22.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Εφορία: Τέλος χρόνου για σειρά υποχρεώσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για σειρά υποχρεώσεων που έχουν οι φορολογούμενοι.

Η αρχή γίνεται σήμερα με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες καθώς θα πρέπει να υποβάλλουν ένσταση καθώς δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2022 και δεν έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ.

Μέχρι τη Δευτέρα 31 του μηνός έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλλουν αίτηση επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των 72 ή 120 δόσεων αλλά και να ρυθμίσουν οφειλές που προέκυψαν την περίοδο Νοεμβρίου 2021 με 1η Φεβρουαρίου 2023. Την ίδια ημέρα λήγει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η προθεσμία για τη δήλωση της λήξης των μισθώσεων ακινήτων που έληξαν μέχρι 31.12.2022 αλλά και η δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις στο Ε9.

Θα δοθεί παράταση για το τέλος επιτηδεύματος;

Πιο συγκεκριμένα μέχρι σήμερα, αν δεν δοθεί παράταση, εταιρίες, εμπόροι ή επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλλουν ένσταση για απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος καθώς έχουν προχωρήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης από τον Σεπτέμβριο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει ειδοποίηση σε όσους είναι δικαιούχοι της απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος για το 2022.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έχουν λάβει την ειδοποίηση αυτή. Επομένως πρέπει να υποβάλλουν ένσταση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου εντός του περιβάλλοντος του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Οι ενστάσεις εξετάζονται από Επιτροπή, που θα συσταθεί από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλλουν με το ως άνω έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Κοινοποίηση στην ΕΡΓΑΝΗ

Η απόφαση που εκδίδεται από την Επιτροπή Ενστάσεων κοινοποιείται στην επιχείρηση και γνωστοποιείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο αποστέλλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή. Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

Εκπνέει και η ρύθμιση οφειλών

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ των ενδιαφερομένων προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους. Ειδικότερα,

  • Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων και τις έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας έως τις 31 Ιουλίου δύο μηνιαίες δόσεις.
  • Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ρυθμίζονται σε έως και 72 δόσεις με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης κατά την 1η.11.2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αν είχε, ήταν τακτοποιημένες.
  • Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων. Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν θα δοθεί παράταση.

Οι προθεσμίες για τα μισθωτήρια

Στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν στην εφορία τα μισθωτήρια που έχουν λήξει ή έχουν ξεχάσει. Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή εάν η συμφωνία μίσθωσης που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει λυθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τότε ο εκμισθωτής θα πρέπει να δηλώσει την ημερομηνία της λύσης, αλλιώς η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Ειδικότερα ο εκμισθωτής του ακινήτου θα πρέπει:
1. Να επισκεφτεί το TAXISnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και να επιλέξει το «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας».
2. Να επιλέξει «Επιλογή» όπου εμφανίζεται η φόρμα υποβολής την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει και να αναφέρει στο τέλος της σελίδας, δύο επιλογές:
• αποθήκευση στην περίπτωση που επιθυμείται η αποθήκευση της εργασίας. (Προσοχή, η επιλογή δεν οριστικοποιεί την υποβολή.)
• οριστικοποίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται (υποβάλλεται) η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και διασφαλίζεται ότι έχει εκπληρωθεί η υποχρέωση.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της ΑΑΔΕ ζητά να δοθεί νέα παράταση έως το τέλος του 2023 καθώς όπως τονίζει «ενόψει της εκτεταμένης άγνοιας των φορολογουμένων ιδιοκτητών ως προς τις σοβαρές συνέπειες σε βάρος τους που συνεπάγεται η μη δήλωση της λήξης των μισθώσεων ακινήτων στην εφαρμογή Μισθώσεων της ΑΑΔΕ, αλλά και του φόρτου εργασίας των φορολογικών τους συμβούλων, επανερχόμεθα στο αίτημά μας για παράταση της προθεσμίας δήλωσης της λήξης μισθώσεων ακινήτων που έληξαν έως την 31.12.2022, η οποία λήγει την ερχομένη Δευτέρα, 31.7.2023,  μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Λίγες ακόμα ημέρες, έως και τη Δευτέρα, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να προχωρήσουν σε διορθώσεις στο Ε9, εφόσον διαπίστωσαν στο «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους και τα οποία αύξησαν τον φόρο. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Related posts

Ανθεκτικές οι ελληνικές εξαγωγές- Αύξηση κατά 4,1% τον Οκτώβριο

banks

Κοζάνη: Ξεκινά η αποκατάσταση του παροπλισμένου λιγνιτικού σταθμού ΛΙΠΤΟΛ

banks

ΕΡΓΑΝΗ: 147.607 νέες προσλήψεις το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022

banks

Πώς θα δοθεί η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 200 -300 ευρώ σε συνταξιούχους

banks

Τι θα συμβεί σε περίπτωση άτακτου Brexit -Απογείωση τιμών, άδεια ράφια, αποχώρηση μεγάλων εταιρειών

banks

Πολλαπλή Πιστοποίηση για τη «Χαλβαδοποιία Ελλάδος – Αφοι Παπαγιάννη» -Στόχος η ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού

banks