31.5 C
Athens
June 22, 2024
Image default
MARKETS

Ο χειρότερος μήνας σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

Ο χειρότερος μήνας σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

Με κέρδη ολοκληρώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ενός άκρως απογοητευτικού μήνα. Ώθηση παρείχαν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για τα υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης (31/10) ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,59% και έκλεισε στις 433,66 μονάδες. Σημείωσε, όμως, την τρίτη σερί μηνιαία πτώση του με απώλειες σχεδόν 3,7% τον Οκτώβριο. Πρόκειται, μάλιστα, για τη χειρότερη μηνιαία επίδοση του δείκτη από το Σεπτέμβριο του 2022.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 14.810,34 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,87% στις 6.884,51 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κέρδισε 0,04% στις 9.017,30 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε «άλμα» 1,47% στις 27.741,91 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,08% στις 7.321,72 μονάδες.

Ο κλάδος του real estate ηγήθηκε της σημερινής ανόδου κατά 2,7% με τη βελγική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα στον τομέα της υγείας, Aedifica, να καταγράφει «άλμα» 5% μετά την αύξηση των προοπτικών για τα ετήσια κέρδη της. Ο τομέας των χημικών προϊόντων ενισχύθηκε κατά 1,7%, με τη γερμανική BASF να σημειώνει άνοδο 4,5% παρά την πτώση των κερδών γ’ τριμήνου και την υποβάθμιση του guidance για ολόκληρο το έτος, καθώς οι αγορές φοβούνται χειρότερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Από την άλλη πλευρά, ο ενεργειακός κλάδος επλήγη λόγω της πτώσης της BP κατά 4,6%, καθώς τα κέρδη γ’ τριμήνου ήταν κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Από τις 158 εταιρείες του Stoxx 600 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους μέχρι σήμερα, το 57,6% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται ελαφρώς σε τριμηνιαία βάση και με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να επιβραδύνεται απότομα. Συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο, κάτω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για στασιμότητα.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών, στο 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 3,1%.

Η επενδυτική κοινότητα εστιάζει στις επερχόμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), για τα επιτόκια αργότερα αυτή την εβδομάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ έβαλε τέλος σε ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, διατηρώντας τα αμετάβλητα.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Related posts

    Προσπάθεια ανάκαμψης στις ασιατικές αγορές- Τα μάκρο στο επίκεντρο

    banks

    Επιφυλακτικότητα ενόψει μάκρο στο άνοιγμα των ευρωαγορών

    banks

    Ράλι ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Με κέρδη ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα διαπραγμάτευσης για τις ευρωαγορές

    banks

    Έσπασε τα «κοντέρ» ο Nikkei: Πάνω από τις 40.000 μονάδες

    banks

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και… συνέχειας οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    banks