27.1 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Ο Μητσοτάκης κάνει τάμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που αντί να του «την μπούνε» βάλθηκαν να διαλυθούνε

Με το … μαξιλάρι του

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με το … μαξιλάρι του – για να θυμηθώ τον μακαρίτη Χαρίλαο Φλωράκη – και στα διαλείμματα μετράει … προβατάκια! Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άρχισαν να πέφτουν «στρακαστρούκες», αλλά τους βλέπω γενικά ήσυχους, ξέρετε αυτούς του εβδόμου ορόφου της Κουμουνδούρου.

Ανοιξαν οι ουρανοί!

Στην Χαριλάου Τρικούπη όμως έχουν … ανοίξει οι ουρανοί! Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών έπεσαν μία – δύο τροχιοδεικτικές βολές, αλλά δεν έδειξε να ανησυχεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Μέχρι που έστειλε την επιστολή ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Κι άρχισαν τα όργανα….

Το πρόγραμμα

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να βγει από το δίλημμα «προς τα δεξιά ή προς κέντρο» κάνοντας λόγο για την εφαρμογή του προγράμματος για το οποίο ψηφίστηκε, λέει. Μάλιστα. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει αυτή την τακτική διότι γνωρίζει ότι απ΄ όποια πλευρά κι αν πάει θα δυσαρεστήσει την απέναντι.

Μερεμέτια

Όμως μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει «μερεμέτια» στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Και φυσικά θα τοποθετήσει και περισσότερους υφυπουργούς από την Βόρειο Ελλάδα – σήμερα έχει μόνο δύο, αν δεν κάνω λάθος. Θα ενισχύει την δεξιά του, αλλά θα μιλάει για το κέντρο! Και θα κάνει κι άλλα πράγματα συν τω χρόνω. Παράλληλα δεν πρόκειται να αναδομήσει μέλη της κυβέρνησης που σηματοδοτούν το κεντρώο profile της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να κάψει το χαρτί, που αν μη τι άλλο, συμβολίζει την πολιτική του ταυτότητα. Και θα είναι πιο προσεκτικός!

Πρόωρες εκλογές;

Θα προσέξατε ότι στη συνέντευξη του προς τον Alpha ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές. Σε ένα βαθμό ίσως να έχει δίκιο. Σε ένα βαθμό όμως! Χθες ο κ. Γιώργος Μαύρος, της MRB σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ είπε μεταξύ των άλλων ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μετά από ένα χρόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πόσο μάλλον αν οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά υπάρχει περίπτωση να τον οδηγήσουν στην ήττα, εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2027. Αρα και το θέμα των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί από τώρα, γιατί είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων….

Το πρώτο βήμα

Στην Κουμουνδούρου ο κ. Στέφανος Κασσελάκης έκανε την – λελογισμένη – κίνηση στην επιχείρηση ανασυγκρότησης ή έστω συνεργασίας των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά FM ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι τα δύο βασικά κόμματα μπορούν να συνεργαστούν στη Βουλή επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Εγινε ένα πρώτο βήμα. Το οποίο βεβαίως δεν είναι αρκετό. Αλλά ίσως ο χρόνος να φέρει και τα επόμενα!

Μία, δύο, τρεις…

Όμως εκτός από την πρόταση των πέντε σημείων για την κεντροαριστερά που συνυπέγραψαν οι κκ Αντώνης Κοτσακάς και Διονύσης Τεμπονέρας, προέκυψε και δεύτερη πρωτοβουλία, των κκ Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιάννη Ραγκούση. Θα υποβάλλουν πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα με το οποίο θα ερωτηθούν τα μέλη του κόμματος αν επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, για τη δημιουργία ενός νέου φορέα για να οδηγηθεί σε εκλογική ήττα η Νέα Δημοκρατία. Προς το παρόν όμως αυτές οι εκδηλώσεις, ήταν περίπου αναμενόμενες και δεν φαίνεται να προκαλούν ανησυχία στην ηγεσία….

