράση “νέες πραγματικότητες”, το Κρεμλίνο εννοεί τον έλεγχο της Ρωσίας σε περίπου 18% της ουκρανικής επικράτειας.

Η Ρωσία έχει επίσημα “προσαρτήσει” τέσσερις ουκρανικές περιοχές – το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα – ωστόσο δεν ελέγχει πλήρως καμία από αυτές. Η παγίωση της σύγκρουσης κατά μήκος των τωρινών γραμμών θα σήμαινε ότι η Ρωσία, πέρα από το ότι θα διατηρούσε τα εδαφικά κέρδη της στη Ουκρανία, θα διατηρούσε και de facto την απαίτησή της στις τέσσερις αυτές ουκρανικές περιοχές, χωρίς να χρειαστεί  να συνεχίσει τον πόλεμο και να προχωρήσει σε νέα μερική επιστράτευση.

Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να αποφύγει μια νέα επιστράτευση επειδή το πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό κύμα επιστράτευσης τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν απίστευτα αντιδημοφιλές στη Ρωσία και οδήγησε σε έξοδο από τη χώρα χιλιάδων ανθρώπων.

Συμφωνία έξι χωρών για ένα τείχος από drones στα σύνορα με τη Ρωσία

Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία συμφώνησαν να υψώσουν ένα “τείχος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη” για να υπερασπιστούν τα σύνορά τους από τις “προκλήσεις”, ανακοίνωσε σήμερα η λιθουανική κυβέρνηση.

“Αυτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο, ένα τείχος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εκτείνεται από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε drones και άλλες τεχνολογίες για να προστατέψουμε τα σύνορά μας”, δήλω

σε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, ‘Αγκνε Μπιλοτάιτε, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Baltic News Service (BNS).

Η Λιθουανή αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή στο τέλος των συζητήσεων που είχε με τους ομολόγους της από τα άλλα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λετονία, όπως και τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Πολωνία.

“Δεν θα είναι μόνο φυσικές υποδομές, συστήματα παρακολούθησης, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες που θα καταστήσουν δυνατή την προστασία μας από τις προκλήσεις εχθρικών χωρών και την αποτροπή του λαθρεμπορίου”, πρόσθεσε.

Εκτός από την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παρακολούθηση των συνόρων, οι χώρες αυτές φέρεται ότι θα χρησιμοποιήσουν συστήματα για την αναχαίτιση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Μπιλοτάιτε δεν έδωσε το χρονοδιάγραμμα για το έργο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε λόγω των υφιστάμενων ανησυχιών για την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Related posts

Μαλαισία: Οι έρευνες για τον εντοπισμό της πτήσης MH370 πρέπει να συνεχιστούν

banks

Η Γερμανία αλλάζει ρότα στο μεταναστευτικό

banks

Μεγάλη πυρκαγιά σε βιομηχανικό πάρκο στην Ουαλία

banks

Η Ουκρανία θέτει και πάλι το θέμα του συστήματος Patriot στους νατοϊκούς συμμάχους

banks

ΗΠΑ: Υψηλόβαθμος αξιωματούχος μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα

banks

Καναδάς: Παιδί πέθανε από ιλαρά στο Οντάριο, για πρώτη φορά από το 2013

banks