23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται με το βλέμμα στο μεσανατολικό το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Σταθεροποιείται με το βλέμμα στο μεσανατολικό το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μικρή πτώση την Τρίτη (27/2), καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Οι ανησυχίες σχετικά με τις διαταραχές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα υποστήριξαν μια ανάκαμψη της τιμής του αργού πετρελαίου μέσα σε μια νύχτα, αντισταθμίζοντας μια πιο επιθετική Fed που επηρεάζει επί του παρόντος την πλευρά της ζήτησης της εξίσωσης», δήλωσε ο Τόνι Σάικαμορ, αναλυτής της IG.

Οι επιθέσεις από τους Χούθι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς, αύξησαν τους ναύλους και τους χρόνους διέλευσης των πλοίων και τη Δευτέρα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είπε ότι οι Χούθι εκτόξευσαν ανεπιτυχώς έναν πύραυλο κατά του πετρελαιοφόρου Torm Thor με σημαία ΗΠΑ στον Κόλπο του Άντεν στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ένδειξη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη Γάζα για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού των Μουσουλμάνων, καθώς η Χαμάς μελετά ένα σχέδιο πρότασης για εκεχειρία που περιλαμβάνει παύση των μαχών και ανταλλαγή αιχμαλώτων-ομήρων.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται επίσης από ενδείξεις βελτιωμένης ζήτησης στον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο, την Κίνα.

«Οι ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση υποχωρούν, καθώς τα διυλιστήρια συνεχίζουν τις δυναμικές αγορές στη φυσική αγορά μετά την “έκρηξη” των ταξιδιών στη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά», ανέφεραν αναλυτές της ANZ Bank.

Επίσης την Τρίτη, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν εξάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης από την 1η Μαρτίου για να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ζήτηση και να επιτρέψουν την προγραμματισμένη συντήρηση των διυλιστηρίων.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ αυξήθηκαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, μετά από πτώση 2-3% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι αγορές πείθονται όλο και περισσότερο ότι οι μειώσεις επιτοκίων μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας Σίτι Τζέφρι Σμιντ σημείωσε τη Δευτέρα ότι, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του στην κεντρική τράπεζα, δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια. Το υψηλό κόστος δανεισμού συνήθως μειώνει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ είναι κεντρικός σε οποιαδήποτε απόφαση της Fed για μειώσεις επιτοκίων και ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ του Ιανουαρίου, το προτιμώμενο μέτρο του πληθωρισμού της Fed, αναμένεται την Πέμπτη.

Επίσης, τα εβδομαδιαία στοιχεία των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου πρόκειται να δημοσιευτούν εντός της ημέρας.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Κατά τα άλλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον όμιλο παραγωγών του ΟΠΕΚ+, με την απόφαση για το εάν θα επεκταθούν οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής για την ενίσχυση των τιμών .να έρχεται τον Μάρτιο.

«Αναμένουμε από τον ΟΠΕΚ+ να ανακοινώσει την ανατροπή των εθελοντικών ποσοστώσεων παραγωγής, τουλάχιστον μέχρι την Υπουργική Σύνοδο του Ιουνίου για να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη», δήλωσε η Χελίμα Κροοφτ της RBC Capital Markets.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,28% στα 77,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,32% στα 81,42 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,099% στα 23,265 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού καταγράφουν άνοδο, ενισχυμένες από το ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων, ενόψει της βασικής έκθεσης για τον πληθωρισμό και των σχολίων από αξιωματούχους της Federal Reserve για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

«Πρόκειται για μια μέτρια άνοδο του χρυσού, πιθανότατα λόγω των ελαφρώς χαμηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων των ΗΠΑ και του μετρίως ασθενέστερου δολαρίου. Η σταθερή φυσική ζήτηση και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες διατηρούν τον χρυσό πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια γύρω στα μέσα του έτους, κάτι που πιθανότατα θα στηρίξει τη ζήτηση από τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές και θα ανεβάσει την τιμή του χρυσού στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», συμπλήρωσε.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,39% στα 2.046,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,68% στα 22,89 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,59% στα 3,857 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0861 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,04% στο 1,2677 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8567 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Ενισχύεται σημαντικά ενόψει ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Οι τιμές αερίου θα ξεπεράσουν τα 3.000 δολάρια/1000 κ.μ

banks

Ανακάμπτει εν μέσω περικοπών το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Ανεβαίνει άνω του 1,5% το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

banks

Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις χρυσού-12 τόνοι το τρίτο τρίμηνο

banks