29.7 C
Athens
September 28, 2024
Image default
MARKETS

Πτωτικό «γύρισμα» με το… καλημέρα στις ευρωαγορές

Πτωτικό «γύρισμα» με το… καλημέρα στις ευρωαγορές

Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί σήμερα (14/6) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι μετοχές «γύρισαν» σε αρνητικό έδαφος -παρά το ανοδικό start- λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,10% στις 515,52 μονάδες. Οι κλαδικοί δείκτες διαπραγματεύονται με μεικτά πρόσημα, καθώς οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης ενισχύονται κατά 0,5%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποχωρούν κατά 0,3%. Ο Stoxx οδεύει προς την ολοκλήρωση μίας από τις χειρότερες εβδομάδες του έτους μέχρι στιγμής. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των αυτοκινήτων πλήττονται μετά την ανακοίνωση της ΕΕ για υψηλότερους δασμούς στους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Στη Γερμανία ο DAX κινείται πτωτικά κατά 0,21% στις 18.224,25 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 χάνει οριακά 0,05% στις 8.159,59 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,88% στις 7.640,39 μονάδες, στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 καταγράφει απώλειες 0,47% στις 11.014,50 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,92% στις 33.302 μονάδες.

Στις ΗΠΑ, δύο σειρές δεδομένων για τον πληθωρισμό – ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού – παρουσίασαν πιο ήπια εικόνα από το αναμενόμενο, ενισχύοντας τις μετοχές στην Wall Street. Παράλληλα, η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και αναθεώρησε την προοπτική της για μειώσεις επιτοκίων σε μόλις μία για το 2024.

Στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας κυριαρχούσε η αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν άνοδο, όπως είχε προβλεφθεί. Όμως, το σοκ προήλθε από την αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τους επενδυτές να τρομάζουν από την πιθανότητα νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Κέρδη στις ασιατικές αγορές: Πληθωρισμός και επιτόκια περιόρισαν την άνοδο

banks

Μπορεί η συγκέντρωση να αποτελέσει απειλή για τις αμερικανικές μετοχές;

banks

Επηρεάστηκαν από τις δηλώσεις Πάουελ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Στο «κόκκινο» παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Η Fed οδηγεί τη Wall Street σε υψηλό δύο εβδομάδων

banks

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

banks