23.7 C
Athens
June 16, 2024
Image default
WORLD

Φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία από την κυβέρνηση του Βελγίου

Η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντι στην βιομηχανία ArcelorMittal για την παροχή πράσινης ενέργειας στις μονάδες που διαθέτει στην περιοχή της Γάνδης για μια περίοδο 10 ετών. Ελπίζει έτσι να ενθαρρύνει τη βιομηχανία χάλυβα και μετάλλων να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ήδη σχέδια για την πιθανή κατασκευή δύο ηλεκτρικών υψικάμινων, για ισχύ 400 μεγαβάτ.

Χθες η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε επιστολή προθέσεων (letter of intend) προκειμένου να πείσει την ArcelorMittal να παραμείνει στην περιοχή της Φλάνδρας. Η κυβέρνηση υπόσχεται για τις μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή της Γάνδης 10 χρόνια φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η εταιρεία χάλυβα και μετάλλων απασχολεί σήμερα περίπου 4.500 άτομα στη Γάνδη και παρέχει έμμεσα άλλες 1.100 θέσεις εργασίας.

Η ArcelorMittal εξετάζει επένδυση κατασκευής δύο ηλεκτρικών υψικάμινων στο Βέλγιο, χωρητικότητας 400 μεγαβάτ. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία στοχεύει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει. Η επένδυση είχε ήδη ανακοινωθεί το 2021 ως η μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία του Βελγίου, ωστόσο καθυστέρησε λόγω του κορωνοϊού αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το πράσινο φως πρέπει να προέλθει από το ΔΣ του μητρικού ομίλου που απολαμβάνει επίσης γενναιόδωρη υποστήριξη τόσο στη Γαλλία όσο και τη Γερμανία. Με αυτήν την ομοσπονδιακή δέσμευση αλλά και την επένδυση των 250 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε από τη φλαμανδική κυβέρνηση, το Βέλγιο σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στην ArcelorMittal.

Η Φλάνδρα αυξάνει την υποστήριξη στην ArcelorMittal

Η φλαμανδική κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει την οικονομική της υποστήριξη στη θυγατρική της πολυεθνικής χαλυβουργίας ArcelorMittal στη Γάνδη από 350 εκατομμύρια ευρώ σε 600 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Matthias Diependaele (N-VA).

Αυτή η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω δανείων μέσω της Finocas, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της χαλυβουργικής εταιρείας και της Περιφέρειας της Φλάνδρας. Η χρηματοδότηση στοχεύει στην μείωση των εκπομπών άνθρακα από το χαλυβουργείο, υποστηρίζοντας τον στόχο της ArcelorMittal Ghent να επιτύχει ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050.

Ο υπουργός οικονομικών M. Diependaele τόνισε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να καταστεί η βιομηχανία χάλυβα στη Φλάνδρα πιο βιώσιμη . Τόνισε πώς η επένδυση θα συμβάλει στη διασφάλιση της μελλοντικής προοπτικής για το εργοστάσιο της Γάνδης, .

Κατά τη διάρκεια του  έτους, η ArcelorMittal αναμένεται να λάβει απόφαση για το πού θα γίνουν πρόσθετες επενδύσεις. Ήδη διενεργείται μελέτη υπολογισμού του κόστους των επενδύσεων τόσο για τη Γάνδη όσο και για το εργοστάσιο της Δουνκέρκης στη Γαλλία.
 

Related posts

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν “κάθε αναγκαία βοήθεια” στην Ιαπωνία

banks

ΗΠΑ-Ουκρανία: Ολοκληρώνονται οι συνομιλίες για τη διμερή συμφωνία σε θέματα ασφαλείας

banks

Τουρκία: “Εξουδετερώσαμε” 10 αντάρτες του PKK στο βόρειο Ιράκ

banks

Revolut: Αναμένει έσοδα 2 δισ. δολαρίων το 2023

banks

Αζερμπαϊτζάν: Διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια με την Τουρκία κοντά στην Αρμενία – Σε “εγρήγορση” η Γαλλία

banks

Αυστρία: Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των δύο Αυστριακών κατά τις πλημμύρες στην Ελλάδα

banks