33.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
COMODITIES

Προσφορά και ζήτηση ανεβάζουν το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Προσφορά και ζήτηση ανεβάζουν το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (28/5), υπό την προοπτική ο ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει τον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου στη σύνοδό του στις 2 Ιουνίου και τις ελπίδες για ισχυρή καλοκαιρινή ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι παραμένει η ανησυχία για υψηλότερα για μεγαλύτερη διάρκεια αμερικανικά επιτόκια.

Τη Δευτέρα, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο άνω του 1% παρά τις υποτονικές συναλλαγές λόγω των επίσημων αργιών στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπάρχουν ελπίδες για ισχυρή ζήτηση καυσίμων με την έναρξη της περιόδου της καλοκαιρινής οδήγησης στις ΗΠΑ την περίοδο διακοπών που παρέχει υποστήριξη.

«Το πετρέλαιο βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης τον τελευταίο καιρό, ίσως λόγω των προσδοκιών για ισχυρή ζήτηση καυσίμων λόγω της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης και των διακοπών», δήλωσε ο Χαράλαμπος Πισσουρός, αναλυτής του XM.

Την ίδια ώρα, τα επιτόκια στις ΗΠΑ που παραμένουν και ενδέχεται να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συνέβαλαν σε εβδομαδιαία απώλεια για το αργό την περασμένη εβδομάδα. Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

«Παρά την αδιαμφισβήτητα πιο “φωτεινή” διάθεση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ανησυχίες σχετικά με τα επιτόκια θα λειτουργήσουν εύλογα ως “φρένο” σε περαιτέρω προσπάθειες να ανέβουν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της χρηματιστηριακής PVM.

Ωστόσο, παρά τη γενική άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο ήπια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, «τα δεδομένα κινητικότητας σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου εξακολουθεί να είναι σε γενικές γραμμές υγιής», έγραψε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Στο μέτωπο των αεροπορικών ταξιδιών στις ΗΠΑ, ο αριθμός των θέσεων στις πτήσεις εσωτερικού για τον Μάιο αυξήθηκε κατά 5% σε μηνιαία βάση και σχεδόν 6% σε ετήσια, φτάνοντας λίγο πάνω από τα 90 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης πτήσεων OAG, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019.

Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στη διαδικτυακή συνάντηση των παραγωγών του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, όπου οι έμποροι και οι αναλυτές αναμένουν ότι τα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής θα παραμείνουν σε ισχύ.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,76% στα 79,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,31% στα 83,15 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,534% στα 33,645 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού ηρεμούν μετά το πρόσφατο ράλι, εν μέσω πίεσης από τη μειωμένη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve, ενώ η αγορά περίμενε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ανακοινώνονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο χρυσός έπεσε νωρίτερα κάτω από τον κινητό μέσο όρο 21 ημερών, ο οποίος ανέρχεται στα 2.348 δολάρια, αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών, με άνοδο 2,5% τον Μάιο. Η τιμή spot έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.449,89 δολαρίων στις 20 Μαΐου.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,81% στα 2.353,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 4,16% στα 31,762 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,43% στα 4,8223 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,088 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,20% στο 1,2793 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8505 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Οι Χούθι… ανεβάζουν το πετρέλαιο- «Άλμα» το φυσικό αέριο

banks

Ισορροπεί εν μέσω εντάσεων, αλλά και οικονομικής ανησυχίας το πετρέλαιο

banks

Σε διαρκή…. ανηφόρα οι τιμές του καφέ

banks

Gazprom: Αμετάβλητες οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Σταθερό παραμένει το πετρέλαιο- Μειώνεται ο χρυσός

banks