23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Ισορροπεί εν μέσω εντάσεων, αλλά και οικονομικής ανησυχίας το πετρέλαιο

Ισορροπεί εν μέσω εντάσεων, αλλά και οικονομικής ανησυχίας το πετρέλαιο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (30/1) μετά από πτώση άνω του 1% την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς από τη μια η κλιμάκωση των εντάσεων στη μεγάλη παραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής πυροδοτεί ανησυχίες για την προσφορά, αλλά από την άλλη η… ζοφερή κινεζική οικονομική προοπτική συγκρατεί τις τιμές.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έπεσαν περισσότερο από 1 δολάριο τη Δευτέρα, καθώς η βάθυνση της κρίσης ακινήτων στην Κίνα πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση του μεγαλύτερου καταναλωτή αργού στον κόσμο, αφού δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την εκκαθάριση της εταιρείας ακινήτων China Evergrande Group.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να προβεί σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» για να υπερασπιστεί τα στρατεύματά της μετά από μια θανατηφόρα επίθεση με drone στην Ιορδανία από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, τους πρώτους θανάτους στρατιωτικών των ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, θέτοντας τις αγορές σε δύσκολη θέση.

«Εάν οι εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν κλιμακωθούν, ιδιαίτερα μέσω μιας άμεσης αντιπαράθεσης, αυξάνεται ο κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά η προσφορά πετρελαίου του Ιράν», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Βίβεκ Νταρ. «Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου είναι πιθανώς οι πιο ευάλωτες σε μια δυνητικά αυστηρότερη επιβολή κυρώσεων».

Το Ιράν εξήγαγε 1,2-1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023, πρόσθεσε ο Νταρ, αντιπροσωπεύοντας το 1-1,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Τις τιμές συγκρατούν ωστόσο οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομία της Κίνας και οποιαδήποτε πιθανή επίπτωση από την εντολή εκκαθάρισης της Evergrande, είπαν οι αναλυτές.

Από την πλευρά της προσφοράς, ενώ μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την 1η Φεβρουαρίου είναι απίθανο να λάβει απόφαση για την πετρελαϊκή πολιτική του ομίλου για τον Απρίλιο, οι αναλυτές ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ρίξει λίγο φως στα σχέδια παραγωγής.

Η Aramco, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας, σε ένδειξη για τις μελλοντικές προοπτικές ζήτησης, δήλωσε ότι έλαβε οδηγία από το υπουργείο Ενέργειας να διατηρήσει τη μέγιστη βιώσιμη δυναμικότητά της στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και να μην συνεχίσει αυξάνοντάς τη στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Μπορεί να είναι για εξοικονόμηση χρημάτων. Πιθανότατα όμως υπονοεί ότι δεν βλέπει την ανάγκη για αυτό το επιπλέον πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο αναλυτής της SEB Μγιαρν Σίλντροπ.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,59% στα 76,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,64% στα 81,31 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται ελαφρά το φυσικό αέριο

Ελαφρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,962% στα 28,445 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,41% στα 2.052,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,06% στα 23,238 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,08% στα 3,8758 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0845 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,28% στο 1,2672 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,41% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8558 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

«Πράσινος χρυσός»: Το λάδι λιγοστεύει και ακριβαίνει

banks

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο- «Κατρακυλά» λόγω… mega deal Γερμανίας-Νορβηγίας το φυσικό αέριο

banks

Σε υψηλό 11 μηνών ο χαλκός

banks

Συνεχίζει την αυξητική πορεία ο «μαύρος χρυσός»

banks

Gazprom: Πρέπει να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένοι αγωγοί του Nord Stream

banks

ΟΠΕΚ+: Θα αναθεωρήσει καθοδικά την πρόβλεψή του για ζήτηση πετρελαίου

banks