27.1 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ διολίσθησαν κατά 99% μετά τη διακοπή του εμπορίου

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ σχεδόν σταμάτησαν τον Μάιο, αφού η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησε το εμπόριο μέχρι η Γάζα να λάβει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι αποστολές προς το Ισραήλ μειώθηκαν κατά 99% σε ετήσια βάση στα 4,4 εκατ. δολάρια, όπως έδειξαν προκαταρκτικά στοιχεία από την κύρια ένωση εξαγωγέων της Τουρκίας τη Δευτέρα. Η επίσημη στατιστική υπηρεσία TurkStat θα δημοσιεύσει τα πλήρη εμπορικά στοιχεία για τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών, αργότερα τον Ιούνιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις αρχές του περασμένου μήνα ότι οι εμπορικές σχέσεις θα διακοπούν έως ότου το Ισραήλ επιτρέψει την “αδιάλειπτη και επαρκή ροή” ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς από τον Οκτώβριο.

Η πτώση των τουρκικών εξαγωγών προς το Ισραήλ τον Μάιο

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία. 

Πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονταν εν μέσω εξομάλυνσης των σχέσεών τους μετά από μια δεκαετία εντάσεων. Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε σε 6,8 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Οικονομίας.

Ο Ερντογάν ενίσχυσε την κριτική του στο Ισραήλ μετά τις ήττες που υπέστη το κυβερνών κόμμα του σε όλη την επικράτεια στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Για τις αποτυχίες αυτές κατηγορήθηκε εν μέρει η σχετικά υποτονική αντίδραση της κυβέρνησης στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.

Related posts

Γκάφα (;) από τον υποψήφιο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη: Είπε ότι οι νεκροί από τους σεισμούς είναι 130.000

banks

Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη δήλωση Μίτσκοσκι ότι θα αναφερθεί σε “Βόρεια Μακεδονία” κατά την ορκωμοσία του

banks

Πούτιν: Μέχρι το 2014 δεν μπορούσα να διανοηθώ για σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας

banks

Καταγγελία για θάνατο δύο Παλαιστινίων από τη Γάζα σε ισραηλινή φυλακή, μετά από βασανιστήρια

banks

Αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ ενάντια στις προβλέψεις

banks

Φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία από την κυβέρνηση του Βελγίου

banks