25 C
Athens
September 8, 2024
Image default
COMODITIES

Προς τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση το πετρέλαιο-Καταλύτες Γάζα και Κίνα

Προς τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση το πετρέλαιο-Καταλύτες Γάζα και Κίνα

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ήπια πτώση την Παρασκευή(26/7) και είναι σε τροχιά για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, πιεσμένες από τη χαμηλή ζήτηση στην Κίνα και τις προσδοκίες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα μπορούσε να αμβλύνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση τις ανησυχίες για την προσφορά.

Αμερικανικό αργό και μπρεντ έχουν χάσει περίπου 5% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Το μπρεντ διαπραγματεύεται οριακά χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα ενώ το WTI υποχωρεί περισσότερο από 2%.

Τα κινεζικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η ζήτηση πετρελαίου της χώρας μειώθηκε κατά 8,1% στα 13,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, προκαλώντας ανησυχίες για την κατανάλωση, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

«Η αδυναμία πιθανότατα οφείλεται στη βενζίνη και το ντίζελ, καθώς η άνοδος της νέας ενέργειας και τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης γίνονται πιο δημοφιλή», εξήγησε η ANZ.

Στη Μέση Ανατολή, οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποκτούν δυναμική. Οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός σε κοινή τους δήλωση την Παρασκευή.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις πίεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να βοηθήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σε πιο σκληρούς τόνους από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η κατάπαυση του πυρός αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα μέρη είναι πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τη Χαμάς γυναικών, αρρώστων, ηλικιωμένων και τραυματισμένων ομήρων.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου περιορίζεται, ωστόσο, από τις απειλές για την παραγωγή από τις πυρκαγιές του Καναδά, τα μεγάλα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και τις συνεχείς ελπίδες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο μετά από ισχυρά οικονομικά δεδομένα, δήλωσε ο αναλυτής πετρελαίου της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,50% στα 77,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,62% στα 81,84 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,458% στα 32,560 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού ανακτούν κάποιο έδαφος την Παρασκευή, αφού υποχώρησαν απότομα την προηγούμενη συνεδρίαση, ενόψει των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει πτώση 1% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Οι τιμές είχαν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουλίου την Πέμπτη μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν 4,5% από τότε που έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 2.483,60 δολαρίων στις 17 Ιουλίου, λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,01% στα 2.377,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,28% στα 28,045 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,02% στα 4,1262 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0859 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,12% στο 1,2866 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,844 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Νέο ρεκόρ για τις τιμές του κακάο

banks

Πετρέλαιο: Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2035

banks

«Άλμα» άνω του 3% για το πετρέλαιο

banks

Πέφτει περιμένοντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο-Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

banks

«Βουλιάζει» η τιμή του πετρελαίου

banks

OPEC+: Συμφωνία για μείωση των περικοπών στην παραγωγή το 2021

banks