29.4 C
Athens
June 26, 2024
Image default
ECONOMY

Ο Κρητικός Φιλέας Φογκ που έχει ταξιδέψει σε 128 χώρες – Πόσο συχνά επισκέπτονται το εξωτερικό οι Έλληνες

Το πιο πρόσφατο σχέδιό του ήταν να επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα, μία χώρα αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, μία σκληρή δικτατορία με αυστηρότατους περιορισμούς και παράξενους κανόνες, που όμως ανοίγει σταδιακά τον τουρισμό της. Τελικά ο Νίκος Χαλκιαδάκης θα πρέπει να περιμένει. Το πρακτορείο ακύρωσε το ταξίδι.

Ο κ. Χαλκιαδάκης είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. Ωστόσο όταν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις ταξιδεύει εκτός Ελλάδας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί 128 χώρες και φυσικά δεν θα σταματήσει μόνο σε αυτές. Δηλώνει γοητευμένος με τους προορισμούς της Νότιας Αμερικής, εξηγώντας ότι η πλούσια φύση αλλά και η αυθεντικότητα των κατοίκων της είναι κάτι το μοναδικό.

Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι τα ελληνικά τουριστικά γραφεία είναι εξαιρετικά, αφού μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία.

Κάθε πότε ταξιδεύουν οι Έλληνες

Η εποχικότητα του εξερχόμενου τουρισμού δεν εστιάζεται όπως στον εισερχόμενο τουρισμό στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κάθε έτους, αλλά επιμερίζεται σχεδόν ισομερώς στα τέσσερα τρίμηνα του έτους.

Παρόλα αυτά, το 2023 ήταν αξιοσημείωτη η αύξηση σε διανυκτερεύσεις και πληρωμές στο τρίτο τρίμηνο, γεγονός το οποίο πιθανόν οφείλεται στην αύξηση του μεριδίου των ταξιδιών για διακοπές στο εξωτερικό, που ευνοήθηκε από την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και στις πληθωριστικές πιέσεις που οδήγησαν το εγχώριο τουριστικό πακέτο σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με προ πανδημίας.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή της τάσης που καταγραφόταν μέχρι το 2019, με αύξηση των μεριδίων των παραδοσιακών για τους Έλληνες προορισμών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία, από 21% το 2019 σε 27% το 2023 σε όρους αναχωρήσεων και από 34% το 2019 σε 38% το 2023 σε όρους πληρωμών και παράλληλη μείωση των όμορων πιο χαμηλής τουριστικής δαπάνης προορισμών μας όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Σε αυτές τις αγορές της χαμηλότερης τουριστικής δαπάνης, οι αναχωρήσεις από μερίδιο 36% το 2019 έπεσαν σε 26% το 2023 και οι πληρωμές από το 11% το 2019 σε 8% το 2023.

Μειωμένη η όρεξη για εξωτερικό φέτος

Το 2023 οι Έλληνες πραγματοποίησαν συνολικά 6,2 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό, 34,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και 2,4 δισ. ευρώ δαπάνες. Ήταν αισθητή ανάκαμψη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, χωρίς όμως ακόμη να επιστρέψουν τα μεγέθη σε προ πανδημίας επίπεδα.

Για εφέτος ωστόσο και ειδικά μετά την περίοδο του Πάσχα, τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό καταγράφουν πτώση 25% σε σχέση με το 2023, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, Fedhatta, Λύσανδρος Τσιλίδης, απόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, όπως υποστηρίζει.

Αναφορικά με τους προορισμούς που επιλέγουν οι Έλληνες, είναι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, η νότια Μεσόγειος, και συγκεκριμένα, η Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο και Εμιράτα. Μάλιστα ο κ. Τσιλίδης τονίζει ότι το δικό τους κοινό έχουν οι ακριβοί λόγω απόστασης προορισμοί , όπως είναι αυτοί στην Νοτιοανατολική Ασία, η Ινδία, η Κούβα και ο Καναδάς. «Ο Έλληνας βιώνει την οικονομική κρίση και το κόστος ζωής έχει αντίκτυπο στα ταξίδια του εντός και εκτός συνόρων», εξηγεί.

Related posts

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο γγ του ΟΟΣΑ

banks

Άλλα 35 δισ. στη φαρέτρα των ελληνικών τραπεζών

banks

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαρτίου

banks

Χρ. Σταϊκούρας στους Δελφούς: Προϋπόθεση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος η μείωση της φοροδιαφυγής

banks

Πρόστιμο 500 ευρώ από εφορία για μη έκδοση απόδειξης 1 ευρώ!

banks

Εφορία: Τέλος χρόνου για σειρά υποχρεώσεων

banks