Εκλογές «εδώ και τώρα»

Και τούτο διότι όλων τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην Χαριλάου Τρικούπη. Στους «πράσινους» έχουν πάρει φωτιά τα τόπια»! Το αίτημα που υποβάλλεται από διάφορες πλευρές είναι να γίνουν εντός του 2024 εσωκομματικές εκλογές, διότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης απέτυχε να έρθει δεύτερο κόμμα. Θεσμικά το θέμα το άνοιξε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και το στήριξε ο κ. Νίκος Παπανδρέου. Από εκεί και μετά στο παιχνίδι μπήκαν διάφοροι βουλευτές.

Στενά περιθώρια

Μου λένε, λοιπόν, ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Αν δεν οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με δική του πρωτοβουλία σε εκλογές στα τέλη του 2024, κι επιμείνει οι εκλογές να γίνουν τον επόμενο χρόνο, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Οι αντιπολιτευόμενοι θα είναι «κρεμασμένοι στα κάγκελα» και θα «πετάνε πέτρες στην τζαμαρία»! Και φυσικά σε ενάμιση χρόνο από τώρα το κόμμα θα έχει ρημάξει.

Τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι

Ανθρωποι που ρώτησα μου εξηγούσαν ότι εφόσον τελικά γίνουν οι εκλογές το φετινό φθινόπωρο, οι υποψήφιοι – κατά πάσα πιθανότητα – θα είναι ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας, ο οποίος θα στηριχθεί από τον κ. Κωνσταντινόπουλο – ο πρώτος είχε στηρίξει τον δεύτερο στις προηγούμενες εκλογές. Επίσης υποψήφιος θα είναι ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής Ανατολικής Αττικής, που θα στηριχθεί από το μπλοκ των παπανδρεϊκών και κάποιων γεννηματικών. Και δύσκολο, αλλά όχι απίθανο, υποψήφια φαίνεται ότι θα είναι η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου – εκλέγεται στη Δυτική Αττική. Και φυσικά ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Χάρης Δούκας

Όμως όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα στον δήμαρχο της Αθήνας κ. Χάρη Δούκα – ο οποίος εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του. Η περίπτωση του κ. Δούκα θεωρείται ως μία συνθετική υποψηφιότητα, που έχει την δυνατότητα να διεμβολίσει ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – αν και οι προσωπικές του σχέσεις με τον κ. Κασσελάκη είναι καλές. Υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια.

Η ομάδα των «κολλητών»

Πλέον η θέση του κ. Ανδρουλάκης είναι εμφανώς δύσκολη και όπως θα φανεί και στη διάρκεια των επόμενων ημερών ο ίδιος βρίσκεται σε φάση αποδόμησης. Και τούτο διότι η επίθεση που δέχεται είναι από όλες τις πλευρές. Σε ένα βαθμό – αλλά μόνο σε ένα βαθμό, για να λέμε την αλήθεια… – οι ευθύνες είναι και δικές του. Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύτηκε στο διάστημα της προεδρίας του, δεν υπερβαίνει τα όρια μιας κλειστής ομάδας «κολλητών».

Ο κ. Νίκος Παπανδρέου

Μάλιστα τελευταίο του ατόπημα ήταν η ανάθεση του επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας στον κ. Γιάννη Μανιάτη που στις εκλογές ήρθε δεύτερος, κι όχι στον κ. Παπανδρέου που ήταν πρώτος και με μεγάλη διαφορά ψήφων! Επίσης τίθεται και θέμα απομάκρυνσης του γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Σπυρόπουλου, διότι από πολλούς θεωρήθηκε unfair η συμμετοχή του στην ευρωλίστα. Δεν εκλέχθηκε – το μήνυμα ήταν σαφές προς τον πρόεδρο – και πλέον ζητείται η καρατόμηση του.

Related posts

Οικόπεδο γίνεται πάρκο πόλης στο Δήμο Ζωγράφου

banks

Μητσοτάκης: Πού θα δοθούν τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια

banks1

Τι απαντά η Μενδώνη στις κατηγορίες για ενδεχόμενο δανεισμό ή ανταλλαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα

banks

Ο Καρράς ήταν ένα φαινόμενο που δεν κατατάσσεται και δεν ορίζεται, λέει η Μενδώνη

banks

Εκλογές στην Κύπρο: Οι τρεις λόγοι που η κάλπη της 30ης Μαϊου έχει μεγάλο ενδιαφέρον

banks

Ανασχηματισμός – Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για τις αλλαγές στην κυβέρνηση – Τι θα γίνει με τους κορυφαίους υπουργούς

banks