27.2 C
Athens
June 29, 2024
Image default
MARKETS

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές, «χωνεύοντας» Fed και πληθωρισμό

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές, «χωνεύοντας» Fed και πληθωρισμό

Απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Πέμπτης (13/6), καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» στην τελευταία απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, καθώς και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,30% στις 521,34 μονάδες, με τους κλάδους των ταξιδιών και των αυτοκινήτων να ηγούνται των απωλειών, χάνοντας αμφότεροι περίπου 0,8%.

Στη Γερμανία ο DAX κινείται πτωτικά κατά 0,32% στις 18.584,55 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 χάνει 0,15% στις 8.203,80 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,24% στις 7.846,11 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,34% στις 11.207,50 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,37% στις 34.231 μονάδες.

Οι περιφερειακές αγορές «χωνεύουν» την απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 5,25% έως 5,5%, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μόλις μία μείωση επιτοκίων φέτος. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η κεντρική τράπεζα είχε μιλήσει για τρεις περικοπές. Ωστόσο, το «dot plot» έδειξε επίσης μια πιο επιθετική διαδρομή μειώσεων για το 2025, όπου αναμένονται τέσσερις περικοπές, από τρεις που προβλεπόταν.

Η κίνηση της Fed ήρθε αμέσως μετά την τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός τον Μάιο, χαμηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για μηνιαία αύξηση 0,1%. Σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 3,3%, το οποίο ήταν επίσης χαμηλότερο των προσδοκιών. Στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η Fed ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά παραμένει αυξημένος».

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές σημείωσαν άνοδο σήμερα, με τις κινεζικές μετοχές ηλεκτρικών οχημάτων να καταγράφουν κέρδη παρά τη νέα επιβολή δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 38% στις κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Wall Street: «Πέφτουν» οι τόνοι μετά το νέο ρεκόρ

banks

«Φρέσκαρε» το υψηλό 34ετίας ο Nikkei-Κλειστές οι περισσότερες ασιατικές αγορές

banks

Θετικά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια- Το βλέμμα στα νέα στοιχεία

banks

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή στα κέρδη μετά το πτωτικό διήμερο

banks

Rebound στη Wall Street μετά το τεχνολογικό sell off

banks

Απώλειες στις ασιατικές αγορές ελέω μάκρο- Ακάθεκτος ο Nikkei

banks