27.9 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται εκ νέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συνθήκη που εν πολλοίς έδωσε το στίγμα της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον μετά την επιλογή της νεοεκλεγείσας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να μην χρησιμοποιήσει κατά την ορκωμοσία της το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Παρότι από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης ανήλθε στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι δηλώσεις του για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν διφορούμενες -επιχειρώντας να αποσυνδεθεί πολλές φορές από αυτήν- η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε μια πολιτική επιλογή που υπερασπίστηκε με σθένος, πριν ακόμη ανακοινώσει την κάθοδό του στις εσωκομματικές εκλογές.

Χαρακτηριστικά στις 26 Αυγούστου του 2023 βρέθηκε στη λίμνη Δοϊράνη όπου έδωσε στη δημοσιότητα ένα από τα πρώτα βίντεό του. Εκεί αναφερόταν στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως με τη Συμφωνία «καταφέραμε να αναγνωριστεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, να αναγνωριστεί ότι η Μακεδονία δεν ανήκει στη FYROM. Να αναγνωριστεί ότι τα προϊόντα τα οποία προέρχονται από την Ελλάδα είναι τα Μακεδονικά, και ότι οι γείτονές μας πρέπει να αλλάξουν ονομασία στα αντίστοιχα δικά τους προϊόντα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης προέβαλλε τη Συμφωνία ως μια πατριωτική πράξη, τονίζοντας ότι «πατριώτης είναι αυτός ο οποίος έχει αυταπάρνηση. Είναι αυτός ο οποίος θυσιάζει κάτι από τον εαυτό του για το κληροδότημα της πατρίδας του».

Θυμηθείτε το βίντεο:

Αρκετούς μήνες αργότερα από εκείνη τη μέρα, η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να σηκώνει ψηλά το ζήτημα επιχειρώντας, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να γκρεμίσει το αφήγημα της κυβέρνησης περί δήθεν πατριωτισμού, στριμώχνοντας ταυτοχρόνως τον πρωθυπουργό έναντι μιας μεγάλης μερίδας του ακροατηρίου του, το οποίο κινείται στα δεξιά της ΝΔ».

Είναι σαφής ο προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να βγει επιθετικά κατά της κυβέρνησης, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί την «πατριωτική λύση» για τη χώρα, κάτι που επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί εκείνην την περίοδο -κυρίως από δυνάμεις της Ακροδεξιάς. «Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η πολιτική συνάντηση με τον Κοτζιά

Μέσω αυτών των αναφορών και της γενικότερης στροφής προς τη λεγόμενη «πατριωτική Αριστερά» ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε πολιτικά το προηγούμενο διάστημα και με τον υπουργό Εξωτερικών εκείνης της περιόδους, Νίκο Κοτζιά.

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο πρώτος που ανέφερε δημόσια ότι τα τρία μνημόνια που δεν έχουν έρθει προς κύρωση στη Βουλή από τις δύο κυβερνήσεις της ΝΔ, πρέπει να κατατεθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Τα κόμματα που κατανοούν τη στρατηγική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ας φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο X ο Νίκος Κοτζιάς.

Τα κόμματα που κατανοούν την στρατηγική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ας φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία
ΥΓ. Προς ΥΠΕΞ, η ΝΔ ως αντιπολιτευση αντιτάχθηκε στην Συμφωνία. ΟΧΙ «η Ελληνική Κυβερνηση ως αντιπολιτευση». Διατύπωση βλακώδης

— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) May 12, 2024

Με χθεσινή ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προανήγγειλε ότι θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι « ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κάνει τους πολίτες, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, να ξεχάσουν ότι το κόμμα του ήταν ο καλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς την περίοδο των διαπραγματεύσεων και της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο MEGA διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί για να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση στηρίζει μεν απόλυτα τη Συμφωνία, αλλά δεν φέρνει τα τρία μνημόνια στη Βουλή προς ψήφιση γιατί… δεν είναι η κατάλληλη ώρα. Ξεστόμισε μάλιστα πως μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης θα φανούν ως… επισπεύδοντες φέρνοντας τα μνημόνια για ψήφιση».

Η παρέμβαση Τσίπρα και Ζάεφ

Η τότε επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν πράξη τη Συμφωνία των Πρεσπών δεδομένα έπληξε την κυβέρνησή του. Μεγάλα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ, ταυτόχρονα, σύσσωμη -πλην ανεξάρτητων βουλευτών από το Ποτάμι- η αντιπολίτευση ήταν εναντίον του. Η κυβέρνηση κλυδωνίστηκε από τις αποχωρήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ και υπήρξαν μέχρι και ακραίες αντιδράσεις και στοχοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχη φθορά δέχθηκε και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι δύο πρώην πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Επίθεση στη ΝΔ για «πατριδοκαπηλεία»

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης και της ΝΔ για «πατριδοκαπηλεία». Μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βούλα Κεχαγιά τόνισε ότι «αντί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη για τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τον εκπρόσωπό του να χαρακτηρίσει καθ’ έξιν πολιτικούς απατεώνες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επειδή αξιώνουν τουλάχιστον την κύρωση των τριών πρωτοκόλλων συνεργασίας από την ελληνική Βουλή. Φθάνει πια! Έχουν κουράσει με την πατριδοκαπηλία τους».

Επίσης πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν εμφατικά ότι «το εθνικιστικό, ακροδεξιό VMRO είναι αδελφό κόμμα της ΝΔ, αφού συμμετέχουν από κοινού στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χωρίς ποτέ η ΝΔ να έχει θέσει θέμα αποβολής του από το ΕΛΚ».

Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Κασσελάκης

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ότι σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα επισκεφθεί την Κομοτηνή όπου και θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση και την επόμενη μέρα θα περιοδεύσει σε Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.

Related posts

Δήμος της Αττικής ενίσχυσε τις βιβλιοθήκες απομακρυσμένων περιοχών της Λέσβου

banks1

Αβραμόπουλος: Αν η Ευρώπη δεν διαχειριστεί το μεταναστευτικό, οι αφίξεις μπορεί να πολλαπλασιαστούν

banks

Εύα Καϊλή: Για κύκλωμα ερευνούν οι αρχές – Το προφίλ του φερόμενου εγκέφαλου

banks1

Βουλή: Eρώτηση Φάμελλου σε Μητσοτάκη για τη «μη φορολόγηση των υπερκερδών σε καύσιμα και ρεύμα»

banks1

Βουλή: Ξεκινάει στις 11 η ομιλία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για το φορολογικό

banks1

Κοντά στους πλημμυροπαθείς ο Δήμος Πειραιά

banks1