26.9 C
Athens
June 16, 2024
Image default
POLITICS

Πηγές: Η Κουμουνδούρου απαντά στον Μητσοτάκη που «παραποιεί εσκεμμένα την πραγματικότητα»

Ο πρωθυπουργός «στρεψοδικεί διά της κοστολόγησης» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πως «παραποιεί συστηματικά και εσκεμμένα την πραγματικότητα».

Η αμφισβήτηση για την κοστολόγηση του προγράμματος του κόμματος της Κουμουνδούρου από το κυβερνών κόμμα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά κύκλων της αντιπολίτευσης που εξηγούν πως η εκδοχή κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκ μέρους της ΝΔ:

Τα τέσσερα σημεία που παραθέτουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«1. Αγνοεί έσοδα από την ένταξη των μερισμάτων στη φορολογική κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπολογίζει ότι 6,3 δισ. ευρώ μερισμάτων (εκ των 6,7 δισ. ευρώ) φορολογούνται στα μεγάλα εισοδήματα με συντελεστές 38 έως 49%. Ως εκ τούτου, τα έσοδα από αυτή την παρέμβαση ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και όχι σε 1,9 δισ. ευρώ.

2. «Φορτώνει» την κοστολόγηση με… τριπλάσιο ποσό προκαταβολής φόρου. Από τις δηλώσεις του 2023 των νομικών προσώπων, προκύπτει συνολικό ποσό προκαταβολής φόρου στα 3,76 δισ. ευρώ, το οποίο όμως συμψηφίζεται με το ποσό της προκαταβολής του προηγούμενου έτους, η οποία είναι 2,64 δισ. ευρώ. Αυτό που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη είναι η διαφορά, δηλαδή το 1,1 δισ. ευρώ.

Οι αριθμοί και όσα αγνοοεί το κυβερνητικό στρατόπεδο

3. Αγνοεί τις δυνατότητες ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που προσφέρουν τα υπερπλεονάσματα, τα οποία ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022 και σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023, ενώ, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024.

4. Αδιαφορεί για τα υπερκέρδη. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να φορολογήσει τα υπερκέρδη του 2023, παρότι η Κομισιόν έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα».

Είναι σαφές, λένε οι ίδιες πηγές «πως όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα» και με ειρωνική διάθεση προσθέτουν: «Τουλάχιστον, προχώρησαν σε έκπτωση 50% στην κοστολόγηση του προγράμματός μας, από τα 80 δισ. ευρώ του κ. Σκέρτσου, στα 40 δισ. ευρώ σήμερα. Είναι και αυτό ένα βήμα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των υπολογισμών του».

Related posts

Φράχτης (Έβρου) και πληθωρισμός: «Δύσκολες» διεκδικήσεις από Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

banks

Μητσοτάκης: Έρχονται προσλήψεις 6.500 γιατρών και νοσηλευτών

banks1

ΠΑΣΟΚ: Όμηροι της κυβερνητικής ανικανότητας οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

banks1

Τα… γαλλικά για το καλάθι και ο Κίμωνας Κουλούρης

banks

Επισκευάζεται το πλωτό αντλιοστάσιο της Υλίκης

banks

Τοπική δημιουργική βιομηχανία θέλει να φτιάξει ο Δήμος Χανίων

banks