27.2 C
Athens
June 29, 2024
Image default
COMODITIES

ΟΠΕΚ+: Επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή αργού μέχρι το 2025

ΟΠΕΚ+: Επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή αργού μέχρι το 2025

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί συλλογικά ως OPEC+, συμφώνησαν την Κυριακή να παρατείνουν τις επίσημες περικοπές της παραγωγής αργού μέχρι το 2025.

Ως γνωστόν οι περικοπές από τα βασικά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και επρόκειτο να λήξουν στα τέλη Ιουνίου. 

Ο συνασπισμός θα παράγει συνολικά 39,725 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε η Γραμματεία του.

Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί τα επίπεδα παραγωγής που απαιτούνται από τα επιμέρους μέλη πριν από την εφαρμογή πρόσθετων προσαρμογών στην παραγωγή και θα επηρεαστεί από την ομαδική αποχώρηση του μακροχρόνιου μέλους του ΟΠΕΚ, της Αγκόλα, νωρίτερα τον Ιανουάριο. Περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της παραγωγής των ΗΑΕ κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, η οποία θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2025 έως το τέλος Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

Πάντως, όπως σημειώνει το CNBC, οι έμποροι και οι αναλυτές ανέμεναν την παράταση των περικοπών του ομίλου, θεωρώντας την απαραίτητη για να αντισταθμιστεί η αύξηση της παραγωγής από αρκετούς από τους ανταγωνιστές του ΟΠΕΚ+ -κυρίως από τους αμεριανικούς ομίλους με το σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ εκτελούν συνδυασμένες μειώσεις της προσφοράς κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αντιπροσώπευαν ομόφωνες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής του ομίλου ΟΠΕΚ που καλύπτουν το τρέχον έτος. Μια μικρότερη υπο-ομάδα του Ομίλου περικόπτει εθελοντικά άλλα 1,66 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το τέλος του 2024, ενώ ένα δεύτερο σύνολο εθελοντικών περικοπών 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα εκτείνεται μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η προσοχή του ομίλου τώρα έχει στραφεί προς τις ισορροπίες προσφοράς-ζήτησης εν μέσω της εποχικής έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης (στις ΗΠΑ) και του τέλους της συντήρησης των διυλιστηρίων στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα.

Οι απόψεις των θεσμών αποκλίνουν έντονα, με την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου του Μαΐου να προβλέπει αύξηση κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα φέτος.

Από την άλλη, η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) με έδρα το Παρίσι για την αγορά πετρελαίου του περασμένου μήνα κάνει λόγο για αύξηση της ζήτησης μόλις κατά 1,06 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

#ΟΠΕΚ_ #OPEC+ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #παραγωγή

Related posts

Σταθεροποιείται με το βλέμμα στο μεσανατολικό το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

banks

Saudi Aramco: Πτώση 44,6% των καθαρών κερδών στο τρίτο τρίμηνο

banks

«Πράσινος χρυσός»: Το λάδι λιγοστεύει και ακριβαίνει

banks

Υποχωρεί ξανά ελέω αποθεμάτων το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

Goldman Sachs: Μειώνει κατά $10/βαρέλι την πρόβλεψη για το πετρέλαιο

banks

Οι διαβεβαιώσεις Πούτιν «ρίχνουν» πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks