Ρωσία: Το δημογραφικό θα επιβαρύνει την οικονομία για χρόνια, ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού, η οποία αποδίδεται σε δύο βασικούς παράγοντες: στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τη γήρανση του πληθυσμού και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτοί οι δύο παράγοντες συρρικνώνουν το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό της χώρας και αναμένεται να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στη ρωσική οικονομία για χρόνια.

Για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά εργασίας, τo Bloomberg Economics εκτιμά ότι η Ρωσία χρειάζεται σήμερα επιπλέον 1,5 εκατ. εργαζόμενους. Ωστόσο, επιχειρηματικοί φορείς θεωρούν ότι η έλλειψη θα συνεχιστεί, με τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών να προβλέπει «τρύπα» 3 εκατ. εργαζομένων έως το 2030.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το πρόβλημα υπήρχε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ο πόλεμος απλά το επιδείνωσε. Έτσι, ακόμα και αν σταμάταγαν σήμερα οι συγκρούσεις, η πίεση στην αγορά εργασίας θα παρέμενε.

Σύμφωνα με το Center for Strategic and International Studies, κατά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο της, η Ρωσία έχει υποστεί περίπου 1,2 εκατ. απώλειες, μεταξύ των οποίων έως και 325.000 νεκροί μέχρι τον Ιανουάριο.

Αν και υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία για τη μετανάστευση μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ο ανεξάρτητος δημογράφος με έδρα τη Ρωσία, Ιγκόρ Εφρέμοφ, εκτιμά ότι οι αναχωρήσεις κατά την περίοδο αυτή μείωσαν το εργατικό δυναμικό κατά 300.000 έως 400.000 άτομα.

Αυτός ο αριθμός ενδεχομένως αντισταθμίστηκε εν μέρει από τους από 100.000 έως 200.000 εργαζόμενους που προήλθαν από τα ουκρανικά εδάφη που κατελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι ο στρατός έχει απορροφήσει από την αγορά εργασίας περίπου 700.000 έως 900.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας εφόσον λήξουν οι εχθροπραξίες, αν και πολλοί νεοσύλλεκτοι διαθέτουν περιορισμένη επαγγελματική εμπειρία.

Το δημογραφικό

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ο πληθυσμός της Ρωσίας που βρίσκονταν σε ηλικία εργασίας είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 4,9 εκατ. άτομα την περίοδο μεταξύ 2015 και 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Αυτό βοήθησε στην αύξηση της ανεργίας στο 4%. Έκτοτε, το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί περίπου στο μισό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συχνά αναφέρεται στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ρωσίας, που ανέρχεται στο 2,2%. Αυτό το στοιχείο όμως αναδεικνύει παράλληλα ότι η αγορά εργασίας έχει πλέον ελάχιστα περιθώρια περαιτέρω επέκτασης, περιορίζοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας.

«Η εξαιρετικά χαμηλή ανεργία στη Ρωσία μετατρέπεται πλέον σε οικονομικό εμπόδιο αντί για πλεονέκτημα. Οι ελλείψεις εργαζομένων περιορίζουν την παραγωγή τόσο στον αμυντικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Την ίδια στιγμή, οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από την παραγωγικότητα, περιπλέκοντας τη μάχη της κεντρικής τράπεζας απέναντι στον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί εκτός στόχου για έβδομη συνεχόμενη χρονιά», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

«Ακόμα και σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομίας, η ανεργία είναι απίθανο να αυξηθεί σημαντικά. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας, αλλά η έλλειψη εργαζομένων», τονίζει.

Το ποσοστό των Ρώσων που είναι σε ηλικία εργασίας μειώνεται από το 2010 και σήμερα ανέρχεται σε περίπου 74 εκατ., σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, λιγότεροι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας από όσους συνταξιοδοτούνται, μια συνέπεια της δεκαετίας του 1990, όταν τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν κατακόρυφα εν μέσω εκτεταμένων προβλημάτων μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης το 2019 βοήθησε στον μετριασμό των επιπτώσεων κρατώντας τους Ρώσους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην αγορά εργασίας.

Την ίδια ώρα όμως «γέρασε» το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Έτσι, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 55 ετών και άνω, ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας 25 έως 39 ετών έχει μειωθεί έως και 4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημογράφο με έδρα τη Ρωσία, Ιγκόρ Εφρέμοφ.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, το οποίο θα αφήσει ακόμη λιγότερους εργαζόμενους στην αγορά.

Πάντως, το Bloomberg αναφέρει ότι η επόμενη δεκαετία ίσως φέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση, καθώς μια μεγαλύτερη γενιά πρόκειται να εισέλθει στην αγορά εργασίας, αποτέλεσμα των πολιτικών της δεκαετίας του 2000 για την ενίσχυση των γεννήσεων μέσω επιδομάτων και οικονομικών κινήτρων.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν αρκεί για να αντιστρέψει τη συνολική τάση. Ο πληθυσμός της Ρωσίας αναμένεται να συνεχίσει να γερνά, ενώ οι γεννήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ισπανία: Έρευνα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο για αθέμιτη άσκηση επιρροής

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία από το 2004 ως το 2011, κατηγορείται για αθέμιτη άσκηση επιρροής σε έρευνα σχετικά με τη διάσωση, το 2021, μιας μικρής αεροπορικής εταιρείας, κάτι πρωτοφανές για πρώην πρωθυπουργό στην Ισπανία. Ο Θαπατέρο κλήθηκε να καταθέσει στις 2 Ιουνίου στον δικαστή που έχει

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν πρόσβαση σε ουκρανική στρατιωτική τεχνολογία στο πλαίσιο συμφωνίας για drones

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη μεταφορά τεχνολογίας και την πρόσβαση σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας από την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για drones που αναμένει έγκριση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει να δοκιμάσει μια σειρά ουκρανικών

Μητσοτάκης: Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, με τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οικοδομούμε την Ελλάδα που παράγει και εξάγει, την Ελλάδα που ευημερεί

«Μετά από τρεις μέρες στο συνέδριο της ΝΔ όπου όλα ήταν μπλε χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτήν τη χρωματική αλλαγή» ανέφερε χαριτολογώντας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της εκδήλωσης για τα εγκαίνια νέας γραμμής παραγωγής της μονάδας της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Σχηματάρι. Τόνισε ότι πρόκειται για μια νέα επένδυση που ενισχύει την παραγωγή

Ένταση στη Βουλή: Η Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Γεωργαντά για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας – Η απάντηση του προέδρου της Βουλής

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Όλα ξεκίνησαν κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου και άλλες διατάξεις». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε τον λόγο και κατέθεσε

Μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ καταρρίπτει drone στην Εσθονία

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε την Τρίτη ένα drone, φαινομενικά ουκρανικής προέλευσης, στην Εσθονία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της βαλτικής χώρας, Χάννο Πέβκουρ, στην ιστοσελίδα ειδήσεων Delfi, σε μια νέα περίπτωση παραβίασης του εναερίου χώρου στην περιοχή που συνορεύει με τη Ρωσία. Από τον Μάρτιο, αρκετά ουκρανικά στρατιωτικά drones έχουν εισέλθει στον εναέριο

Bloomberg: Στην Κίνα ο Πούτιν για να “ξεμπλοκάρει” τον ρωσοκινεζικό αγωγό φυσικού αερίου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να μεταβεί την Τρίτη στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό για φέτος, με τον πόλεμο στο Ιράν να προσφέρει στη Ρωσία την ευκαιρία να ενισχύσει τους ενεργειακούς δεσμούς της με την Κίνα. Η Ρωσία ελπίζει ότι η αναταραχή στις αγορές ενέργειας λόγω

Γιαννούλης στον Realfm 97,8: Θα ολοκληρώσω τη θητεία μου ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όσο είναι πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

Προσθέστε το enikos.gr στην Google «Αμέσως μετά τις 26 Μαΐου θα ανοίξει, με γενναιότητα και ειλικρίνεια, ένας ουσιαστικός διάλογος με πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα για να υπάρξει πανστρατιά του προοδευτικού χώρου» δήλωσε στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης. «Πρέπει να

Έρχεται ρύθμιση για ένταξη νοσηλευτών, οδηγών και βοηθών ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά

Την ένταξη των νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών, οδηγών και βοηθών ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως. «Είναι μια σημαντική ρύθμιση, που έρχεται να στηρίξει έναν κλάδο ο οποίος αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολος, είναι δύσκολο επάγγελμα και θέλουμε να τον ενισχύσουμε» ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση

Related Articles

Popular Categories