22.5 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

«Πάρτι» στην Wall Street με ώθηση από τεχνολογία και πληθωρισμό

«Πάρτι» στην Wall Street με ώθηση από τεχνολογία και πληθωρισμό

Οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη (12/9), καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να απομακρύνονται από το δύσκολο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου και ακολούθησαν το ράλι των μετοχών τεχνολογίας, εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κατάφερε να ξεπεράσει τις αρχικές πιέσεις και κλείσει με άνοδο 0,58% που τον επανέφερε πάνω από το όριο των 41.000 μονάδων, στις 41.096. O S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 5.595 μονάδες, και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 1% φτάνοντας στις 17.569 μονάδες.

Στις αγορές ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,681% και του 2ετούς ανέβηκε στο 2,654%. 

Να σημειωθεί ότι ο S&P 500 έχει μειώσει τις απώλειες του Σεπτεμβρίου σε μόλις 0,9% και απέχει μόλις περίπου 1,3% από ένα νέο ρεκόρ. Σε επίπεδο δε, αξίας έχει καταφέρει να προσθέσει περίπου 1,3 τρισ. δολάρια!

Οι μετοχές των τεχνολογικών ονομάτων megacap και των ημιαγωγών συνέχισαν το ράλι την Πέμπτη, ενισχύοντας την αγορά κατά τη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών. Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, η Nvidia σημείωσε άλμα 2,5%, ενώ και Alphabet αλλα και η μητρική του Facebook, η Meta Platforms κέρδισαν περίπου 2% και 2,6%, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα αποτέλεσαν τα τελευταία στοιχεία ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται ευρέως να ανακοινώσουν μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Πέμπτης, ο οποίος μετρά τη μέση μεταβολή των τιμών που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, αντανακλά αύξηση 0,2% στις τιμές χονδρικής τον Αύγουστο. Αυτό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες. Παράλληλα, η έκθεση του PPI ακολουθεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των καταναλωτών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, τα οποία έδειξαν άνοδο των βασικών τιμών, αλλά και ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη αντανακλούν επίσης μια οριακή αύξηση του αριθμού των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας, ανερχόμενα σε 230.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Σεπτεμβρίου.

Αξίζι να αναφερθεί ότι οι επενδυτές προέρχονται από μια ασταθή συνεδρίαση συναλλαγών που αρχικά επιβαρύνθηκε από την έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, προτού έρθει η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών αργά την ημέρα, η οποία βοήθησε τους κύριους δείκτες αναφοράς να ανακάμψουν από τα χαμηλά τους.

«Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής ενόψει της Fed την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η ανώτερη επενδυτική στρατηγικός σύμβουλος της Edward Jones Mona Mahajan, σημειώνοντας ότι οι αγορές ήταν ευμετάβλητες εν μέσω ενός εποχικά ασθενέστερου Σεπτεμβρίου και ότι εξακολουθεί να αναμένει “επιβράδυνση, αλλά όχι κατάρρευση” της οικονομικής ανάπτυξης.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η αστάθεια θα μπορούσε να συνεχιστεί», συνέχισε η Mahajan. «Αλλά αν βρισκόμαστε σε αυτό το σκηνικό όπου η Fed μειώνει τα επιτόκια και ο πληθωρισμός μετριάζεται σταδιακά – και μπορούμε να πετύχουμε μια ήπια προσγείωση – τότε, ιστορικά, οι αγορές θα πρέπει να συνεχίσουν να αποδίδουν καλά σε αυτό το σκηνικό. Για εμάς, αυτή παραμένει η βασική υπόθεση».

Άνοδος άνω του 2% για το πετρέλαιο με ώθηση από την τροπική καταιγίδα Φρανσίν

Σημαντική άνοδο άνω του 2% σημείωσαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, με τη συνέχεια της ανάκαμψης να οφείλεται εν πολλοίς στο πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Φρανσίν που σάρωσε τον Κόλπο του Μεξικού και διέκοψε σημαντικό μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα πάντως οι απαισιόδοξες προοπτικές για τη ζήτηση του αργού περιόρισαν κάπως τα κέρδη.

Ειδικότερα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου αυξήθηκε κατά 1,36 δολάρια ή 1,9% στα $71,97 το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 1,66 δολάρια ή 2,5%, στα $68,97 το βαρέλι.

Nα σημειωθεί ότι πάνω από 730.000 βαρέλια την ημέρα, ή σχεδόν το 42% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού διακόπηκε λόγω της καταιγίδας Φρανσίν την Πέμπτη, ανακοίνωσε το Γραφείο Ασφάλειας και Επιβολής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Αναλυτές της UBS επίσης ανέφεραν ότι ως αποτέλεσμα της τροπικής καταιγίδας η παραγωγή του Σεπτεμβρίου στον Κόλπο του Μεξικού θα μειωθεί κατά περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι ο αντίκτυπος του Φρανσίν θα μπορούσε να είναι βραχύβιος, κάτι που ενδεχομένως θα έστρεφε την προσοχή της αγοράς πετρελαίου πίσω στην έλλειψη παγκόσμιας ζήτησης, δήλωσε ο Alex Hodes, αναλυτής της StoneX.

Οι ανησυχίες σχετικά με την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, ιδίως από την Κίνα, έχουν επιβαρύνει σημαντικά τις τιμές του αργού τους τελευταίους μήνες. Τα futures του Brent διαμορφώθηκαν κοντά σε χαμηλό τριών ετών την Τρίτη, αφού η ομάδα παραγωγών του OPEC+ μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις της για την αύξηση της ζήτησης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

#ΗΠΑ #Wall_Street #επιτόκια

Related posts

Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

banks

Wall Street: Προσπάθεια ανάκαμψης με αρωγούς τα ομόλογα

banks

Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή της ΕΚΤ- Βουτιά η GSK

banks

Στάση αναμονής με βλέμμα στα επιτόκια στο άνοιγμα των ευρωαγορών

banks

Απτόητος ο Nikkei παρά το αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές

banks

Σε υψηλό πενταμήνου οι ασιατικές μετοχές

banks