23.2 C
Athens
May 8, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί ξανά ελέω αποθεμάτων το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Υποχωρεί ξανά ελέω αποθεμάτων το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν για δεύτερη ημέρα την Τετάρτη (27/3), καταγράφοντας νωρίτερα πτώση άνω του 1% λόγω της αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και των ενδείξεων ότι η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να αλλάξει την πολιτική παραγωγής της στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τότε που ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο την περασμένη εβδομάδα και παραμένουν περίπου 3% πάνω από τη μέση τιμή κλεισίματος την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η απότομη άνοδος των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για πιθανή διατήρηση της πολιτικής παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα προκαλούν περαιτέρω «χαλάρωση» των τιμών του πετρελαίου καθώς η κατοχύρωση κερδών επιταχύνεται μετά το ράλι στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε ο αναλυτής αγοράς της IG Γιουν-Ρονγκ Γιπ.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν κατά 531.000 βαρέλια, αλλά τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία θα δημοσιευτούν μέσα στη μέρα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, μαζί γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, είναι απίθανο να κάνουν αλλαγές στην πολιτική παραγωγής πετρελαίου μέχρι την υπουργική σύνοδο τον Ιούνιο, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ πριν από τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας για επανεξέταση της εφαρμογής περικοπών παραγωγής από την αγορά και τα μέλη.

Ο ΟΠΕΚ + αυτό το μήνα συμφώνησε να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος Ιουνίου, αν και η Ρωσία και το Ιράκ χρειάστηκε να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την υπερπαραγωγή. Αυτό έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του ομίλου να συμμορφωθεί με τις περικοπές, με τον ΟΠΕΚ να έχει υπερβεί τους στόχους του κατά 190.000 bpd τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Οι έμποροι «παρακολουθούν τα μέλη του ΟΠΕΚ για τυχόν σημάδια ότι μπορεί να αλλάζουν τη στάση τους σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής», ανέφεραν σε έκθεσή τους την Τετάρτη αναλυτές της ANZ.

Εν τω μεταξύ, κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα δήλωσαν ότι αναμένουν ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας κατά 0,1% το 2024, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη 1,3%, σε ένα ζοφερό σημάδι για την οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,78% στα 80,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,78% στα 84,99 δολάρια το βαρέλι.

«Ηρεμεί» το φυσικό αέριο

Ήπια πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,671% στα 26,950 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,28% στα 2.183,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,18% στα 24,587 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,97% στα 3,9697 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0818 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,08% στο 1,2614 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8575 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Προειδοποίηση ΙΕΑ για μεγάλο έλλειμμα αερίου στην Ευρώπη το 2023

banks

Συνεχίζει το «ράλι» του ο χρυσός

banks

Συνεχίζεται ο «ανήφορος» για τις τιμές πετρελαίου

banks

Προς 7η εβδομάδα πτώσης το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Πετρέλαιο: «Χτύπησε» υψηλό μήνα λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

banks

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Πρωταγωνιστούν επιτόκια και γεωπολιτικό σκηνικό

banks