16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
POLITICS

Βουλή: Ξεκινάει στις 11 η ομιλία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για το φορολογικό

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχεδίο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στο βήμα στις 11:00 για να τοποθετηθεί επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Πλήθος παρατηρήσεων από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής

Η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος στη φορολόγηση, συνοδεύεται από πλειάδα παρατηρήσεων.

Αναφέρει μεν ότι το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη θέσπιση, κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, τεκμηρίων προς σύλληψη της φοροδιαφυγής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα τεκμήρια ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινής πείρας και ότι είναι μαχητά.

Σε άλλο σημείο το επιστημονικό συμβούλιο διατυπώνει τον προβληματισμό του «κατά πόσο η βάση προσδιορισμού για το τεκμήριο συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος».

Σε ευθεία σύγκρουση οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η συζήτηση για το φορολογικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από δικηγόρους, μηχανικούς, ιδιοκτήτες ταξί και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσει το πλαφόν εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (29/11) στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και θεσπίζει νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Related posts

Μητσοτάκης – Γιατί η Ελλάδα επέλεξε τις γαλλικές φρεγάτες έναντι των αμερικανικών

banks

«Όχι» στο δημοψήφισμα Ιερώνυμου, λέει το ΚΚΕ – «Έπρεπε να είχε γίνει διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας»

banks1

Καθορισμός προδιαγραφών για το Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου

banks1

Μητσοτάκης : Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα η Δημοκρατία εδραιώνεται και διευρύνεται

banks

Μητσοτάκης: Απελευθέρωση πατεντών για να γεφυρωθεί το χάσμα ανεπτυγμένων – αναπτυσσόμενων χωρών

banks

Boυλή: Ευρεία πλειοψηφία «εξασφάλισε» η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές

banks1